Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Asociatia Umanistă Română atacă decizia guvernului de finanțare a CMN

Creat de tavy, Februarie 12, 2011, 01:00:24 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: RaduH din Februarie 19, 2011, 01:39:02 PM
Eu sunt de parere ca nici ateismul nu e tocmai pe placul secularismului.
Ce vrei sa spui cu asta, mai exact?

CitatNu apreciez nici un ton agresiv la adresa libertatii de a practica o religie.
Perfect de acord, fiecare trebuie sa fie liber sa practice ce religie doreste, in intimitatea sa mai ales.

CitatIn scoli ar fi bine sa se predea religii sub forma de istorie a religiilor.
Dar istoria religiilor nu este religie, asa ca ar trebui sa fii mai clar, esti pentru predarea religiilor in scoli, sau nu?

Ca tot veni vorba, eu personal sunt total impotriva predarii religiei in scoli. Religia trebuie sa se faca in institutiile de cult, nu in scolile publice.

e-
Don't believe everything you think.

b12mihai

Citat din: Electron din Februarie 19, 2011, 01:44:12 PM
CitatIn scoli ar fi bine sa se predea religii sub forma de istorie a religiilor.
Dar istoria religiilor nu este religie, asa ca ar trebui sa fii mai clar, esti pentru predarea religiilor in scoli, sau nu?

Ca tot veni vorba, eu personal sunt total impotriva predarii religiei in scoli. Religia trebuie sa se faca in institutiile de cult, nu in scolile publice.

e-

Eu zic ca ar fi bine sa se predea istoria religiilor in scoli. Iar scolarilor trebuie sa li se spuna ca in Romania exista crestinism si foarte pe scurt in ce consta, dar sa nu te apuci sa predai cultul, sa faci slujbe pe la scoala, sa vii cu agheasma, cu lumanarile etc (am prins in clasa a noua un "profesor" de religie care venea cu aceste "materiale" la el) . Asta, bine punctat, trebuie facuta in institutiile de cult (manastiri, biserici).

Cred ca RaduH se referea la faptul ca la materia numita "religie" sa fie predata istoria religiilor si prezentarea lor. Credinta se poate invata si in familie, nu e nevoie de scoala pentru asa ceva.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

sumalan dorin

Salutari

Eu zic ca daca tot se vrea sa se studieze religia sa se studieze ,crimele comise in numele religiei! Nici decum nu sunt de acord sa se studieze "istoria religiei" - ( cum a aparut,care sunt mentorii ei,ce idei propaga,ce "adevaruri" spune etc)  deoarece poate fi prezentata romantat,in mari proportii de minciuni se pot spune si mici adevarului.As fi de acord daca s-ar studia religia din punctul ,crimelelor comise in numele ei!

Inchizitie,omorarea unor oamenii de stiinta,razboaie,etc

Asa as fi de acord sa se studieze.

Normal fiecare este liber sa creada in ce vrea,dar din moment ce este constient de ideile propagatate de religie,si ca sunt daunatoarea sanatatii mentale,de ce ar mai crede in asa ceva?! Exemplu: " trebuie sa ne rugam neincetat ca astfel o sa mergem in iad" ,este numai un exemplu din zecile de exemple!

AlexandruLazar

E o viziune destul de fundamentalistă  ;D. Marile religii ale lumii au fost responsabile pentru destule crime, dar nu numai asta a rămas de pe urma lor ;).

tavy

Citat din: AlexandruLazar din Februarie 19, 2011, 09:35:46 PM
E o viziune destul de fundamentalistă  ;D. Marile religii ale lumii au fost responsabile pentru destule crime, dar nu numai asta a rămas de pe urma lor ;).
A rămas și multă înapoiere, stagnare etc.
În general religia a făcut rău, chiar și când a făcut bine nu a făcut decât pentru a face pe urmă un rău și mai mare.
În mod special creștinismul a fost un dezastru pentru umanitate.
Dacă până la venirea creștinismului, imperiul roman ajunsese la un nivel de civilizație și științific extraordinar, odată cu venirea creștinismului s-a involuat fantastic. Dacă în Roma antică existau băi publice și apă curentă la puțin timp după venirea creștinismului a te spăla era considerat ceva rău. Creștinismul nu numai că a ținut umanitatea pe loc peste 1000 de ani ba chiar a dus-o înapoi.

