Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Oare chiar exista (teoretic) gauri negre ?

Creat de Electron, Mai 30, 2008, 09:00:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Abel Cavaşi

OT:
Aş vrea să citesc aici, dacă se poate, mai multe chestiuni despre găurile negre şi mai puţine chestiuni despre felul în care scriu alţii sau nu. Sau, dacă chiar nu vă puteţi încadra în topic, menţionaţi aceasta printr-o etichetă de genul ,,OT" ca să ştiu cât de atent ar trebui să fiu la textul respectiv.
Mulţumesc.
EOT

Adi

La ce este abreviatia "OT"? Electron are dreptate, Adrian nu face nici un efort sa isi verifice textul. Parca ar face parte din generatia pustimii de 15 ani care nu pune spatiu intre punct si inceputul urmatoarei fraze. Totusi, ii dau vreo 30 de ani. Mesajele lui chiar sunt foarte obositoare. Dar acum ca am precizat asta, sa il ignoram sa ii raspundem la subiect, nu e nevoie sa ii mai facem observatie iar.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Alexandru Rautu

Intuitia imi spune ca "OT" ar fi abreviatia pentru "Off Topic", iar "EOT":  "End Off Topic" :)  Abel, asa e ?

Abel Cavaşi

OT:
Da, aşa e, bazat pe alte exemple de pe forumuri, am abreviat şi eu cu ,,OT" ,,Off Topic", respectiv, cu ,,EOT" ,,End Off Topic". Dar mi-ar fi plăcut să nu discut despre asta aici :(
EOT

Alexandru Rautu

Citat din: Abel Cavaşi din Iunie 08, 2008, 08:07:51 PM
OT:
Da, aşa e, bazat pe alte exemple de pe forumuri, am abreviat şi eu cu ,,OT" ,,Off Topic", respectiv, cu ,,EOT" ,,End Off Topic". Dar mi-ar fi plăcut să nu discut despre asta aici :(
EOT

Dupa ce scap de saptamana asta, voi aduce mai multe detalii privind "limita Newtoniana", cat si demonstratia care lipseste in pdf-ul scris de mine. Si vom mai vedea noi ce anumea... Pan' atunci numai bine, am fugit ca am de lucru... ;) 

Adi

Mersi pentru explicatie, am mai invatat o abreviere :). Alexandru, te asteptam cand ai timp ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

#81
Da Alex, te aşteptăm ;).


EDIT:

Citat din: ionut din Iunie 06, 2008, 12:54:03 PMAbel, gaurile negre SUNT stele neutronice indeajuns de masive incat sa indeplineasca conditia de gaura neagra. Nu poti sa bagi in aceeasi oala gaurile negre si stelele neutronice. Gaurile negre reprezinta o caracteristica a unor obiecte masive. E ca si cum ai compara adjectivele cu substantivele.
Ei, hai nu mă-nnebuni! E ca şi cum aş compara adjectivele cu substantivele? Păi cum vine asta: ,,gaurile negre SUNT stele neutronice"? Substantivele sunt cumva adjective îndeajuns de modificate încât să îndeplinească o condiţie de substantiv? Sau stelele neutronice sunt cumva pitice albe îndeajuns de masive încât să îndeplinească o condiţie de stea neutronică? Păi, aşa pot spune atunci şi despre orice două lucruri? Te rog să faci distincţia clară între steaua neutronică şi gaura neagră, distincţie ce constă în valoarea vitezei de evadare la suprafaţa lor.

CitatTu nu stii
Ce nu ştiu legat de găurile negre (sper că la asta te-ai referit)?

ionut

     Abel,
    Hai sa fim seriosi. Ce nu ai inteles din ce am zis? Gaura neagra reprezinta un corp care indeplineste anumite conditii. Stele neutronice sunt corpuri care pot indeplini conditia de gaura neagra. Stelele neutronice nu sunt singurele obiecte care pot deveni gauri negre. Teoretic pot exista si micro gauri negre care apar in ciocnirile nucleare la energii ultra-relativiste.
    Nu iti inteleg deloc logica Abel. Sa zicem ca tu te chinui mult timp si pana la urma ajungi la concluzia ca pot exista gauri negre. In momentul ala ce o sa faci? Nu trebuie sa te gandesti ce corpuri sunt candidate pentru a deveni gauri negre? Nu ajungi la concluzia ca stelele neutronice care indeplinesc conditiile de masa sunt acele candidate? Incearca sa gandesti putin "out of the box"

Sagoth-sabathan

Am o nelamurire.Ce se intampa cand se intalnesc 2 gauri negre?Fortele de atractie gravitationala ale gaurilor devin nule?

HarapAlb

Citat din: Sagoth-sabathan din Iunie 22, 2008, 12:10:00 PM
Am o nelamurire.Ce se intampa cand se intalnesc 2 gauri negre?Fortele de atractie gravitationala ale gaurilor devin nule?

De ce sa devina nule ? Forta gravitationala actioneaza mereu ca forta de atractie si nu ca forta de respingere (cel putin pana acum nu a fost pus in evidenta un asemenea comportament).
Depinde cum se intalnesc:

a) daca formeaza un sistem binar atunci s-ar putea sa existe un punct in spatiu unde atractia exercitata de ele sa se anuleze.

b) daca are loc o "coliziune frontala" probabil ca vor forma o gaura neagra mai mare.

Sagoth-sabathan

#85
Multumesc de raspuns.Deci,ar putea deveni nule numai in cazul in care formeaza un sistem binar.Am  inteles bine?

Electron

Citat din: Sagoth-sabathan din Iunie 22, 2008, 12:45:43 PM
Multumesc de raspuns.Deci,ar putea deveni nule numai in cazul in care formeaza un sistem binar.Am  inteles bine?
SS, nu sunt sigur ce intelegi tu prin "fortele de atractie ale gaurilor negre devin nule"...

"De departe", gaurile negre se comporta ca si orice corp central, adica ele pot fi insotite de sisteme planetare ca orice stea. Ce inseamna "de departe" ? Ei bine, inseamna IN AFARA ORIZONTULUI EVENIMENTELOR lor. Ca atare, doua gauri negre pot forma sisteme binare ca si celelalte stele. Fiecare se va invarti in jurul celeilalte, sau mai bine spus, amandoua se vor invarti in jurul centrului de gravitatie al sistemului (care poate fi in acest caz in afara orizontului celor doua!). Ca urmare a definitiei centrului de gravitatie, in acel punct rezultanta fortelor gravitationale ale componentelor sistemului se anuleaza. "Anularea" este deci produsa intr-un singur punct, ca atare nu prea as recomanda caracterizarea situatiei cu o fraza de genul : "fortele de atractie ale gaurilor negre devin nule".

Daca cele doua gauri negre se apropie atat de mult incat una dintre ele trece de orizontul evenimentelor celeilalte, atunci ele "se vor prabusi" una in alta si cel mai probabil se va forma o gaura neagra cu masa egala cu suma celor doua initiale.

e-
Don't believe everything you think.

Sagoth-sabathan

#87
Ma refeream la faptul ca fortele s-ar anula daca s-ar intalni de gauri negre.O gaura ar atrage spre ea cealalta gaura si viceversa.Astfel s-ar anula.Pentru aceasta,fortele ar trebui sa fie egale ma gandesc.Asta a fost rationamentul meu.Dar nu m-am exprimat bine.Data viitoare voi fi mai atent

Electron

SS, la orice actiune exista si o reactiune, vezi legile lui Newton. ;) Oricare doua corpuri se atrag reciproc cu exact aceeasi forta: Pamantul te trage spre el cu aceeasi forta cu care tu il tragi spre tine. Diferenta de efect este data de diferenta de masa a celor doua corpuri.

Spun asta ca sa nu mai incerci niciodata, asa cum pare ca vrei sa faci in rationamentul tau de mai sus, sa compui o forta cu reactiunea simetrica a acelei forte. Suma lor e mereu zero, dar cum cele doua nu actioneaza niciodata asurpa aceluiasi corp, aceasta "anulare" nu poate avea acelasi efect ca si cazul in care suma a doua forte care actioneaza asupra aceluiasi corp se anuleaza. :)

e-
Don't believe everything you think.

Sagoth-sabathan

Principiul reactiunii il stiu ;D Noi  apasam pe o suprafata cu propia noastra greutate.Dar noi ne mentimen pe suprafata de sprijin datorita reactiunii suprafetei,astfel,ne-am afunda.Un alt exemplu ;D,mama imi da mie o palma pentru ca am fost neatent.Eu simt durerea,dar si ea ;D