Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

S-a relansat revista Stiinta si Tehnica

Creat de Adi, Martie 31, 2011, 04:45:32 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Un articol fain la features pe S&T.

http://www.stiintasitehnica.com/telefonul-mobil-un-instrument-medical-performant-afla-cum_16.html

tradus cuvant cu cuvant si folosind imaginile de aici

http://howto.wired.com/wiki/Turn_Your_Cellphone_Into_a_High-Powered_Scientific_Microscope_or_Spectrometer

daca ne uitam la licenta lor (link jos in pagina la WIRED), ai voie sa preiei daca nu ai scop comercial. Cum S&T are scop comercial, preluarea facuta de ei este un furt intelectual. Sunteti de acord cu asta?

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cristi

#31
eu sunt de acord cu tine. o sa iti raspunda insa ca nu cu web-ul fac banii, ci cu revista tiparita...
oricum, nu conteaza ce spun ei, ideea de baza si strategia lui Ulieriu se vede clar, cel putin pentru web. arius a sumarizat bine (stiu, sumariza nu e cuvant romanesc, dar l-am uitat pe cel romanesc!)
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

cristi

uite un alt articol tradus anapoda, tocmai pus acolo:
http://www.stiintasitehnica.com/la-originea-asimetriei-materie-antimaterie_63.html
n-ar cap, n-are coada, nu zice nimic si pe deasupra vorbeste de "decaderea particulelor"... Adi, care era de fapt ideea articolului original?
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

mircea_p

Cred ca e vorba la origine de "particle decay" care in romaneste este "dezintegrarea particulei".
In italiana au scris "decadimento" (La Scienze) care intr-adevar suna ca decadere in romaneste dare se pare ca este termenul consacrat in italiana pentru dezintegrarea nucleara sau a particulelor elementare.
Atat "decay" cat si "decadimento" inseamna si decadere, e adevarat. Asta e una din capcanele traducerii cand nu cunosti contextul (apropo de discutia cu traducerea pe computer).

Aici e articolul din La Scienza
http://lescienze.espresso.repubblica.it/articolo/All_origine_dell_asimmetria_materia-antimateria/1347287
care are la baza 2 articole din Physics Letters.
Nici articolul in italina nu mi se pare ca explica prea multe. Doar ca s-au observat mezoni B care erau abundenti la inceputul universului si care acum se observa doar in conditii speciale (ca la LHC). Si ca asta este un pas spre intelegerea asimetriei materie-antimaterie.

cristi

articolul original e intreg si gratis aici
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TVN-527PRHR-2&_user=10&_coverDate=03/28/2011&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=gateway&_origin=gateway&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=882ea53247e90277974a6addc35376fe&searchtype=a

dupa mine spune ca nici acum nu s-a observat o abatere de la modelul standard... (dupa cate vad eu ei cautau dupa un partener greu al bosonului W). Nici ca se poate mai frustrant... Nu se lasa ei, pana nu cracuiesc modelul standard. in articol nu zice insa nimic de asimetria materie-antimaterie.
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

Adi

Da, slab articol pe S&T, dar tot slab este si articolul din italiana. Am citit rapid si articolul stiintific original si concluzia mea e urmatoarea. In articolul despre cautarea bosonul W prim nu se vorbeste nimic de mesoni B. Dar cum in articolul din italiana se vorbeste de doua artiicole publicate recent de experimentul CMS, cred ca asta explica misterul. Practic in articolul in italiana au dat linkul la primul articol (cel cu bosonul W) fara a vorbi de el, dar nu au dat linkul la al doilea articol (cel cu mesonul B), dar au vorbit de el, caci intr-adevar oscilatia mesonilor B e legata de diferente subtile intre materie si antimaterie. In plus de asta, le-am mai gasit o greseala. Au folosit cuvantul "descoperire". Dar nu a fost descoperire (adica pentru prima data in lume), ci a fost reusita pentru prima data la experimentul CMS. La Tevatron a reusit de acum cativa ani.

Pentru cei care doriti sa aflati mai multe despre bosonul W prim, el este o particula elementara ipotetica prezisa de teorii care completeaza modelul Standard si care astfel introduc practic o noua interactie elementara). La fel exista teorii care prezic existenta unui boson Z prim. Despre W prim si Z prim mai multe aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/W'_and_Z'_bosons
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sicmar

Citat din: Adi din Aprilie 05, 2011, 06:12:57 PM
Dar cum in articolul din italiana se vorbeste de doua artiicole publicate recent de experimentul CMS, cred ca asta explica misterul. Practic in articolul in italiana au dat linkul la primul articol (cel cu bosonul W) fara a vorbi de el, dar nu au dat linkul la al doilea articol (cel cu mesonul B), dar au vorbit de el, caci intr-adevar oscilatia mesonilor B e legata de diferente subtile intre materie si antimaterie.

Al doilea articol la care face referire ştirea din La Scienze cred că este "Measurement of W+W- Production and Search for the Higgs Boson in pp Collisions at sqrt(s) = 7 TeV"

Titlul este acelaşi ca şi la italieni şi în articol spune că a fost trimis la Physics Letters B.
Dar, surpriză, nimic despre mesonul B în el.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Scientia

Am cumpărat astăzi revista, curios foc despre ce cuprinde, dincolo de  cuprinsul pe care-l văzusem ieri.
Iată cum mi s-a părut...

Primul articol este al lui Mironov, despre povestea în timp a S&T - interesant.

