Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Universuri SF: [1] Universul Star Trek

Creat de Electron, Mai 30, 2008, 12:54:54 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Aici, invit pe toti pasionatii de SF in gneral, si de Star Trek in particular, sa discute despre proprietatile Universului imaginat acolo, si a "locuitorilor" sai.

Prima intrebare: Este posibila calatoria cu viteze supra-luminice in acest Univers? Cum ?

e-
Don't believe everything you think.

ionut

    Buna,
    O sa abordez putin problema vitezelor super-luminice.
   In domeniul acceleratoarelor de particule, fizicienii accelereaza tot felul de ioni pana la viteze foarte apropiate de viteza luminii. Din pacate, pana acum s-a confirmat ipoteza ca nu se pot atinge viteze super-luminice. Odata ce o particula ajunge la viteze comparabile cu viteza luminii, o parte tot mai mare din impulsul pe care il primeste este transformat in masa de miscare si tot mai putin in viteza. La experimentul ce va incepe la CERN (LHC), protonii vor fi accelerati pana vor primi un impuls de 14 TeV, adica de 14000 de ori mai mare decat masa lor de repaus. Energia unui "bunch" de aproximativ 100 de miliarde de protoni care vor fi accelerati va fi de acelasi ordin de marime cu energia cinetica a unui tren la viteza maxima :). Chiar si asa, viteza protonilor va fi doar o fractie din viteza luminii (o fractie foarte apropiata de 1 totusi). Deci, in lumina acestor fapte experimentale, nu cred ca vom putea atinge vreodata viteze superluminice.
    Totusi, relativitatea generalizata si gravitatia cuantica, sunt domenii in care exista inca multe speculatii, de aici probabil si multitudinea filmelor SF in care se folosesc vitezele superluminice. "Gaurile de vierme" sunt ipoteze facute de oameni din domeniile amintite. Va recomand cartile lui S. Hawking. Face o gramada de speculatii cu privire la lucrurile astea. Totusi trebuie sa aveti in vedere ca chiar daca aceste "gauri de vierme" ar fi posibile, nu inseamna ca ele si exista sau ca le putem detecta. In serialul Star Trek si Stargate ele sunt produse cumva controlat :), dar eu cred ca daca asa ceva ar fi posibil energia necesara ar fi un impediment pe care nu cred ca omenirea il va putea depasi vreodata.

Electron

Vitezele super-luminice din Star Trek se explica si fara "gaurile de vierme". Acestea sunt folosite, e drept, in seria "Star Trek: Deep Space 9" si punctual in alte episoade, dar calatoriile cu "warp 8.1" de exemplu sunt la ordinea zilei in acel univers.

Stii cum explica ei ideea de "warp factor" ?

e-
Don't believe everything you think.

ionut

    Buna,
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Warptable.gif
   Am gasit asta pe Wikipedia :). Este un grafic unde puteti vedea ce inseamna warp. De la 1 pana la 9 warp, viteza este ceva de genul v = w^{10/3} * c.
   v este viteza; w - este factorul warp;  c - este viteza luminii. Se vede usor ca la warp 1, vteza este egala cu viteza luminii. Warp 9 inseamna aproximativ de 1000 de ori viteza luminii. De la 9 la 10 totusi se foloseste o alta functie, fara sa i se dea o forma analitica. Prin definitie, functia asta tinde la infinit pe masura ce factorul warp se apropie de 10 :).
    Nu prea cunosc destul de multe detalii despre speculatiile pe care le folosesc in serial. Se spune ca intra in subspatiu si apoi pot calatori cu viteze superluminice fara sa sufere din cauza dilatarii timpului. Nu stiu exact despre ce subspatiu vorbesc :), aici intervine partea SF.
   

Electron

Da, asta e definitia "grafica" a factorilor de "warp". Dar intrebarea este, cum e posibil sa se atinga respectivele viteze, conform creatorilor univesului SF in chestiune?

Raspunsul e destul de ingenios: Motoarele navelor precum Enterprise, nu propulseaza nava fata de spatiul inconjurator cu viteze supra-luminice, pentru ca, spun ei, asta ar fi imposibil. :D
Dar, motoarele deformeaza spatiul dinaintea si din spatele navei, dilatandu-l in spate si comprimindu-l in fata, ceea ce face ca insasi spatiul in care se alfa nava sa fie "transportat" ca un fel de unda "longitudinala" a insasi spatiului, nava fiind ca o frunza prinsa pe coama unui val de apa. In acest timp, nava se deplaseaza mereu cu viteza sub-luminica prin spatiul imediat inconjurator, dar cu viteze supra-luminice fata de punctele de plecare si de sosire, fara a intra in "subspatiu" sau in "gauri de vierme".

Subspatiul in Star Trek e folosit pentru comunicari de informatie (transmisii de la centrul Flotei Stelare spre nave si invers, sau intre nave), pentru a asigura convorbiri "in timp real", cu alte cuvinte, undele care transmit informatia se propaga cu viteza infinita prin subspatiu, sau subspatiul e ca un fel de "gaura de vierme" pentru informatie, si astfel nu se vad afectate de miscarile relative dintre emitator si sursa.

e-
Don't believe everything you think.

ionut

  Buna Electron,
    Explicatia ta este perfect valabila in interiorul universului Star Trek. Nu stiu daca ti-as putea da o explicatie fizica la ceea ce se face in Star Trek. De asta se si numeste science-fiction domeniul asta. Oricum, cert este ca gravitatia poate curba spatiul. Deci probabil ca motoarele Enterprise asta fac. Curbeaza spatiul intr-un mod controlat si creeaza un fel de scurtaturi prin spatiu. Probabil ca multi ati vazut pe Discovery explicatia cu foaia de hartie indoita :).

Adi

Salut ideea acestor topice. Eu am inceput de vreo o luna sa vad Star Trek Voyager de la capat. Am gasit un site rusesc unde toate episoadele sunt online si se incarca foarte bine: http://video.mail.ru/mail/voyager_startrek/

Ei sunt acolo in secolul XXIV, ajunsi in un mod ciudat in alta parte a galaxiei noastre si acolo continua explorarile, incercand totodata sa ajunga acasa, pe Pamant, calatorie ce le-ar lua cam 70 de ani. Am vazut acolo un episod in care ajung la warp 10, adica la viteza infinita. Asa ca ma bucur ca vad functia pe care o foloseau, ma si intrebam caci daca viteza luminii este warp 1, cum ajung la viteza infinita pentru warp 10. In rest, Voyager merge constant cu warp 9.1, e un secol mai tarziu decat Deep Space Nine, cred. De asemenea, nu stiam ca este subspatiu, dar acum inteleg, informatia se propaga cu viteza infinita si atunci ei vorbesc in timp real, oricat de departe ar fi si cu oricata viteza s-ar deplasa. Ingenios si modul in care se deplaseaza nava, comprimand spatiul dinaintea lor si dilatand spatiul din spatele lor. Ce se intampla insa cand trec prin o planeta? Aceasta este si ea comprimata, cu spatiul? Daca da, nu sufera cei de la suprafata planetei? Desigur, ipoteza este ca nava Voyager este capabila sa faca aceasta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Krystyan

      Oare cata fictiune sa fie intr-un film SF?

Electron

Prin definitie, tot ce nu e real, e fictiune. :)

e-
Don't believe everything you think.

ionut

   Cred ca unele filme/seriale SF sunt foarte bune, adica partea de fictiune se apropie de speculatii fizice greu de contrazis. Altele sunt prostii evidente :). Star Trek mi se pare un serial SF bun pentru ca chiar daca multe din speculatiile fizice de acolo pot fi atacate usor, totusi serialul nu se sprijina doar in asta. Exista multe episoade cu un subiect indeajuns de inteligent incat sa te faca sa treci usor peste partea de fictiune tehnologica.
  Dune este iarasi o serie de carti (plus ecranizarile) la care nu as comenta deloc chestiile de science-fiction. Subiectul si imiplicatiile mi se par foarte interesante.

Adi

Cele mai frumoase SF-uri sunt cele care trateaza psihologia umana. Partea de SF e doar un pretext pentru a pune oamenii in situatii pe care nu le-ar intalni pe Terra, in cultura noastra, in viata de zi cu zi, asa usor. Similar este cazul desenelor animate cu animale ce sunt personalizate. Copiii sunt educati astfel despre problemele din societeatea umana, totusi ei vad niste animale. Luat la propriu, animale ce vorbesc, se imbraca, au case, slujbe, pe scurt, ce se comporta ca oamenii, este un SF. Totul se rezuma la psihologia umana, la final.

Despre Dune am aceeasi parere minunata, l-am citit de doua ori si am vazut si ecranizarile. Acolo e si mai bine, nu exista extraterestrii, exista doar oameni.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

S_Mirela

Sunt de parere ca fara aceste SF-uri nu ne-am mai framanta atat sa aflam ce este dincolo de Terra.
Au si ele rolul lor la fel cum romanele lui Jules Verne au avut un rol in dezvoltarea tehnologica.
Este vorba de curiozitate,ea este cea ce ne determina sa cautam necunoscutul.
Sunt mare fan Star Trek si cel mai mult m-a atras ideea de android. Oricum,cred ca mai degraba ne apropiem cu cercetarile de androizi decat de viteza Warp.