Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

[Rezolvat] Se pot observa neuniformităţile în mişcarea stelei polare?

<< < (2/4) > >>

AlexandruLazar:

--- Citat ---M-am referit la mişcarea aparentă a stelei polare, mişcare datorată precesiei, acea mişcare de vreo 50 de secunde de arc pe an. Iartă-mă că nu m-am exprimat mai clar şi că am crezut că vei citi articolul de pe blogul meu ca să înţelegi despre ce este vorba.
--- Terminare citat ---

Îmi cer scuze, eu am înțeles greșit întrebarea ta. Acum am revăzut postul tău de pe blog. Poate cineva care se pricepe mai bine la mecanică ar trebui să arunce un ochi mai avizat pe problema asta. Poate și la http://www.aanda.org/index.php?option=com_article&access=standard&Itemid=129&url=/articles/aa/full/2002/11/aah2799/aah2799.html se găsește ceva interesant cu privire la modelele folosite pentru astfel de probleme, deși subiectul nu e același.

Abel Cavaşi:

--- Citat din: AlexandruLazar din Februarie 27, 2011, 12:15:07 p.m. ---Poate și la http://www.aanda.org/index.php?option=com_article&access=standard&Itemid=129&url=/articles/aa/full/2002/11/aah2799/aah2799.html se găsește ceva interesant cu privire la modelele folosite pentru astfel de probleme, deși subiectul nu e același.

--- Terminare citat ---
Am găsit ceva interesant în lincul postat de tine. Figura 4 este obţinută din teorie şi confirmă spusele mele din blog, deci steaua polară ar trebui să se mişte după acel grafic dacă explicaţia actuală a precesiei este corectă. Dar oare se şi observă asta? Aş dori să văd un asemenea grafic şi din observaţii, ca să-l pot compara cu cel obţinut în această figură din lincul tău. E-adevărat, e foarte greu de obţinut, pentru că este greu (sau imposibil?) să măsori deplasări de câteva zecimi de secundă de arc pe zi.

mercur:

--- Citat din: Abel Cavasi din Februarie 27, 2011, 03:48:06 p.m. ---
--- Citat din: AlexandruLazar din Februarie 27, 2011, 12:15:07 p.m. ---Poate și la http://www.aanda.org/index.php?option=com_article&access=standard&Itemid=129&url=/articles/aa/full/2002/11/aah2799/aah2799.html se găsește ceva interesant cu privire la modelele folosite pentru astfel de probleme, deși subiectul nu e același.

--- Terminare citat ---
Am găsit ceva interesant în lincul postat de tine. Figura 4

--- Terminare citat ---
In graficul respectiv am inpresia ca e vorba despre nutatie si de excentricitatea precesiei in decurs de un an. Deci nu e vorba de o variatie a vitezei aparente de deplasare a stelei polare ci de o excentricitate a miscarii.

Quantum:

--- Citat din: Abel Cavasi din Februarie 27, 2011, 09:55:52 a.m. ---
--- Citat din: Quantum din Februarie 26, 2011, 11:23:43 p.m. ---Miscarea aparenta al stelelor este independenta de motivele precesiei axei de rotatie.
--- Terminare citat ---
Probabil că tu te referi aici la mişcarea aparentă a stelelor datorată rotaţiei. Într-adevăr, mişcarea aparentă a stelelor datorată rotaţiei este independentă de mişcarea lor aparentă datorată precesiei (căci rotaţia însăşi este independentă de precesie). Însă eu m-am referit aici la mişcarea aparentă a stelei polare, căci steaua polară nu are mişcare aparentă de rotaţie, ci doar mişcare aparentă de precesie.

--- Terminare citat ---
Si eu m-am referit la miscarea aparenta de precesie (intr-adevar m-am exprimat foarte vag si nici nu intelesem intrebarea ta). Insa am considerat ca nu putem considera Polaris ca fiind o stea fixa cand vorbim de miscarea de precesie pe ansamblu, pentru ca aceasta stea va avea o miscare de rotatie aparenta din ce in ce mai evidenta in timp (pe parcursul a mii de ani). Teoretic nici acum nu e fixa, dar practic putem s-o consideram asa (nu pica exact pe raza de rotatie a pamantului). Astfel am considerat ca nu putem face o dictinctie in sensul acesta intre Polaris si celelalte stele cand ne referim pe o perioada de ~26000 ani.

Abel Cavaşi:

--- Citat din: mercur din Februarie 27, 2011, 05:10:50 p.m. ---nu e vorba de o variatie a vitezei aparente de deplasare a stelei polare ci de o excentricitate a miscarii.

--- Terminare citat ---
Aşa este. Dar mă gândesc că dacă steaua polară s-ar afla exact la polul nord (ceea ce nu este adevărat şi se pare că asta am presupus tacit), atunci cele două grafice nu ar diferi, căci excentricitatea mişcării se materializează în mişcarea stelei polare.


--- Citat din: Quantum din Februarie 27, 2011, 07:49:21 p.m. ---am considerat ca nu putem considera Polaris ca fiind o stea fixa cand vorbim de miscarea de precesie pe ansamblu, pentru ca aceasta stea va avea o miscare de rotatie aparenta din ce in ce mai evidenta in timp (pe parcursul a mii de ani). Teoretic nici acum nu e fixa, dar practic putem s-o consideram asa (nu pica exact pe raza de rotatie a pamantului). Astfel am considerat ca nu putem face o dictinctie in sensul acesta intre Polaris si celelalte stele cand ne referim pe o perioada de ~26000 ani.

--- Terminare citat ---
Hmmm... Ai dreptate. Înţeleg observaţia ta şi am subliniat ceea ce este foarte relevant în ceea ce ai spus.

Într-adevăr, faptul că Polaris nu este exact steaua polară (ci are o abatere de aproape un grad) ne încurcă mult şi ar trebui să se găsească o altă stea care aproximează mai bine nordul pentru a putea verifica graficul din figura 4. Cum s-ar putea face oare?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă