Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce este mărginirea Bekenstein ? Ce este principiul holografic ?

Creat de morpheus, Martie 01, 2011, 06:21:42 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

morpheus

Ma tot chinuiesc de ceva vreme cu cartea lui Lee Smolin - Spatiu, timp, Univers - tradusa  in romaneste la ed. Humanitas.

Are un capitol pe tema principiului holografic, in variantele sale, tare şi slab. Apare si notiunea de marginire Bekenstein, ca fiind un soi de frontiera bidimensionala a unei regiuni a spatiului, o suprafata pe care se spune ca se poate codifica intreaga informatie continuta de respectivul volum de spatiu, si asta fiind o regula generala in orice zona a universului (daca am inteles eu bine).

Practic se ajunge la ideea ca universul ar fi similar, la nivel informational, unei holograme.

Ar putea cineva cu pregatire de specialitate sa explice mai in detaliu despre ce este vorba in acest principiu holografic si daca e vorba intr-adevar de o teorie solida ori doar de o simpla ipoteză ?
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

morpheus

O introducere in ideile de baza ale principiului holografic, o prelegere de aproape o ora sustinuta la Universitatea Berkeley de catre Raphael Bousso. Despre acest principiu se crede ca poate juca un rol f. important in dezvoltarea unei teorii unificatoare a gravitatiei cuantice:

http://www.youtube.com/watch?v=GHgi6E1ECgo

Alte articole de popularizare pe tema asta:

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=strung-out-on-the-univers
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=sidebar-the-holographic-p
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

HarapAlb

 Nu-s de specialitate, dar am la indemana cartea respectiva.

Principiul lui Bekenstein spune ca informatia ascunsa dincolo de frontiera (orizont) este proportionala cu aria frontierei. Prin intermediul frontierei avem acces (prin masuratori) la o anumita cantitate de informatii privind obiectul ascuns dincolo de frontiera, cantitatea fiind mai mica decat cea necesara pentru a caracteriza complet obiectul. Prin urmare nu putem cunoaste totul prin intermediul frontierei.

Ceva asemanator se intampla in fizica cuantica. Asupra unuia si aceluiasi sistem nu putem face oricat de multe masuratori pentru ca se va perturba suficient de mult pentru ca rezultatele masuratorilor anterioare sa nu mai fie valide. Se poate elabora o strategie care sa ne spuna ce masuratori ce pot face si ordinea lor astfel incat sa obtinem cat mai multa informatie.