123

Imperiul Roman de Apus ar fi involuat si fara ajutorul crestinismului. In secolele III-V ajunsese o societate decadenta, lucru datorat in mare masura modului de viata al romanilor si chiar al nivelului de "civilizatie". De altfel, in timp ce Apusul se prabusea din cauza contradictiilor interne si a atacurilor din afara (barbarii), in Orient (crestin si el) se dezvolta o civilizatie infloritoare, cea bizantina. Nu uita ca mult laudata civilizatie greco-romana s-a bazat secole de-a randul pe o institutie considerata acum abominabila: sclavagismul. La inlaturarea acestei practici si-a adus o contributie importanta crestinismul pe care il blamezi. Era normal ca, odata ce baza economica a civilizatiei romane se naruia, sa se prabuseasca intreaga societate.

Multi istorici sunt de parere ca Imperiul Roman isi epuizase capacitatea de "crestere" si a urmat inevitabil implozia. Asa se intampla, mai devreme sau mai tarziu, cu orice civilizatie. Probabil asta ne asteapta si pe noi, indiferent de nivelul cultural-stiintific pe care-l vom atinge.

La fel de adevarat este insa si faptul ca Biserica considera caderea Imperiului Roman ca o pedeapsa divina. Exista chiar profetii in Vechiul si Noul Testament care vorbesc despre asta. Oricum, o societate hedonista ca cea romana (si probabil ca si cea actuala) va ajunge in cele din urma la colaps. Atunci oamenii vor cauta alte solutii. Acea solutie a fost crestinismul.

tavy

Citat din: 123 din Februarie 19, 2011, 10:35:16 PM
Nu uita ca mult laudata civilizatie greco-romana s-a bazat secole de-a randul pe o institutie considerata acum abominabila: sclavagismul. La inlaturarea acestei practici si-a adus o contributie importanta crestinismul pe care il blamezi.

Ai idee cine au fost ultimii proprietari de sclavi de pe actualul teritoriu al României?

Apoi chestia cu sociatatea sclavagista este cam cu dus și întors, iobagii de mai târziu o duceau de multe ori mai rău decât sclavii.
Sclavii cel puțin primeau de la stăpân mâncare și loc de dormit, că stăpânul avea tot interesul să-i țină în formă ca să-i poată exploata. Pe de altă parte oamenilor ,,liberi" de mai târziu le lua nobilul și biserica cam tot și nu le mai păsa dacă omul mai are ce să mănânce sau unde să doarmă.

123

Inteleg ca tu consideri ca "relatiile de productie" de tip sclavagist erau superioare celor de tip feudal (ca sa folosesc terminologia comunista). Ma rog, e parerea  ta. Pana la urma si democratia americana s-a bazat o lunga perioada pe munca sclavilor negri. Aici nu e vorba de a compara " care au fost mai rai", vorbeam de cauzele prabusirii civilizatiei romane. Eliminarea sclaviei a dus la ruinarea unor proprietari de sclavi si la "reorientarea" altora. Roma a inceput sa decada (cu tot cu baile publice) dupa ce a fost ocupata de barbari. E vorba de fenomenul numit "ciocnirea civilizatiilor".

PS. Bazandu-ne pe logica ta vom afla probabil peste niste ani  ca sistemul comunist a fost superior democratiei, date fiind marile realizari  din acea perioada (Casa Poporului, Canalul, metroul). Costurile acestora insa vor fi date uitarii.


tavy

Citat din: 123 din Februarie 19, 2011, 11:13:56 PM
Eliminarea sclaviei a dus la ruinarea unor proprietari de sclavi si la "reorientarea" altora.
Și cu toate aceste biserica creștină ortodoxă de pe teritoriul României a deținut sclavi până pe la jumătatea secolului  al XIX-lea.

sumalan dorin

Salutari.

