Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Fotonii sunt în afara timpului. Care este semnificaţia acestui lucru?

Creat de Diamond, Martie 01, 2011, 11:29:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

DEM

Nu pot crede ca ai formulat aşa......
Nu pot crede că nu ai înţeles.....
Nu pot crede că nu şti sa întrebi la obiect....
Cred că ......tot John Lennon a avut cea mai bună formulare în, desigur, in faimoasa lui melodie.

A.Mot-old

Care este durata de viata a unui foton daca acesta nu intalneste niciun obstacol? ::)
Adevărul Absolut Este Etern!

mircea hodor

Citat din: tavy din Martie 04, 2011, 12:29:02 PM
Citat din: florin_ din Martie 04, 2011, 11:50:22 AM
TR-ul nu se aplica la viteze mai mari ca a luminii pentru ca esenta TR-ului e ca nu e posibil sa ajungi la viteze mai mari ca c.
Greșit. Din TR nu reiese decât că nu poți transporta informație cu viteze supraluminice fără a încălca cauzalitatea. Dacă nu transporți informație sau dacă este ok să se încalce cauzalitatea atunci TR nu are nici o problemă cu depășirea vitezei luminii.

TR nu se aplică la viteze supraluminice în sensul că nu poate prezice ce se întâmplă într-un presupus sistem de referință care s-ar mișca cu viteză supraluminică față de un altul. În legătură cu cum este văzut un fenomen care se mișcă cu viteză supraluminică față de un S.R. obișnuit T.R. nu are nici o problemă.
Intrebare.Daca fotonul nu are masa,cum de ramine captiv intr-o gaura neagra?

Electron

Citat din: mircea hodor din Noiembrie 04, 2018, 03:00:55 PM
Daca fotonul nu are masa,cum de ramine captiv intr-o gaura neagra?
Fotonul nu are masa de repaus. Dar avand energie, si tinand cont de echivalenta masa-energie, fotonul are masa de miscare.


e-
Don't believe everything you think.


atanasu

Intreb din curiozitate : S-a putut observa un foton in repaos situatie in care nu are masa? Poate stie cineva asta pentruca cresterea sau scaderea energiei unui sistem care primeste sau cedeaza un foton calculabila probabil cu formula  e=mc^2 nu ne spune nimic despre "starea de repaos a fotonului ".

atanasu

electron ai raspuns de mult la aceasta intrebare pusa acum de mine. Am vazut asta uitandu-ma in acest topic unde chiar pe la inceput in marte 2011 ai scris:

"Fotonii nu sunt "obiecte" pentru ca nu au masa de repaus. Ei nu sunt obiecte care au fost accelerate pana la viteza luminii, ci sunt perturbatii ale campului electromagnetic (cuante de unda electromagnetica) care nu pot avea decat viteza luminii c (cand se propaga prin vid) fata de orice sistem de referinta ales. Conceptul de "foton in repaus" (fata de un sistem de referinta) nu este definit. Ca atare, a vorbi de "timpul oprit" al fotonilor este o aplicare in afara contextului al formulelor din TR, iar din TR nu rezulta o aberatie de genul ca pentru fotoni "timpul sta pe loc". Se poate spune ca "fotonii sunt in afara timpului" in sensul in care pentru ei nu se poate aplica ceea ce noi intuim ca "timp". Dar TR nu are cum sa "explice" sau "sa ne arate" ce se intampla in cazul fotonilor legat de "timp".

....In aceeasi ordine de idei, a incerca sa legi un sistem de referinta de un foton, consider ca inseamna a aplica fizica in afara domeniului sau de definitie. Si nu pentru ca nu s-ar putea imagina un sistem de referinta imaterial legat de un foton (eu personal nu pot, dar or fi altii cu imaginatie mau prodigioasa), ci pentru ca daca incercam sa facem transformari de coordonate intre un sistem inertial legat de un obiect cu masa de repaus diferita de zero si un sistem de coordonate legat de un foton, formulele din TR nu se pot aplica, pentru ca este un caz limita in care ar trebui sa folosim impartirea la zero, iar TR nu este o teorie care sa pretinda ca revolutioneaza matematica acceptand (sau fortand) impartirea cu zero.

As mai face observatia ca in TR timpul este definit operational, ca ceva masurabil cu "ceasornice", nu este ceva ideal despre care sa filozofam cum vrem noi. Formulele din TR dau relaitiile dintre masuratorile legate de durate, intre sisteme de referinta in miscare relativa, si fiindca vorbim de ceva operational, s-a putut verifica experimental (adica printr-o operatie fizica precisa, nu teoretic) validitatea formulelor. Dar a verifica operational cum se masoara timpul intr-un sistem de referinta teoretic (imaterial) legat de un foton e ceva ce nu se poate face tocmai pentru ca asemenea sisteme de referinta nu exista (nu putem opera fizic experimental cu idei imateriale).  "

atanasu

PS Adaug pentru Mircea : superb fir de discutie care a fost deschis in martie 2011 si a durat pana in 9 martie si apoi s-a continuat in 27 martie  unde pe langa electron(pe atunci Electron-de ce ti-ai schimbat nikul dle professor?) am descoperit unul care poate ca-l egaleaza : un anume Eugen7 care insa nu mai este activ de foarte multa vreme. Bine ar fi sa revina. De ce oare a parasit forumul !? Tu stii electron ca erai si pe atunci aici si deci conteporan cu el?

PPS. iar ultima postare pana la redeschiderea de acum facuta de Mircea este in 17 iunie 2011 cand A.Mot intreaba:
"Care este durata de viata a unui foton daca acesta nu intalneste niciun obstacol?"
la care as vrea si eu sa aflu raspunsul caci atunci nimeni nu a fost capabil sa-i raspunda.

atanasu

@electron,
Vad ca desi nu vrei sa-mi raspunzi la intrebari de fizica ai revenit la nikul din anii 2011-2013 adica ai redevenit Electron asa ca daca imi raspunzi si la intrebarea referitoare la Eugen7 as fi total multumit   ;)