Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Asociatia Umanistă Română atacă decizia guvernului de finanțare a CMN

Creat de tavy, Februarie 12, 2011, 01:00:24 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

AlexandruLazar

Citat din: tavy din Februarie 20, 2011, 12:35:04 PMPe de altă parte este greu de stabilit cu cât a întârziat biserica apariția tiparului. Oare, dacă societățile antice evoluate nu ar fi fost distruse de biserică, tiparul nu ar fi apărut mult mai devreme?

Nimic de zis -- sunt departe de a fi vreun promotor al organizațiilor religioase de orice fel (poate în afară de Church of Emacs  ;D). Sunt totuși de părere că alegerea pentru o formă de practică religioasă sau alta (inclusiv cu varianta "niciuna") ar trebui făcută de fiecare în cunoștință de cauză. Un ateu care nu cunoaște, măcar în linii mari, religiile lumii nu mi se pare a fi cu mult mai câștigat de pe urma deschiderii sale decât un creștin de pe urma habotnicismului său; înțelegerea "celuilalt" inclusiv în termenii culturii și religiei mi se pare un exercițiu foarte util în lumea modernă.

tavy

Citat din: AlexandruLazar din Februarie 20, 2011, 07:22:21 PM
Sunt totuși de părere că alegerea pentru o formă de practică religioasă sau alta (inclusiv cu varianta "niciuna") ar trebui făcută de fiecare în cunoștință de cauză. Un ateu care nu cunoaște, măcar în linii mari, religiile lumii nu mi se pare a fi cu mult mai câștigat de pe urma deschiderii sale decât un creștin de pe urma habotnicismului său; înțelegerea "celuilalt" inclusiv în termenii culturii și religiei mi se pare un exercițiu foarte util în lumea modernă.
Singura alegere care poate fi făcută în cunoștință de cauză este aceea de a nu practica nici o religie.
În ce privește chestia cu ,,în linii mari" depinde de ce înțelegi prin linii mari, până la o anumită limită cunoașterea religiilor ține de cultura generală dar nu este mai importantă sau mai puțin importantă decât alte lucruri care țin de cultura generală.
Pe de altă parte, din ce am observat, în general, ateii au mai multe cunoștințe despre religie decât religioșii. În România, spre exemplu, vei întâlni mult mai ușor un ateu care a citit biblia decât un ortodox care să fi citit biblia, eu spre exemplu, deși trăiesc în România, nu am întâlnit un ortodox care să fi citit biblia. Exclud aici preoții, ei au citit biblia dar foarte probabil ei nu sunt credincioși. Pe de altă parte, am cunoscut câțiva atei care au citit biblia, chiar eu am devenit ateu în urma citirii bibliei, în clasa a V-a.
--
tavy, member of Church of Vim. :)

sumalan dorin

Salutari

Atata consideratie am fata de religiile lumii si in particular fata de crestinism,ca mai mult admir o broasca care sta pe lac si canta ceea ce ii place "Oac! Oac! Oac!" Cu ce m-as dezvolata eu spiritual daca as asimila informatii mistico-religioase?! Sa demonstrez ce?!

Deocamdata tin la sanatatea mea mintala,si orce informatie asimilta din religie trebuie analizata foarte critic.

Pai hai sa lasam "istoria religiei" respectiv a crestinismului in particular,si sa analizam mult iubita carte " intelepta" - biblie,sa o analizam punct si virgula!

Tavy imi place cum gandesti.

123

Citat din: tavy din Februarie 20, 2011, 07:43:12 PM
chiar eu am devenit ateu în urma citirii bibliei, în clasa a V-a.
--

Ai citit Biblia inca din clasa a V a? Felicitari! Ai si inteles-o? Eu nici acum n-am reusit sa termin cele 1300 de pagini ale ei.  Sa nu fi fost cumva vre-o varianta prescurtata de genul "Biblia pentru copii"...

tavy

Citat din: 123 din Februarie 20, 2011, 10:52:50 PM
Ai citit Biblia inca din clasa a V a? Felicitari! Ai si inteles-o? Eu nici acum n-am reusit sa termin cele 1300 de pagini ale ei.  Sa nu fi fost cumva vre-o varianta prescurtata de genul "Biblia pentru copii"...
Ce înțelegi prin a înțelege Biblia? Doar nu e mecanică cuantică să fie dificil de înțeles. Nu trebuie să fii un geniu ca să remarci că nu este coerentă.
Am citit o biblie primită de tatăl nașului meu care era preot (și ateu din cât mi-l mai aduc eu aminte că a murit când eram destul de mic).
Era o carte neagră groasă cam de 7-8 cm cu foile destul de subțiri, destul de grea, nu prea părea să fie prescurtare.:)

123

Biblia are peste 1300 de pagini, mai groase, mai subtiri, nu conteaza. Fiind o carte (de fapt mai multe) scrisa(e) de-a lungul mai multor secole, trebuie sa tii cont de contextul istoric in care s-a cristalizat. Nu e foarte simplu sa analizezi societatea ebraica sub toate aspectele ei, de-a lungul a doua milenii si nu cred ca tu aveai o asemenea capacitate de analiza in clasa a cincea.

E adevarat ca Biblia poate fi "interpretata"  (si) ca o carte de povesti, dar mie mi se pare o atitudine superficiala. Cele mai virulente critici la adresa Bibliei fac referire in cea mai mare parte la Cartea I, "Geneza" si probabil multi dintre ateii care "au citit Biblia" se opresc aici. Alte critici se refera la modul cum a fost "implementata" Biblia de catre diverse confesiuni crestine, insa mesajul ei este cel mai adesea ignorat ( chiar si de multi dintre "crestini").

In general evit sa fac aprecieri la adresa Bibliei, din motivele prezentate mai sus. Am mai participat insa, chiar pe acest forum la unele discutii, zic eu constructive, si iti recomand si tie, dar mai ales lui Sumi, sa tineti cont si de parerile lui Alexandru Lazar. Chiar se pricepe :D.

tavy

Citat din: 123 din Februarie 20, 2011, 11:33:09 PM
Biblia are peste 1300 de pagini, mai groase, mai subtiri, nu conteaza. Fiind o carte (de fapt mai multe) scrisa(e) de-a lungul mai multor secole, trebuie sa tii cont de contextul istoric in care s-a cristalizat. Nu e foarte simplu sa analizezi societatea ebraica sub toate aspectele ei, de-a lungul a doua milenii si nu cred ca tu aveai o asemenea capacitate de analiza in clasa a cincea.
Este irelevant ce crezi tu cu privire la capacitățile mele în clasa a V-a, erau oricum mult peste ale colegilor mei.
Important este că eu am privit atunci biblia din punct de vedere religios ca și cuvânt al lui dumnezeu, contextul istoric în care biblia ar fi fost relevată de dumnezeu nu are nici un fel de importanță. Ar conta contextul istoric doar în cazul în care biblia nu este relevată de dumnezeu și este născocirea unor oameni.
Nu am citit la ora aceea biblia pentru a analiza societatea ebraică sub toate aspectele ei, ba chiar nu mă interesa societatea ebraică sub nici un aspect. Ce speram eu la ora citirii bibliei era ca aceasta să-mi poată releva vre-un adevăr, o eventuală înțelegere a lui dumnezeu. Si ce a reușit biblia? A reușit să-mi demonstreze că dumnezeu, cel puțin dumnezeul biblic, nu există. De la ,,dumnezeul biblic nu există" la ,,nici un dumnezeu nu există" nu a mai fost cale lungă.
Multe critici se referă la ,,geneza" sau ,,facerea" nu pentru că cei care critică s-ar fi oprit aici din cititul bibliei ci pentru că evenimentele din ,,geneza" sunt în general cât de cât cunoscute și de credincioși. Dacă de apuci și îi povestești unui creștin din noul testament cum că isus ar fi zis ,,Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa." nu te va crede și poate nu ai o biblie la îndemână să-i demonstrezi și dacă ai va zice că e o biblie ,,sectantă" iar într-un final va sfârși prin ați spune că nu te pricepi tu și nu înțelegi contextul pentru că nu ești ,,inițiat" și că nu ai o asemenea capacitate de analiză.

sumalan dorin

Salutari.

Citat din: 123 din Februarie 20, 2011, 11:33:09 PM
.... iti recomand si tie, dar mai ales lui Sumi, sa tineti cont si de parerile lui Alexandru Lazar. Chiar se pricepe :D.

Din pacate e un singur inconvenient - creierul meu este setat sa nu asimilieze nicio informatie de natura religioasa! orcat m-as stradui sa citesc ceva din religie sau din conceptiile religioase nu pot! nu prezinta niciun fel de interes! Daca sunt ateu? pai religia in general nu prezinta niciun fel de interes pentru mine,nici ideile acesteia.

Ma intereseaza doar cartile care sunt impotriva religiei sau religiilor in general!

Daca Alexandru o vrea sa imi explice,il rog frumos sa o faca in asa fel incat sa imi starneasca interes,ca altfel nu se poate! Au incercat si alti dar nu au reusit!

Daca am o idee preconceputa? -se poate spune si asa! de mic aveam ceva cu popii,cand eram in preajma lor imi starneau un sentiment de neincredere,lasitate,ignoranta plus ca am fost de multe ori obligat sa merg si la biserica impotriva vointei mele ,ba mai mult parintii mei au incercat la 14 ani sa ma convinga sa dau la un liceu de teologie,dar noroc ca nu am "voce" pentru a fi devenit popa!

AlexandruLazar

Citat din: Şumi din Februarie 24, 2011, 08:04:15 PM
Din pacate e un singur inconvenient - creierul meu este setat sa nu asimilieze nicio informatie de natura religioasa!  orcat m-as stradui sa citesc ceva din religie sau din conceptiile religioase nu pot! nu prezinta niciun fel de interes! Daca sunt ateu? pai religia in general nu prezinta niciun fel de interes pentru mine,nici ideile acesteia.

Nici eu nu practic vreo religie (cum ziceam, în afară de Church of Emacs, unica și adevărata, nu impostura aia care l-a corupt pe tavy  :D). N-am citit niciodată o carte religioasă în ideea că-mi va insufla cine știe ce adevăr. Dar să poți înțelege în linii mari ideile religioase, să poți aprecia influențele pe care le-au avut la nivel cultural în societățile în care s-au manifestat -- sunt lucruri pe care nu le poți face decât relativ superficial pe baza unor sinteze. Uită-te numai la dificultățile pe care societatea occidentală le are în a înțelege Islamul, și ce aură de mister și neînțelegere domnește în jurul religiilor Extremului Orient. Comunitatea științifică occidentală este tributară evoluției religiei în societatea noastră, în mai mare măsură decât ne-ar plăcea să acceptăm.

Indiferent cât de neplăcută este realitatea asta, religia este încă o componentă majoră a culturii noastre, chiar în condițiile alterării extreme a percepției religioase de azi. Nu trebuie să fiu de acord cu ideile promovate de o anumită religie ca să îi înțeleg ideile majore.

CitatDaca am o idee preconceputa?

Ideea preconcepută nu e o atitudine prea științifică -- și apoi, nici entomologilor nu le cere cineva să se facă furnici ;).

tavy

Citat din: AlexandruLazar din Februarie 24, 2011, 08:53:55 PM
Nici eu nu practic vreo religie (cum ziceam, în afară de Church of Emacs, unica și adevărata, nu impostura aia care l-a corupt pe tavy  :D).

Ca să nu-i băgăm pe ceilalți în ceață:

EMACS vs. vi: The endless geek 'holy war'

Editor war
Citat din: http://en.wikipedia.org/wiki/Editor_warThe Church of Emacs, formed by Richard Stallman, is a joke. While it refers to vi as the "editor of the beast" (vi-vi-vi being 6-6-6 in Roman numerals), it does not oppose the use of vi; rather, it calls proprietary software an anathema. ("Using a free version of vi is not a sin but a penance."[7]) It has its own newsgroup, alt.religion.emacs,[8] that has posts purporting to support this parody religion.

http://www.google.com/search?q=vi+emacs+war

Cu mențiunea că eu folosesc ,,vim" și nu ,,vi", ,,vim" fiind un editor de text care, chiar dacă a pornit de la ,,vi", a ajuns foarte departe.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tavy

Citat din: Adi din Februarie 24, 2011, 10:18:51 PM
Interesant. Eu folosesc emacs.

enter funny mode
       Parcă spuneai că pe calculatorul personal folosești Windows.
       Emacs pe Windows este blasfemie.
       Membrii ,,Church of Emacs" or să te ardă pe rug în numele St IGNUcius.
       Treci repede ori la GNU/Linux ori la notepad.
exit funny mode