Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Clonarea oamenilor in viitor

Creat de Temari, Mai 30, 2008, 01:53:17 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Temari

Ce parere aveti despre clonare? Va puteti explica ce este clonarea si la ce foloseste? Credeti ca este bine ca in viitor, oamenii sa se cloneze?

Adi

Citat din: Temari din Mai 30, 2008, 01:53:17 PM
Ce parere aveti despre clonare? Va puteti explica ce este clonarea si la ce foloseste? Credeti ca este bine ca in viitor, oamenii sa se cloneze?

Felicitari pentru iniativa, Temari! Te rog incepe prin a ne explica tu ce este clonarea, ca sa invatam si noi ceva de la tine si sa fim siguri ca vorbim despre acelasi lucru.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Clonarea inseamna crearea unor copii ale organismelor vii prin copierea ADN-ului lor. Mult timp, ea a fost asociata cu povestirile SF, dar astazi, clonarea este o realitate stiintifica.
Cum functioneaza clonarea umana:

1) In prima imagine, este reprezentat un ovul de la o femeie si ADN-ul acestuia este indepartat (din cromozomi, care reprezinta doar 23 din nr. total);
2) Apoi se ia o celula oarecare de la o alta persoana care are un set complet de cromozomi (in numar de 46) sa spunem, o celula din piele;
3) Ovulul gol si celula completa din piele sunt puse una langa alta si se genereaza un mic soc electric asupra lor, care le face sa se uneasca;
4)Celula-noua continand un set complet de cromozomi, de la o singura persoana, cu propriul ADN, este implantat in uterul unei femei, unde incepe sa creasca;
5)Peste noua luni, copilul clonat se naste. El este identic cu donatorul celulei din piele, avand ADN-ul sau.

De ce este necesar ovulul pt clonare? Citoplasma sa si zona pellucida (ce inconjoara si protejeaza citoplasma) contin substante nutritive ca implantarea(la nivelul endometrului) sa aiba loc iar celula-ou sa se dezvolte normal.

Adi

Temari, ai explicat foarte frumos. Se vede ca esti bine documentata. Acum intelegi ce se intampla de fapt in crearea de embrioni hibrizi om-animal? Se ia un ADN de om si se pune in o celula de vaca care nu mai are ADN. Desigur, ramane ADN de vaca in cromozomi. Embrionul hibrid are peste 99% ADN uman si sub 1% ADN de vaca. Citoplasma lucreaza ma material nutritiv in care sa creasca embrionul. Acesta nu este lasat sa creasca mai mult de 14 zile, dupa care este ucis. In timp i se preleveaza celule, care sunt inca celule suse, si pe ele se fac experimente. Eu sunt de acord cu acest tip de clonare, iar in Marea Britanie a fost votata legea. Nu mai tin minte, pana la urma esti de acord cu acest tip de clonare?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Clonarea oamenilor da, sunt de acord in viitor cand specia poate va fi pusa in pericol. Dar nu cu clonarea-hibrid, care este mult prea riscanta... :'(

Adi

Citat din: Temari din Mai 30, 2008, 08:41:38 PM
Clonarea oamenilor da, sunt de acord in viitor cand specia poate va fi pusa in pericol. Dar nu cu clonarea-hibrid, care este mult prea riscanta... :'(

Nu am inteles nimic din mesajul tau, te rog sa formulezi atent si corect gramatica. De exemplu presupun ca spui "Nu sunt de acord cu clonarea umana in prezent, dar poate as fi de acord in viitor, cand specia umana va fi pusa in pericol [aici trebuie sa dezvolti, e prima data cand aud ca am putea ajunge la un moment cand specia umana ar putea fi pusa in pericol, desi avem peste 6 miliarde de oameni, apoi ar trebui sa spui cum ar putea clonarea ajuta cand specia ar fi pusa in pericol; nu ar fi mai simplu atunci sa faca oamenii mai mult sex neprotejat decat sa se cloneze indivizi deja existenti?]. Apoi cred ca spui ca nu ai fi de acord cu clonarea hibrid niciodata, nici acum, nici in viitor, chiar daca in viitor specia ar fi in pericol, caz in care ar trebui sa aduci argumente.

Eu am adus argumente ca chiar si acum clonarea hibrid nu e deloc periculoasa. Embrionii sunt ucisi si niste embrioni morti nu pot face rau unor oameni vii.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Sagoth-sabathan

Sunt de parere oamenii vor fi clonati in scopuri militare.

Sagoth-sabathan

Intradevar,Temari a explicat foarte bine

Adi

#8
Clonarea hibrizilor om-animal, desi legala de anul trecut, a fost respinsa in Marea Britanie pe motiv de etica. Voi ce credeti?

Pentru precizare, acel embrion de vaca are doar ADN de vaca in mitocondrii (sub 1%), apoi nucleu uman (deci ADN uman peste 99%) si va fi lasat sa traiasca doar cateva zile, timp in care celulele se vor colecta si folosi in scop de cercetare medicala.

Articol in EvZ
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Nu ma pricep la genetica dar am si eu cateva intrebari.
1.Se cloneaza omul intreg sau doar o parte din el(ficat,rinichi, inima,etc)?De ce intreb?Pentru ca in cazul clonarii omului intreg ,de la care se recolteaza inima pt. transplant,chiar exista o problema de etica(in acel moment clona moare)
2.Nu exista posibilitatea ca acelei clone sa ii creasca un corn sau macar un cucui(fara a fi lovit in cap :D)?
3.Daca da,cat de mare ar fi aceasta posibilitate?Doar 0.1%?
Multumesc anticipat pt. raspunsuri si i-mi cer scuze pentru nestiinta in acest domeniu.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Clonarea oamenilor este interzisa. Oficial, nu s-a nascut nici un om clonat si asa ceva este interzis. Cu atat mai mult este interzis uciderea unui om pentru a ii lua organe si a da altui om. Acesta situatie ipotetica a fost insa tratata in filmul SF "The Island".

Ce se face in prezent este sa se creeze un embrion, care nu este lasat sa traiasca mai mult de 14 zile, adica embrionul moare inainte sa ii apara primele semne ale sistemului nervos. De la embrion se recolteaza celulele care sunt folosite apoi in laborator pentru cercetare din domeniul medical, nu pentru tratament propriu-zis. Acestea sunt celulele stem de cea mai buna clalitate. Dar celule stem se pot lua din multe lucuri: din sange placentar, din maduva oaselor, din piele si asa mai departe. Tehnicile exista. Intr-un viitor mediu cred ca nu va mai fi nevoie sa fie luate celule de la embrioni, ci direct din corpul pacientului, asa cum se face acum cu celulele stem recoltate din piele (dar nu au aceeasi calitate ca la celule stem luate de la embrioni). 
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Multumesc pentru explicatie si toate cele bune.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

CristiC

Nu stiu daca este legat de subiect, dar nu am vrut sa deschid unul nou.
Eu cred ca ideea de clonare poate aduce omenirii un soi de nemurire.
Ca specie, traitoare pe acest pamant, suntem cumva in perioada adolescentina, cea in care incepem sa mijim ochii spre orizonturi mult mai largi, orizonturi ce nici nu existau ca idee acum 100 de ani. Vad ca nimeni nu isi pune serios problema nemuririi, probabil si pentru ca are de luptat cu atatea preconceptii, pe de o parte, iar pe de alta parte pentru ca este greu de abordat un astfel de subiect.
Am citit un articol destul de cuprinzator, dupa parerea mea, despre amenintarea asteroizilor. Incep prin a povesti despre acest subiect pentru ca m-a frapat fragilitatatea evolutiei vietii pe suprafata unei planete. Evolutia spre o forma de inteligenta superioara este un proces de durata, insa de multe ori se `reseteaza`datorita impactului cu un corp strain: asteroid, cometa care poate sterge absolut orice(cu exceptia vietii unicelulare, primare) pe o perioada foarte lunga de timp. Cumva noi am reusit in zilele noastre sa ne punem la adapost impotriva acestei amenintari de `resetare`, iar daca nu am reusit in proportie de 100%, cred eu o vom face in urmatoarele zeci de ani. Viata si evolutia actuala a stiintei si barierele pe care incet-incet le depasim sunt consecinte fireste ale atingerii unei mase critice a populatiei(in primul rand cantitativ, iar mai apoi calitativ). Am pierdut atatea mii de ani in stagii incipiente tocmai datorita faptului ca am fost putini. La ora actuala omenirea a atins o mare densitate, varietate, iar in plus fata de asta o viteza superioara(datorata si internetului) de schimb al informatiei. Ne aflam la momentul in care putem `exploda` ca specie.
Revenind la subiectul initial, asa cum multe lucruri ce pareau de domeniul fantasticului acum 100 de ani, astazi sunt de o banalitate uluitoare. Ma gandesc cumva la viitor, la faptul ca vom trebui, firesc spun eu, sa evoluam ca specie, sa ne maturizam ca specie a Universului. Mi se pare cumva absurd, ceea ce se intampla la ora actuala, privind din aceasta perspectiva. Viata unui om este limitata la o durata, sa spunem de 70 de ani, din care aproape jumatate sunt dedicati insusirii de atribute, cunostiinte, informatii ce ne vor fi folositoare pe mai departe; ca durabilitate, ca rezistenta suntem extrem de fragili pentru o specie ce se doreste a cucerii universul apropiat. Cumva daca vrem sa devenim maturi va trebui sa inlaturam acest neajuns, sa spargem bariera ce ne leaga de acest ciclù: invatare, acumulare si ulterior disparitie, iar noua generatie sa reia procesul acesta.

Astept idei pe aceasta tema, cu cat mai multe si diversificate, cu atat mai bine!


Adi

Bine ai venit pe forumul Stiinta Azi!

Tu propui ca este nevoie ca durata de viata a indivizilor sa creasca foarte mult, sau durata de viata a speciei umane? Presupun ca prima varianta, caci, daca inteleg bine cum rationezi tu, tu zici ca daca omul ar trai mai mult, ar avea mai mult timp sa studieze problemele si atunci ar rezolva mai multe probleme, inclusiv cea a amenintarii asteroizilor.

Daca subiectul discutiei este cresterea duratei de viata a oamenilor, atunci este mai bine sa faci un topic separat pe tema aceasta. Durata de viata se poate prelungi nu doar prin clonarea de organe, ci si prin imbunatatirea medicinii in general. Prin clonarea unui om intreg, din cate inteleg, nu se mareste durata de viata a unui individ, caci el moare, doar efectic se creeaza un nou bebelus identic genetic cu omul initial.

Te rog asadar sa clarifici ce anume afirmi si cu ce argumente.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro