Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

Teoria atomista

<< < (7/9) > >>

Eugen7:

--- Citat din: HarapAlb din Martie 25, 2011, 06:38:38 p.m. --- ...Strict vorbind, M. Plank a facut ipoteza ca schimbul de energie are loc in cantitati discrete, nu ca materia este formata din elemente discrete. Mai departe, in teoria cuantica rezulta ca-s discrete anumite marimi ale sistemelor, e.g. energia unui sistem legat, momentul cinetic, insa exista situatii cand marimile iau valori continue, de exemplu energia unui sistem liber, pozitia, impulsul.

--- Terminare citat ---
Aristotel sustinea ca materia se poate descompune la infinit in bucati din ce in ce mai mici, ceea ce implica o natura continua a materiei.
Democrit sustinea ca materia nu se poate descompune la infinit ci exista niste unitati de baza pe care le-a numit atomi (atom=indivizibil).

Dupa cum se stie atat moleculele cat si atomii se mai pot imparti in elementele constituente, deci nu reprezinta unitatile de baza ale materiei, asa cum se credea la descoperirea lor. Nu exista nici un indiciu ca nu ar fi fost valabila teoria lui Aristotel pana la Max Plank care prin teoria cuantelor explicat ca exista o limita pentru "impartirea" materiei.

În fizică, o cuantă (plural: cuante) reprezintă o entitate indivizibilă a valorii energiei respectiv al momentului particulelor elementare ale materiei (numite fermioni) cât și a fotonilor sau alți bosoni. Descoperirea faptului că o proprietate fizică poate fi "cuantificată", a dus la noțiunea de "cuantizare". Asta înseamnă că o proprietate poate lua doar anumite valori numerice discrete, în loc de a lua orice valoare dintr-un anumit domeniu de valori.

AlexandruLazar:
E foarte dificil să spunem acum în ce credea și în ce nu credea Democrit din trei motive. Primul, destul de multe dintre lucrările lui s-au pierdut. Al doilea, pentru că și în ele sunt foarte multe mențiuni despre idei care i-au venit de la Leucip, și e destul de greu de spus ce-i al lui și ce nu. În fine, pentru că multe dintre informațiile despre ideile lui Democrit le avem nu din lucrările lui, ci din lucrările altor filosofi care le-au examinat pe ale lui.

Nu e de necrezut ca Democrit să fi considerat într-adevăr existența acestor elemente -- în privința acestui lucru grecii erau, în principiu, în consens (ei nu prea erau de acord cu detaliile -- care sunt acele elemente și câte, dacă ele se schimbă vreodată ș.a.m.d.). Mai mult, Democrit nu discuta despre atomi în sensul de părticele foarte mici făcute dintr-o anumită substanță (apă, aer sau orice altceva) ci ca particule din care era compusă materia. Proprietățile concrete ale corpurilor (duritate, greutate, densitate) considera că aparțin realmente obiectelor, în vreme ce proprietățile ce presupuneau o percepție separată (gust, culoare, căldură) aparțineau de fapt organelor noastre de simț -- cam cum avea să spună și Locke ceva vreme mai târziu. În condițiile astea, se prea poate ca Democrit că fi crezut ce cita Quantum acolo, dar poate un filosof "de meserie" ne-ar fi mai de ajutor aici  ;D

AlexandruLazar:
(Nu mai editez acum postul de dinainte -- e despre lucruri separate și cine folosește Show unread posts o să mă înjure pe urmă)


--- Citat din: Eugen7 din Martie 26, 2011, 06:31:51 p.m. ---Nu exista nici un indiciu ca nu ar fi fost valabila teoria lui Aristotel pana la Max Plank care prin teoria cuantelor explicat ca exista o limita pentru "impartirea" materiei.

În fizică, o cuantă (plural: cuante) reprezintă o entitate indivizibilă a valorii energiei respectiv al momentului particulelor elementare ale materiei (numite fermioni) cât și a fotonilor sau alți bosoni. Descoperirea faptului că o proprietate fizică poate fi "cuantificată", a dus la noțiunea de "cuantizare". Asta înseamnă că o proprietate poate lua doar anumite valori numerice discrete, în loc de a lua orice valoare dintr-un anumit domeniu de valori.

--- Terminare citat ---

Tu îi atribui lui Planck lucruri pe care nu le-a gândit :). Planck n-a propus vreo limită pentru împărțirea materiei, ci numai un model de transfer al energiei în porțiuni discrete. Pe de altă parte, chiar în lipsa unui model atomic formalizat, așa ca astăzi, oamenii aveau deja cam de la începutul secolului 19, dacă nu mai devreme printre cercetătorii din domeniul gazelor, o idee destul de bine conturată a faptului că materia trebuie să fie formată din porțiuni discrete.

Eugen7:

--- Citat din: Adi din Martie 26, 2011, 04:38:58 p.m. ---Nu cred ca Democrit credea in cele patru elemente fundamentale, caci nu cred ca el credea in doar patru tipuri de atomi. ...

--- Terminare citat ---

Dupa cum credea si Leucipp, si pentru Democrit atomii sint cele mai mici particele ce nu mai pot fi impartite, ale lucrurilor din lumea fizica.
Atomii se deosebesc intre ei numai dupa forma, caci ei nu mai au nici o alta calitate. In ceea ce priveste forma lor atomii sint foarte diferiti.

In organele omului atomii indeplinesc anumite functiuni : in creier se afla gindirea, in inima minia, in ficat poftele. Prin respiratie omul ia atomi din aer, prin expiratie el elimina atomi. Pe acest proces se bazeaza viata.

Sufletul este constituit din atomi fini, netezi, rotunzi, asemenea cu aceia ai focului. Acesti atomi sint cei mai rapizi si prin miscarea lor, ce intrepatrunde intreg corpul, se produc toate fenomenele vietii.

Democrit afirma ca si Leucipp ca si gindirea este constituita tot din atomi, fiindca toate fenomenele sufletesti se fundamenteaza pe atomi sufletesti, ce se deosebesc de ceilalti atomi numai prin faptul ca au o forma sferica, de unde si capacitatea acestora de a se misca mai cu repeziciune. Atomii sufletesti sint inruditi cu atomii focului. De aceea, atomii sufletesti nu se pot misca decit numai in stare uscata in stare umeda ei isi pierd calitatile spirituale.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Democrit#Atomistica_democriteana

Eugen7:

--- Citat din: AlexandruLazar din Martie 26, 2011, 06:38:24 p.m. ---Tu îi atribui lui Planck lucruri pe care nu le-a gândit :). Planck n-a propus vreo limită pentru împărțirea materiei, ci numai un model de transfer al energiei în porțiuni discrete.
--- Terminare citat ---
Din moment ce energia se poate transfera doar in cantitati discrete (cuante)... iar din punctul de vedere al fizicii, materia este sub formă de substanță (caracterizată prin masă) sau câmp (caracterizat prin energie), este evidenta demonstratia ca materia este discontinua. :)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă