Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

cresterea masei si densitatii relativiste cu viteza

<< < (2/2)

florin_try:
Atunci as fi tentat sa cred ca il vad lichid din frameul meu, pentru ca 10^40 g/l din frameul meu corespunde starii lichide si nu gaurii negre.
Asa sa fie?

Pe de alta parte tot din frame-ul meu i s-a comunicat o cantitate enorma de energie cind a fost accelerat de la viteza mea la viteza ultrarelativista. Deci el a capatat masa din frame-ul meu. De ce nu ar colapsa daca i se comunica asa multa energie? Daca il accelerez asa de tare ca pun in el energie cit jumate din masa universului (sa zicem) nu ar trebui sa colapseze?

Mishulanu:

--- Citat din: florin_ din Aprilie 05, 2011, 05:09:07 a.m. ---Pe de alta parte tot din frame-ul meu i s-a comunicat o cantitate enorma de energie cind a fost accelerat de la viteza mea la viteza ultrarelativista. Deci el a capatat masa din frame-ul meu. De ce nu ar colapsa daca i se comunica asa multa energie? Daca il accelerez asa de tare ca pun in el energie cit jumate din masa universului (sa zicem) nu ar trebui sa colapseze?

--- Terminare citat ---

Ca sa colapseze intr-o gaura neagra trebuie sa aiba o masa de repaus suficient de mare, nu masa relativista. Protonii accelerati la LHC au energii foarte mari, dar au aceeasi masa de repaus ca un proton stationar. Ca sa poata colapsa, energia cinetica trebuie convertita in masa de rapaus, adica particulele accelerate sa se descompuna in mai multe particule, cu viteze mai mici. La un moment, masa de repaus a particulelor rezultate va fi suficienta pentru a colapsa intr-o gaura negra.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă