Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Viteza luminii  (Citit de 10473 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Eugen7

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 512
 • Popularitate: +5/-39
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #15 : Aprilie 07, 2011, 03:22:54 p.m. »
   Totusi eu am o nelamurire constanta lui Planck a fost propusa cu referire la problema radiatiei de  corp negru.Totusi de ce oamenii de stiinta nu au mai continuat sa cerceteze despre gaura neagra?
Nu trebuie sa confundam "radiatia corpului negru" cu "gaura neagra" intrucat sunt 2 concepte diferite (corp negru: http://ro.wikipedia.org/wiki/Corp_negru   gaura neagra: http://ro.wikipedia.org/wiki/Gaura_neagra).

Am inteles de la un profesor in domeniul cuanticii ca lipseste o particula.
De fapt lipsesc cam 2 particule elementare din fizica particulelor...
Gravitonul nu a fost descoperit inca.
Nu se stie mecanismul care face ca particulele fundamentale sa aiba masa. Exista ipoteza ca bosonul Higgs (numit metaforic si "particula lui Dumnezeu") ar oferi explicatia. (http://www.scientia.ro/fizica/58-fizica-nucleara/294-bosonul-higgs.html)
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Offline Eugen7

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 512
 • Popularitate: +5/-39
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #16 : Aprilie 07, 2011, 03:42:19 p.m. »
   Eugen7, cu parere de rau dar tot nu te pot intelege. Chiar daca sa zicem luam o lanterna si batem in o directie anumita, usor putem observa cum lumina "se imprastie" scade intensitatea ei proportional cu distanta de la punct la punct.
Asa este. Intensitatea scade pentru ca fotonii sunt emisi intr-un numar finit si se deplaseaza cu viteza luminii.
Hai sa ne imaginam urmatorul exemplu. Vrei sa luminezi o minge noaptea cu lanterne. Ce posibilitati ai? Cel mai simplu pui o lanterna puternica foarte aprope. Daca departezi lanterna de minge atunci intesitatea luminii scade, insa daca aprinzi lenterne suplimentare (indrepate spre minge, la distante diferite, chiar si unele in spatele altora, unele mai puternice...) intensitatea luminii pe minge va creste. Lumina lanternelor nu lumineaza doar mingea ci si spatiul pana la ea. Unele puncte din spatiu vor primi lumina de la mai multe lanterne.
Acum considera ca fotonii ar avea viteza infinita (si nu "c") si atunci mingea ar primit fotoni instantaneu de la fiecare stea din univers (pe langa cei de la lanterne) numarul acestora fiind foarte mare, intesitatea luminii pe minge ar fi foarte mare, iar intreg spatiul din jurul mingii si pana departe... ar fi luminat (caci ar fi parcurs instantaneu de fotoni).
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #17 : Aprilie 07, 2011, 03:44:12 p.m. »
De ce mai sunt in prezent cercetatorii, savantii si intrebarile - desigur caci din cauza ca nu este totul clar pina la urma.
Desigur ca "totul" nu e clarificat in stiinta, dar nu prea vad cum poti tu sa pretinzi a decide ce anume e clarificat si ce nu.

Citat
 As mai vre sa adaug ceva in plus inafara la aceasta tema/ nu pre inteleg misiunea moderatorilor de pe acest forum, uneori ei cam isi asuma prea multa responsabilitate
Rolul moderatorilor pe orice forum este sa se asigure ca se respecta normele definite pentru respectivul forum. La fel si pe acest forum.

Citat
si incearca sa raspunda la unele intreberi ce nimeni (poate) nu stie raspunsul,
Moderatorii sunt si ei useri pe forum, si au dreptul sa participe la discutiile generale, nu sunt limitati la observatiile legate de regulile forumului.
Daca tu ai impresia ca vreun moderator de aici incearca sa raspunda la unele intrebari la care nimeni nu stie raspunsul, n-ar fi rau sa dai exemplul de rigoare. A face afirmatii fara acoperire nu este apreciat deloc pe aici.

Citat
mie mia aparut asa o intrebare, ei stiu oare de cuvintele "Nu stiu" sau le este rusine sa le spue?!
Nu pot sa raspund in numele altora, dar eu stiu cuvintele "nu stiu" si nu mi-e rusine sa le spun. In schimb, nu sunt de principiul ca trebuie sa ma bag in toate discutiile despre care nu am habar pentru a-mi anunta ignoranta in domeniu. Particip acolo unde consider ca pot aduce ceva constructiv; unde "nu stiu" nu ma bag (decat eventual pentru a pune intrebari pentru a afla mai multe). E ok pentru tine?

Citat
Desigur este foarte greu sa fii moderator la un forum stiintific.
De unde stii acest lucru?


e-
Don't believe everything you think.

Offline mircea_p

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1981
 • Popularitate: +140/-12
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #18 : Aprilie 07, 2011, 03:50:16 p.m. »
 Soarele este mai mic decat stelele dar este mai aproape de Pamant si de aceea primim o lumina mult mai intensa.
Atentie, afirmatia asta sufera si cu logica si cu realitatea.
Soarele este o stea deci nu poate fi "mai mic decat stelele" din punct de vedere logic.
Poti spune "soarele este mai mic decat toate celelalte stele" dar asta desi are sens logic nu este adevarat. Soarele este o stea medie ceea ce inseamna ca exista atat stele mai mari cat si mai mici decat el. Si multe stele care sant cam la fel de mari.

In rest, ai intuit corect. Soarele fiind la o distanta mai mica de pamant decat oricare alta stea, radiatia primita de la Soare e mult mai intensa.
« Ultima Modificare: Aprilie 07, 2011, 04:29:56 p.m. de mircea_p »

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #19 : Aprilie 07, 2011, 03:53:16 p.m. »
Eugen7, iar te grabesti...

Chiar daca sa zicem luam o lanterna si batem in o directie anumita, usor putem observa cum lumina "se imprastie" scade intensitatea ei proportional cu distanta de la punct la punct.
Asa este. Intensitatea scade pentru ca fotonii sunt emisi intr-un numar finit si se deplaseaza cu viteza luminii.

Esti sigur de acest "motiv", sau doresti sa te mai gandesti o data? Raspunde cu Da sau Nu la intrebarea urmatoare: daca am lanterna propusa de styhl, si fotonii ar avea viteza infinita, intensitatea ar scadea cu distanta de la sursa, sau nu? (Vorbim aici de o singura sursa, lanterna, nu de toate stelele de pe cer).

e-
Don't believe everything you think.

Offline Eugen7

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 512
 • Popularitate: +5/-39
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #20 : Aprilie 07, 2011, 04:08:50 p.m. »
Eugen7, iar te grabesti...

Cam asa e. (Am spus ca fotonii sunt emisi intr-un numar finit si nu infinit). Cum sa explicam pe intelesul lui styhl?

Intensitatea luminoasă, una din cele 7 marimi fudamentale, este fluxul luminos emis într-o anumită direcție de o sursă luminoasă punctuală, raportat la unitatea de unghi solid în care emite sursa.
« Ultima Modificare: Aprilie 07, 2011, 04:16:24 p.m. de Eugen7 »
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #21 : Aprilie 07, 2011, 04:21:28 p.m. »
Cum sa explicam pe intelesul lui styhl?
Despre intensitatea luminoasa a unei surse punctuale, styhl a intuit bine ce se petrece. Daca vorbea de un laser care are un fasciul ce nu e divergent, atunci ar fi fost alta situatie.

Ce nu sunt foarte sigur este ca argumentul tau legat de viteza infinita a fotonilor chiar este corect. Tu presupui probabil implicit ca sunt o infinitate de stele in Univers, ca ele emit fotoni vesnic si ca toti fotonii care "pleaca spre Pamant" ajung la noi. Nici una din aceste ipoteze nu mi se par justificabile, ca atare, chiar daca fotonii ar avea viteza infinita, acea intensitate maxima perpetua ("ar fi tot timpul zi") nu prea sta in picioare.

Oricum discutiile despre "propagare instantanee" in Universul nostru in care simultaneitatea este relativa, sunt doar chestiuni care nu clarifica nimic despre realitate.


e-
Don't believe everything you think.

styhl

 • Vizitator
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #22 : Aprilie 07, 2011, 04:24:37 p.m. »
;D ;D , pai bine daca eu am enuntat ca e greu sa fii un moderator pe un forum stiintific (sa corectezi orice gresala), atunci ce insusi dumitale (electron e-) doresti sa afirmi ca iti este foarte usor?! Nu stiu ce virsta ai, dar mai stiu ca si virsta tot joaca un rol oarecare in cercetare (stiinta), mai ales ca oamenii mai virsnici (cum eu am observat) deloc nu isi dau silinta in cercetare (stiinta).
  Privitor la neclaritatea lui Simclar si altii. Am auzit cindva asa o intrebare pe TV: De ce o corabie nu poate capata o viteza mai mare de x km/s, si ce interesant in prezent sunt 2 raspunsuri la aceasta intrebare, 1) valurile apei incurca nava sa capete peste o anumita viteza x km/s, 2) La viteza masa corpului incepe a se mari (sau G cum e mai corect poate). Exemple de acest gen sunt o multime.
  

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #23 : Aprilie 07, 2011, 05:10:26 p.m. »
;D ;D , pai bine daca eu am enuntat ca e greu sa fii un moderator pe un forum stiintific (sa corectezi orice gresala), atunci ce insusi dumitale (electron e-) doresti sa afirmi ca iti este foarte usor?!
styhl, te rog sa citesti cu mai mare atentie ce ti se raspunde. Nu am afirmat niciunde ca rolul moderatorilor este sa corecteze orice greseala. A respecta regulile unui forum e cu totul altceva decat a nu face erori stiintifice. Rolul meu si al celorlalti moderatori se refera la respectarea normelor forumului, nu are nimic de-a face cu corectarea erorilor stiintifice.

Faptul ca eu si alti useri incercam sa corectam unele din erorile de stiinta pe care le fac altii, e ceva ce nu are legatura cu rolul de moderator, ci mai degraba cu scopul acestui forum - acela de a populariza stiinta, nu ignoranta. Poti sa observi ca nu pot si nici nu am intentia sa corectez toate erorile (stiintifice) din toate sectiunile acestui forum. Nu pot sa o fac pentru ca nu stiu suficient de multe din fiecare domeniu. (Uite ca folosesc fara sa-mi fie rusine cuvintele "nu stiu"). ;)

Citat
Nu stiu ce virsta ai, dar mai stiu ca si virsta tot joaca un rol oarecare in cercetare (stiinta), mai ales ca oamenii mai virsnici (cum eu am observat) deloc nu isi dau silinta in cercetare (stiinta).
Aceste detalii sunt irelevante. Necesitatea rigorii stiintifice e valabila pentru orice varsta.


e-
« Ultima Modificare: Aprilie 07, 2011, 05:14:08 p.m. de Electron »
Don't believe everything you think.

florin_try

 • Vizitator
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #24 : Aprilie 07, 2011, 05:15:32 p.m. »
@styl

 Intrebarile puse de tine sunt poate cele mai profunde intrebari in stiinta si filosofia stintei.
 
 In opinia mea, observatia ca "viteza luminii e constanta" e una din cele mai fundamentale descoperiri in stiinta.
 De aici deriva un mod complet nou de a privi concepte de baza precum spatiu si timpul. Ca sa poate intelege consecintele faptului ca viteza luminii e finita, constanta si invarianta, oamenii de stiinta  si-au antrenat creierul sa gindeasca diferit.

 Nu stiu daca stiinta are raspuns final la o parte din intrebarile tale. Dar are un raspuns acceptabil pentru o mare parte din fizicieni.

 Nu stiu daca vei gasi raspuns asa de usor la intrebarile tale, insa eu sper sa nu! Sper sa ramii cu aceste framintari ani de zile. Si sa intelegi, si sa neintelegi, si sa te gindesti si sa te razgindesti ani de zile pe cont prorpiu asupra posibililor raspunsuri si implicatiilor lor.  

 Si sa nu te limitezi niciodata ca 'partea fizica' a problemei! Incearca sa o privesti si sub aspect filosofic.
 A nu re-intreba si re-analiza implicatiile sub aspectul in care un filosof al stiintei analizeaza, e un cheat ieftin a unei minti comode si necurioase.  

 Mult succes!
 
« Ultima Modificare: Aprilie 07, 2011, 05:17:04 p.m. de florin_ »

styhl

 • Vizitator
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #25 : Aprilie 07, 2011, 09:08:01 p.m. »
 ... bunisoare raspunsuri.
  Da, am mai gasit pe aici ceva cu particula gravitationul, particula lui Dumnezeu, bozonul Higss ma spoream eu cu profii la scoala ca nu poate fi ca neutronul sa aiba "sarcina 0" (atunci intelegeam ca gravitatia)", si masa 1, sunt 2 lucruri ce se contrazic reciproc, eu ii mai zic chimpul alifa(nedescoperit in prezent, permament peste tot). dar, astai alceva.
 Stiinta nicidecum nu trebue popularizata, sunt argumente multe pentru pro la acesta afirmatie si mai putine contra, mai tirziu le voi enunta.

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #26 : Aprilie 07, 2011, 09:24:40 p.m. »
  Stiinta nicidecum nu trebue popularizata, sunt argumente multe pentru pro la acesta afirmatie si mai putine contra, mai tirziu le voi enunta.
Daca stiinta nu trebuie popularizata dupa parerea ta, ce cauti aici?

e-
Don't believe everything you think.

Offline valangjed

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1089
 • Popularitate: +62/-19
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #27 : Aprilie 07, 2011, 10:39:48 p.m. »
Styhl , daca tot ai adus vorba , ce varsta ai?Daca e scret nu-i nici o suparare.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

HarapAlb

 • Vizitator
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #28 : Aprilie 08, 2011, 01:41:44 a.m. »
(...) principiul de incertitudine formulat de Heisenberg este o proprietate fundamentală, inevitabilă, a lumii.
Principiul de incertitudine nu e o propietate a lumii ci a formalismul mecanicii cuantice. Asta daca nu cumva e demonstrat pe undeva ca lumea e musai sa fie asa cum e descrisa de formalismul mecanica cuantica.

Offline Eugen7

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 512
 • Popularitate: +5/-39
Răspuns: Viteza luminii
« Răspuns #29 : Aprilie 08, 2011, 09:23:37 a.m. »
Ce nu sunt foarte sigur este ca argumentul tau legat de viteza infinita a fotonilor chiar este corect. Tu presupui probabil implicit ca sunt o infinitate de stele in Univers, ca ele emit fotoni vesnic si ca toti fotonii care "pleaca spre Pamant" ajung la noi. Nici una din aceste ipoteze nu mi se par justificabile, ca atare, chiar daca fotonii ar avea viteza infinita, acea intensitate maxima perpetua ("ar fi tot timpul zi") nu prea sta in picioare.
Discutia pe acest topic este una filozofica, si mesajul meu trebuie privit in acest sens. Presupuneam cum ar fi daca viteza luminii ar fi infinita. Consider ca in acest caz nu trebuie sa fie un numar infinit de stele in univers, ci e suficinet sa fie un numar foarte mare, pentru ca cerul noptii sa fie luminos (intrucat fotonii ar parcurge instantaneu orice distanta, luminand spatiul. Privit de pe pamant, cerul noptii - spatiul din jurul planetei pamant, hai sa ne limitam la atmosfera - ar primi o cantitate suficienta de fotoni de la stelele din univers pentru ca sa fie luminos). De asemenea, consider ca nu este necesar ca stelele sa fi stralucit dintotdeauna, (intrucat viteza fotonilor este considerata a fi infinita) si nici sa emita o cantitate infinita de fotoni.

Filozofului german Heinrich Olbers spunea (la inceputul sec XIX, impotriva ideii unui univers static infinit. El considera viteza luminii ca fiind finita. La sfarsitul sec XVII astronomul danez Roemer descoperise ca viteza luminii este finita): "într-un univers static infinit, aproape fiecare linie de vedere s-ar termina pe suprafata unei stele. Astfel, ar fi de asteptat ca întregul cer sã fie tot asa de strãlucitor ca soarele, chiar si noaptea." (Stephen Hawking - Scurta istorie a timpului pag 19).
Consider ca aceasta argumentatie ar fi aproximativ valabila si in cazul unui univers in exapansiune cu o rata finita, ce contine un numar foarte mare de stele, iar viteza luminii ar fi infinita, intrucat de pe pamant nu vedem cu ochiul liber dacat un spatiu "mic" in comparatie cu cel din univers, insa cantitatea de fotoni ce ar strabate acest spatiu ar fi foarte mare deoarece fotonii ar avea viteza infinita. Situatia ar fi comparabila cu cea de pe un teren de fotbal unde se disputa un meci de fotbal noaptea. Patru mari reflectoare lumineaza suprafata mica a terenului (numarul de fotoni la nivelul solului fiind comparabil cu cel primit de la soare in timpul zilei), iar daca privim de pe teren in sus o sa vedem ca spatiul este luminos (desi la nivelul reflectoarelor spatiul nu este luminat decat in mica parte).

Oricum discutiile despre "propagare instantanee" in Universul nostru in care simultaneitatea este relativa, sunt doar chestiuni care nu clarifica nimic despre realitate.
Asa este. Sunt doar presupuneri filozofice, "exercitii de imaginatie".
Realitatea lumii in care traim este extrem de complexa.

Si pentru ca este vorba de filozofie...
"Există doar un lucru bun, știința, și doar unul rău, neștiința.
 Știu că nu știu nimic, și nici măcar asta nu știu.
 Știu că nu știu nimic, dar știu că pot ști mai mult decât știu.
 Adevărata înțelepciune înseamnă să-ți recunoști propria ignoranță." Socrate
« Ultima Modificare: Aprilie 08, 2011, 10:41:58 a.m. de Eugen7 »
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)