Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce este specia? Care este definiţia speciei?

Creat de Scientia, Aprilie 08, 2011, 01:31:53 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Scientia

A apărut o întrebare, cred eu, interesantă, pe secţiunea Q&A a site-ului referitoare la ceea ce înseamnă specie. Şi m-am gândit că ar fi interesant de discutat subiectul pe forum, iar concluziile să fie puse şi pe secţiunea respectivă.

Deci, ce este aceea o specie? Ce delimitează membrii unei specii de cei ai unei alte specii?

Adi

Daca indivizii se pot reproduce intre ei si o fac in mod constant si fiabil atunci e vorba de aceeasi specie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Scientia

#2
Da, probabil că asta este ceea în genere este considerat a fi specia. Însă sunt organisme care se reproduc asexuat, ca păpădia, de exemplu ori care nu se împerechează, ca unele bacterii. Şi lucrurile se complică un pic...

mircea_p

Asta e definitia cea mai uzuala, dar nu singura. Nu exista o definitie unica, general acceptata si care sa se aplice la orice organism.
Unele definitii se bazeaza pe similaritatea ADN-ului. Altele iau in considerare si localizarea geografica a grupului respectiv.
Categoriile taxonomice au ajutat enorm in intelegerea relatiilor intre organisme, a evolutiei si transformarilor lor. Dar nu trebuie sa uitam ca sant definitii, clasificari si ca orice clasificari au un anumit grad de arbitrar.



Scientia

Şi asta înseamnă că încă nu există o definire larg acceptată a conceptului de specie?

::M.

mircea_p

Mai degraba nu exista o definitie unica, universal acceptata. Cea bazata pe reproducere mi se pare destul de larg acceptata. Cel putin pentru organismele cu reproducere care implica combinarea genelor.

Adi

Definitia asta a reproducerii e importanta mai ales cand aratam ca evolutia speciilor are loc si in zilele noastre. In numai cateva zeci de ani, de exemplu, o specie de pesti dintr-un lac poluat masiv de oameni in Africa a evoluat in mai multe specii de pesti, fiecare traind la o adancime diferita, unde poluarea e diferita si au prins fiecare o alta culoare si nu se mai inmultesc cu cei care traiesc la alta adancime si alta culoarea. Rezultatul? Specia a evoluat in mai multe specii, adaptate la noul mediu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

vikingul

Cam asta ar fi definitia cea mai populara: organismele care se pot reproduce intre ele sunt o specie.Dar lei si tigri se pot reproduce intre ei(rezulta ligrul),lupii si caini,leul si leopardul,la fel.Fiecare specie are mare parte din ADN asemanator la toti indivizi.

ray

in primul ca sa aflam trebie sa ne intoarcem in timp cu 4,3 miliarde de ani ,pe vremea cea a aparut viata ,toate speciile inclusiv noi suntem indruditi cu acelas stramos comun , referitor la intrebarea ta ,cuvantul specii era valabil cand se stia ca ele mereu raman la fel nu evolueaza ,dar ele evolueaza desi mai degraba suntem rase daca le pot numi asa ,imperechierii intre specii exista , noi suntem o sub specie ,speciile de homonoizii se puteau imperechia intre ele ,  specii pure nu exista  

ion adrian

Este de retinut definitia lui Buffon (sec 18) si a lui Ernst Mayr (mare biolog american, sec XX) care pe la 1940 da o definitie similara doar ca exprimata mai modern si fara sa-l citeze pe Buffon(desi cred ca era imposibil sa nu stie) iar ulterior isi corecteaza eroare si prin anii 80 o da citandu-l.
si eu evident ca dupa acestia dar independent cu gandul la Neanderhal mi-am pus aceasta problema am dat si eu una similara care suna cam asa:
Fac parte din aceiasi specie de animale sexuate cu indivizi diferiti de sexe diferite in numar de doua acele animale care se pot incrucisa cu ascendentii si cu descendentii si intre ei in mod fertil si indefinit in timp asigurand astfel perpetuarea respectivului grup de animale.

Metaforic,  Noe stia asta cand si-a populat arca sa. :)

Azi se amesteca toate tipurile de vietati incliusiv plantele si se bulibasesc si complica lucrurile incercand sa se dea o definitie unica pentru toate situatiile din lumea vie. Oricum cred ca orice definitie trebuie sa tina cont de ce stia Darin ca viata se conserva si evolueaza prin specii (Eu sustin ca de evoluat in sens de acumulari cantitative o face prin rase care cand nu mai se incruciseaza cu ascendentii sau cu unii din fratii si surorile lor s-au separat intr-o noua specie .

Oricum este intersant acest text adus la zi  si bibliografia sa:http://en.wikipedia.org/wiki/Denisovan


Stark

Citat din: ion adrian din Aprilie 07, 2014, 04:13:09 PM
Fac parte din aceiasi specie de animale sexuate cu indivizi diferiti de sexe diferite in numar de doua acele animale care se pot incrucisa cu ascendentii si cu descendentii si intre ei in mod fertil si indefinit in timp asigurand astfel perpetuarea respectivului grup de animale.

Daca este indefinit in timp, este voie ca "ascendentii" sau "descendentii"  sau ancestorii aia sa nu mai fie in viata, chit ca se incruciseaza x cu ei?

PS: Caii si magarii se pot incrucisha fertil (cum te exprimi tu) si totusi nu fac parte din aceasi specie.

Citat
Metaforic,  Noe stia asta cand si-a populat arca sa. :)

Metaforic poti sa pretinzi orice.


Citat
Oricum cred ca orice definitie trebuie sa tina cont de ce stia Darin ca viata se conserva si evolueaza prin specii

Pai viata ori se conserva ori evolueaza. Nu poti sa pui pe seama lui Darwin asemenea orori ilogice. Iar Darwin nu a vorbit de evolutia vietii prin specii, ci a vorbit despre evolutia speciilor.

Citat
(Eu sustin ca de evoluat in sens de acumulari cantitative o face prin rase care cand nu mai se incruciseaza cu ascendentii sau cu unii din fratii si surorile lor s-au separat intr-o noua specie).

Incoerent. Indescifrabil.


ion adrian


Multumesc pentru ca m-ai citit dar:
De ce oare nu incercati sa intelegeti ce spune cel cu care discutati si-i cautati tot felul de greseli inchipuite sau reale.
Dar sa lamurim neintelegerile tale pentru ca eu asa le socotesc:

a) Intrebare stupida caci cred ca pleaca de la premiza ca eu sunt un stupid. Dar sa incerc sa cred ca nu ai inteles ca nu puteam sa cred ca in lumea animala un stranepot ar gasi un strabunic (a)sau bunic(a) fertila(mai exact la fiecare specie aceste intervale se stabilesc tinand cont de timpul cat este procreativ  masculul sau femela si de intervalul intre generatii adica la caini sau pisici este posibil sa vorbim de 5-6 poate si mai multe generatii)  si deci este evident ca ma refer de fapt  doar la niste intervale in care acestea naturaliter se pot intampla. In plus adaug ,chiar daca in natura nu se petrece si pentru a nu introduce si etologia care cred ca explica speciile ring, ca accept in discutie si fecundarea artificiala.
Citez ca sa fii mai bine lamurit si sa nu mai fac eu efort de formulare explicativa:

"Catarii se nasc masculi si femele, insa niciunul dintre sexe nu poate avea urmasi. Sterilitatea catarilor este cauzata de o configuratie cromozomiala atipica. Calul poseda 64 de cromozomi, iar magarul 62, fapt ce face ca media sa fie de 63 de cromozomi, atat cati are catarul.

Femele catar intra in calduri si se pot imperechea cu armasari sau magari insa nu raman gestante. In istorie s-au semnalat cateva cazuri de femele catar ce au dat nastere unor manji perfect sanatosi, insa acestea sunt exceptii rarisime.

Catarii masculi manifesta si ei comportament sexual. Insa sunt castrati de timpuriu intrucat sunt mai usor de controlat si imblanzit."

b) Atacarea unei metafore care doar vrea doar sa sublinieze sintetic o afirmatie bazata pe alte considerente este o dovada de...si  las cititorul sa completeze :)
c) Viata se conserva la individ prin alimetatie si prin evitarea pericolelor(de care cand este vorba de procreere animalele nu mai tin cont) iar prin specie se conserva in timp caci individul nu se poate conserva decat pe sine cat timp are de trait si daca nu are urmasi specia dispare . Si daca Darwin nu o fi spus textual ce spun eu, nu cred ca m-ar contrazice . Eu spun insa ceva suplimentar ca acest tip de conservare individuala si de evolutie cantitativa in care nu se atinge nu se modifica  capacitatea de procreere intraspecifica este atributul rasei , adica intr-o rasa indivizii evolueaza , evolueaza se adapteaza se adapteaza si cand se face saltul intr-o noua specie procesul se repeta in aceea specie noua si astfel evolueaza speciile. Desigur ca o specie poate avea o singura rasa si atunci se suprapun cele doua tipuri de evolutie cea lenta la nivel de rasa si prin asta si la nivel de specie si saltul cu infertilitatea fata de specia ascendenta care se face la nivel de specie. Desigur toate astea sunt purtate de individ caci exista mereu o prima pereche dintr-o noua specie lucru pe care biologii au ajuns aproape sa-l inteleaga si deci sa-l recunoasca odata cu introducerea metaforei in genetica: Y-adam si Eva Mithocondriala.
PS.Desigur ca pare  indescifrabil ceva care nemai fiind gandit in viata lui si nemai fiind intalnit asisderea nu este explicat in detaliu si probabil ca nici atunci socul fiind prea mare nu devine mult mai inteligibil



puriu

Darwin nu a definit specia, ci a aratat ca apar specii noi fara a preciza cum. Dupa aparitia geneticii specia a fost definita ca fiind despartita de alte specii printr-o bariera genetica ce nu permite, cu unele exceptii, hibridarea. O specie apare in cadrul altei specii prin izolarea unui grup de indivizi de restul membrilor speciei. Descendentii lor sufera un numar de mutatii viabile care ii fac din ce in ce mai diferiti de specia originara pana cand apare o bariera genetica, deci o specie noua. La unele genuri bariera dintre specii nu este perfect impenetrabila si pot aparea accidental hibrizi (cal-magar-zebra, lup-caine. leu-tigru, grau-secara, etc.). Hibrizii sunt deseori sterili. Daca sunt fertili descendentii lor, daca nu sunt izolati, se impart dupa caz intre speciile de origine. In cazul animalelor domestice si a plantelor de cultura, desi acestea au fost izolate si au suferit numeroase mutatii, nu s-a observat aparitia unor bariere genetice, deci a unor specii noi.