Până la pagina 30 sunt reclame şi articole micuţe, care pe mine nu m-au atras. Discuţii vechi, despre imprimante de organe ori schimbarea polilor magnetici, expediate în câteva cuvinte. Multe poze mari. Probabil ăsta e trendul. Nu ştiu, mie îmi place textul, dar nu ştiu cum sunt alţii.

Apoi este un articol despre avionul electric, interesant, al lui Claudiu Andone, urmat de un articol despre head-up display.

La pg 38 este, zic eu, cel mai bun articol, despre aventura în spaţiu a lui Gagarin (avem şi noi un articol în pregătire pe acest subiect), scris de Cristian Român. Are 13 pagini, dar nu m-am plictisit.

Un interviu cu vânătorii de mituri - lipsit de surprize.

Un articol despre originea omului - onorabil. Dar înfiorător de multe poze. Text, pe margini.

Un articol de generaţia de telefonie 4G - ok.

Un articol de istoria ştiinţei, Ce s-ar fi întâmplat dacă? - bun.

Un articol despre mecanica cuantică pe 8 pagini de Mironov. În general plictisitor, iar subiectul e generos... Sunt unele încercări, lăudabile, de a vorbi despre aplicaţiile mecanicii cuantice. Sunt şi unele erori, dar nu aş intra în amănunte. Probabil că Mironov nu este foarte familiarizat cu domeniul, dar este lăudabil că a încercat să explice unele aspecte.

Un articol despre fotografiatul eclipselor - poze şi un articol despre revoluţia arabă.

Mai e un articol scurt, dar bun al lui Cristian Român despre fobia faţă de vaccinare şi alte mici articole despre gadgeturi, jocuri PC şi cărţi de ştiinţă mai vechi.

Cam asta e. 88 mii lei vechi.

Sunt curios să văd tirajul peste câteva luni, când va trece euforia de început şi impactul publicităţii făcute cu deschiderea. În total 120 de pagini - am citit-o de la un cap la altul în exact 2 ore, graţie pozelor :).

Una peste alta, eu zic că este o revistă bunicică de popularizare a ştiinţei. Şi cum e singura, mai bine cu decât fără.
Nimic prea profund, deci este pentru publicul larg.
M.

cristi

sa inteleg ca erau 120 de pagini cu poze COLOR? este mult, aproape o carte sau un almanah cum era pe vremuri..
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

Scientia

Da, Cristi, cam aşa, poze peste poze, luate de pe net. Coperta pare a fi totuşi făcută de un profesionist în design. Nu e cine ştie ce, dar nu e un copy-paste de pe net.

Cât despre poze, probabil că asta cere publicul, multe poze. Cu siguranţă cei de la S&T ştiu mai bine.
Marian

sicmar

Citat din: Adi din Aprilie 05, 2011, 09:05:27 PM
La acest nou articol

http://www.stiintasitehnica.com/daca-vrem-sa-gasim-via-a-extraterestra-ar-trebui-sa-cautam-minele-de-pe-asteroizi_72.html

in titlu nu e corect "minele de pe astroizi" ci "mine pe astroizi".


Articolul referit de S.T. este Could We Observe Aliens Mining Asteroids?. El face trimitere la un alt articol, mai extins, "Extrasolar Asteroid Mining as Forensic Evidence for Extraterrestrial Intelligence".

"Extrasolar Asteroid Mining" cred că mai degrabă s-ar traduce "exploatarea minieră a asteroizilor extrasolari" sau "mineritul pe asteroizii extrasolari". Chiar dacă fac parte din aceaşi familie de cuvinte, mina este în subteran (subsol, dacă vorbim de corpuri extraterestre) dar mineritul se poate face şi la suprafaţă, nu neapărat în mine.

Aşa cum este formulat titlul în S.-T. îmi aduce aminte de o veche glumă: "Dacă este greu să numeri oile din turmă atunci numără-le picioarele şi împarte la 4!"

Ce m-a frapat la articolul din. S.T. este fraza:
"În primul rând, oamenii ar trebui să își îndrepte atenția asupra sunetelor neobișnuite care vin dinspre centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter."
În cele două articole în engleză n-am găsit nimic care să sugereze măcar aşa ceva. Cred că ăsta este aportul celor de la S.T. pentru că se potriveşte ca nuca-n perete cu sobrietatea articolelor în engleză.

Şi, dacă tot suntem aici, am avut întotdeauna dificultăţi la traducerea englezescului forensic. Întotdeauna a trebuit să folosesc perifraze, adaptate contextului, pentru că n-am găsit un cuvânt românesc potrivit.

Adi

Scientia.ro, apreciez descrierea detaliata a primului numar din S&T. Chiar eram curios ce e in el si cum e.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

#43
Cred ca echivalentul romanesc al termenului "forensic" ca domeniu de investigatie (deci substantiv) este "criminalistica". Exista si institut de criminalistica  (si/sau sectie la facultatea de drept).
In engleza este si adjectiv (forensic evidence) si asta nu stiu cum ar da bine in romaneste (poate probe criminalistice).

Si eu multumesc pentru descrierea revistei. Dupa descriere, as cumpara-o si eu daca as avea de unde.

Scientia

CitatDupa descriere, as cumpara-o si eu daca as avea de unde.

Pai de ce nu ai de unde? Unde locuieşti? În Bucureşti este pretutindeni, la orice chioşc de ziare. Nu ştiu cum e situaţia în provincie, dar Patriciu nu cred că nu  a rezolvat problema distribuţiei.

> M.