Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

A apărut documentarul BBC Horizon "Are we still evolving?"

Creat de Diamond, Martie 03, 2011, 12:46:37 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Diamond

Pentru cei care sunt pasionaţi de documentare de ştiinţă, îi anunţ că recent a apărut un nou documentar marca BBC Horizon, denumit Are we still evolving.

Documentarul face o scurtă incursiune în evoluţia speciei nostre, de la strămoşul comun nouă şi maimuţelor la omul modern. Care este răspunsul la această întrebare?

Încă nu am descărcat documentarul, aşa că vă las pe voi să descoperiţi.

Prezentarea filmului pe site-ul BBC: www.bbc.co.uk/programmes/b00z6zc7
Documentarul poate fi descărcat de pe trackerul UKNova ori de pe MVGroup, în secţiunea Horizon.

morpheus

Foarte interesant documentarul, dar cum putea fi altfel, fiind vorba de un film BBC ?

Cred ca ideea generala care se desprinde din film e ca evolutia omului nu e nici pe departe un proces incheiat,
doar ca progresele din agricultura, industrie, tehnologia, de fapt civilizatia umana in ansamblu,
au schimbat oarecum regulile jocului, cele initial stabilite doar de Mama Natura.

Sunt atacate o serie de probleme, precum felul in care civilizatia moderna a schimbat peisajul peste care selectia naturala isi face simtite regulile. De pilda, o idee e cea privind faptul ca vaccinurile si medicamentele nu au facut decat sa stimuleze aparitia unor agenti patogeni mai rezistenti.

Se pomeneste si despre ceea ce s-ar putea numi selectie artificiala (alegerea sexului deja se practica in unele clinici de fertilizare in vitro si probabil ca pe buna dreptate, mai ales daca e vorba de familii care au multi copii de acelasi sex si isi doresc si "altceva").

De asemenea, m-a uimit sa vad cum embrionii pot fi scanaţi in primele stadii de dezvoltare (in chiar primele zile dupa fertilizare) pentru a depista diferite afectiuni vizibile la nivel genetic.

Ce mi se pare foarte interesant (si habar nu aveam ca se poate face asa ceva), este cum e prelevata pentru analize o celula din embrion in primele sale zile (cand embrioul are doar 8-9 celule), asta fara a afecta dezvoltarea ulterioara a fatului (cel putin asa zice dr. Jeff Steinberg, unul dintre cei care au facut parte din echipa care a realizat prima fertilizare in vitro in 1978, parca).

Acesta mai vorbeste si despre faptul ca exista mecanisme de determinare a sexului si sunt chiar folosite, dar si ptr. determinarea culorii ochilor (cel putin la populatiile scandinave), dar această din urma tehnica nu este utilizata din motive legate de etica si acceptare a tehnologiei din partea comunitatii, etc.

Deci Gattaca nu mai e, se pare, un scenariu chiar asa de fantezist

Si una din concluziile prezentate la un moment dat e haioasa: se pare ca ne indreptăm spre o lume de oameni mai scunzi si mai plinuti :)

Si inca ceva: prezentatoarea mi-a amintit de Jodie Foster, mai ales asa cum mi-a rămas in minte din filmul "Contact". Numai pentru asta si merita vazut documentarul  ;)
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)