In exploatarea practica a unui astfel de dispozitiv apar foarte multe fenomene care nu apar in laborator.
In primul rand ca principiu: campul exterior care trebuie aplicat pentru demagnetizare nu are o valoare constanta si batuta-n cuie. Ea e tot mai mica pe masura cresterii temperaturii. De asemenea, pentru demagnetizare nu e neaparat nevoie sa se demagnetizeze tot magnetul deodata.
De ce se demagnetizeaza magnetii in cazul dispozitivului de fata: pentru ca principiul de functionare presupune ca ei sa fie tot timpul in opozitie. In felul acesta, ei se demagnetizeaza deoarece fiecare vede un camp coercitiv de sens opus.
De ce se demagnetizeaza mai repede in sarcina: pentru ca energia necesara pentru a invarti rotorul nu vine de altundeva decat din energia inmagazinata in magnetii permanenti. Ea e asemanatoare, daca vrei, cu energia mecanica stocata intr-un arc -- se afla acolo pentru ca arcul e tensionat (sau in cazul magnetilor, pentru ca momentele magnetice sunt orientate in aceeasi directie). Daca vrei sa ai aceeasi viteza (sau oricum, cam aceeasi viteza) la mers in gol ca si in sarcina, trebuie sa tragi mai multa energie din magneti.
Desigur ca in practica asta se manifesta in celalalt sens (caracteristica mecanica e foarte proasta -- imediat ce il incarci in sarcina abia se mai urneste, sau pur si simplu nu se mai misca nicicum). Dar asta nu i-a oprit pe entuziastii motoarelor magnetice sa gaseasca solutia "ingenioasa" de a monta un magnet mai puternic pe rotor atunci cand il incarca in sarcina -- ceea ce are ca efect pastrarea aceleiasi viteze unghiulare, dar un camp coercitiv mai mare si desigur, demagnetizare mai rapida.
Nu mai vorbesc de efectele suplimentare -- daca motorul se incalzeste (si daca il folosesti oriunde altundeva decat in laborator se incalzeste chiar fara sa traga curent -- din frecari, conditii de mediu etc), campul coercitiv necesar pentru demagnetizare e si mai mic.
Nu cred ca energia potentiala se refera la magnetizarea magnetilor permanenti ci la pozitiile lor relative la un moment dat.
Energia campului magnetic
este energie potentiala -- e chiar cea stocata in magneti. Daca tragi energie din magneti, ii demagnetizezi.
Asta e o problema care, daca nu ma insel, apare si in motoarele electrice cu magneti permanenti, intr-un mod un pic diferit insa -- se poate intampla ca, daca la pornire se trage un curent foarte mare (si asta chiar se intampla), reactia indusului sa "incurce" magnetii permanenti. Acesta e unul din motivele pentru care, la puteri mari, pornirea acestor motoare se face intentionat foarte lent, chiar daca izolatiile si conductoarele s-ar putea face sa reziste la curenti de pornire mari.