Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Mecanica Invariantiva si cosmologia  (Citit de 4659 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline mercur

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 196
 • Popularitate: +10/-3
Mecanica Invariantiva si cosmologia
« : Februarie 26, 2011, 09:47:51 a.m. »
Zilele astea mi-am amintit de teoria Mecanicii invariantive a lui Octav Onicescu. Cautand pe net, nu am gasit nici o varianta pdf să o pot downloada şi foarte puţine date despre aceasta teorie. In principiu este vorba de introducerea unei forţe de repulsie la interacţiile gravitaţionale.
Astfel, impulsurile devin:
p1 = m1*v1 + µ*v2 + h1*μ’*r
p2 = m2*v2 + µ*v1 + h2* μ’*r
pentru două mase m1 şi m2, aflate la distanţa r, având vitezele v1 şi v2.
Observăm că introduce în relaţie masa de repulsie μ’ unde μ este masa de interacţiune gravitaţională.
Deci, conform acestei teorii, deja s-a obţinut o relaţie pentru forţa repulsivă care devine predominantă la distante mari în univers şi mai mult decât atât, această forţă nu este de altă natură, ci este o componentă a forţei gravitaţionale.

Întrebări:
1. Este luată în consideraţie această teorie la ora actuală?
2. Dacă da, explică suficient de bine îndepărtarea galaxiilor, adică datele din observaţie sunt conforme cu această teorie?

PS: Dacă cineva are această lucrare în format pdf sau alt format şi e dispus să mi-o trimită, mail în privat. Mulţumesc!

HarapAlb

 • Vizitator
Re: Mecanica Invariantiva si cosmologia
« Răspuns #1 : Februarie 26, 2011, 10:51:39 a.m. »
A mai incercat cineva sa aduca in discutie mecanica invarianta a lui Onicescu pe acest forum, insa discutia nu a progresat, vezi aici: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=512.msg6557#msg6557

Offline mercur

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 196
 • Popularitate: +10/-3
Re: Mecanica Invariantiva si cosmologia
« Răspuns #2 : Februarie 26, 2011, 11:26:48 a.m. »
A mai incercat cineva sa aduca in discutie mecanica invarianta a lui Onicescu pe acest forum, insa discutia nu a progresat, vezi aici: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=512.msg6557#msg6557
Mulţumesc pentru link, dar tot nu sunt dumirit dacă datele observaţionale actuale confirmă sau nu teoria.

HarapAlb

 • Vizitator
Răspuns: Mecanica Invariantiva si cosmologia
« Răspuns #3 : Februarie 26, 2011, 06:23:02 p.m. »
La Astronomy Database se gaseste o lista cu unele lucrari ale lui Onicescu, majoritatea publicate in limba romana.

In rezumatul lucrarii care te intereseaza scrie:

Following the line of the Newtonian thought, the invariantive mechanics, without living the spatial -temporal frame of the old science, has re-found the gravitation as the inertial interaction of masses and, together with it, a second inertial interaction similar to an elastic repulsive force. Slightly sensible to current distances but very sensible to intergalactic distances, this interaction is for a great part responsible for Hubble's expansion and meanwhile for the stability of the Universe in its necesarilly finite limits. It is reviewed that the Hubble's expansion law corresponds to the theoretical law of the conservation of the impuls of any systems of sufficiently stable two galaxies. The Hubble's expansion law verifies for any pair of galaxies, with sufficient stability, within the interactions of the whole systems of bodies of the Universe.

Practic se propune o noua interpretare a gravitatiei. Expansiunea Universului s-ar putea explica datorita introducerii unor termeni suplimentari in interactia dintre doua corpuri. Revenind la intrebarile tale, daca teoria lui nu a fost publicata la vreo revista de specialitate si intr-o limba de circulatie internationala probabil nu a auzit nimeni de ea. Problema nu consta numai in cat de bine explica expansiunea Universului ci in consecintele pe care le are asupra restului fenomenelor. In toate teoriile formulate pana acum (mecanica cuantica, TRR, TRG...) exista constante ale caror valori se stabilesc in urma analizei unor date experimentale si apoi se verifica consistenta teoriei cu toate datele exprimentale disponibile. Presupunand ca teoria lui Onicescu este cunoscuta, singurul motiv pentru care nu a fost promovata ar fi inconsistenta ei cu datele experimentale. Cine are acces la o baza de date gen "ISI - Web of Knowledge" ar putea verifica daca exista vreo referinta catre lucrarile lui Onicescu.
« Ultima Modificare: Februarie 26, 2011, 06:34:16 p.m. de HarapAlb »

Offline mercur

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 196
 • Popularitate: +10/-3
Răspuns: Mecanica Invariantiva si cosmologia
« Răspuns #4 : Februarie 26, 2011, 09:00:53 p.m. »
Practic se propune o noua interpretare a gravitatiei. Expansiunea Universului s-ar putea explica datorita introducerii unor termeni suplimentari in interactia dintre doua corpuri.
Totuşi, mă gândesc la faptul că introducerea unei forţe elastice repulsive nu ar contrazice masuratorile observaţionale actuale şi nici nu ar nega teoria Big-Bang-ului. O sa caut cartea pe la anticariate, să văd exact ce scrie acolo. Cât despre motivele pentru care teoria lui Onicescu nu a fost promovată, se prea poate să fi fost prea avansată pentru vremea ei, în sensul că nu existau atâtea date experimentale care să o confirme, iar în ziua de azi, pur şi simplu a fost uitată. Mulţumesc totuşi de răspunsuri; o să mă mai documentez şi dacă aflu ceva nou postez aici.