Daca e sa analizam crestinismul,pai atunci haideti sa vedem ce a facut el pentru Europa in general si pentru Romania in particular.

1) Ce fel de "bine" a facut,si cel de "rau" a facut!

2) Cati oameni au murit ,de cand exista crestinismul ,declarandu-se "crestin" si mai ales pentru ce!

  3) De ce in evul mediu,popi erau de acord cu sclavagismul,ba mai mult il si sustineau! ( daca erau impotriva de mult trebuia eradicat!)
 
  4) Cruciadele de la ce au pornit?

  5) Arderea pe rug,de la cine a pornit,cine a sustinut-o?!

  6) "Soarele se invarte in jurul Pamantului" cine a impus-o cu titlu de adevar?!

  7 ) Superstiile cine le-au impus si inca le mentin?

  8) Astrologia cine a impus-o si cine o mentine?

  9) Ce a fost crestininismul pentru umanitate si ce este in continuare?


 
 

sumalan dorin

P.S: da,sclavagismul a fost eradicat ,doar cu ajutorul reformatorilor religiosi,dar pana la reformatorii religiosi,sclavagismul inca exista! Iar lupta dintre reformatorii religiosi si dogmisti nu a fost tocmai usoara,iar pentru a nu pierde terent in fata ,celor care sustineau crestinismul atunci capii crestinismului au trebuit sa faca un compromis,acceptand reforma sau reformele impuse!

Quantum

Nu am nici o treaba cu religia in general sau crestinismul in particular dar cred ca este un subiect destul de complex care nu poate fi privit superficial. Pentru analiza de mai jos incerc cateva pareri sumare la unele din puncte:
1) Daca nu era crestinismul era alta religie care probabil facea la fel de mult bine si rau. Cred ca religia a raspuns (poate mai raspunde) unei anumite necesitati al omenirii. Sa ne gandim la sistemele de valori sociale, cine le-a stabilit si de ce.
2) As include aici cateva exemple ca Galilei, Kepler, Newton. Pana la introducerea metodei inductive (metoda stiintifica) se folosea exclusiv metoda deductiva (filozofica). Odata cu timpul lui Galilei s-a produs schimbarea in abordarea stiintei si s-a trecut la ceea ce acum consideram metoda stiintifica. Exemplu de metoda "deductiva": Galilei considera ca Kepler greseste pentru ca intuitiv orbitele planetelor ar trebui sa fie circulare (asa ar fi frumos). Pana la urma religia in general a avut rolul ei istoric si poate fi privita ca o abordare filozofica.
6) Cum am scris mai sus asa parea intuitiv si conform metodei deductive. Nu exista o diferentiere intre stiinta si religie. Pare greu de crezut acum, dar atunci practic erau acelasi lucru.
7) Superstitiile nu sunt legate neaparat de religie. Ar putea fi o metoda de reactie a mintii umane in amunite cazuri (un caz de psihologie). Cum ar fi superstitiile sportivilor etc. Ceva de genul ca observi un anumit tipar si incerci sa-l reproduci creand conditiile optime. In cazuri extreme: obsessive-compulsive disorder.
8 ) Astrologia si astronomia erau acelasi lucru pe vremea "metodei deductive" asa ca oameni de stiinta ai vremii (ce se intelegea prin stiinta atunci) erau astrologi si astronomi in acelasi timp. Se poate argumenta si ca astronomii ofereau servicii de astrologie pentru ca asta se cerea din partea "sponsorilor" vremii. Din nou, nu exista diferentiere intre stiinta si religie.
9) Cu riscul de a ma repeta, crestinismul a fost o abordare filozofica si stiinta in acelasi timp, si a ramas doar filozofie.

Sunt absolut de acord ca religia nu ar trebui sa fie predata in scoli publice. Istoria religiei ar trebui sa fie un capitol de istorie dupa parerea mea.

AlexandruLazar

Citat din: Şumi din Februarie 20, 2011, 02:31:47 AM
Salutari.

Daca e sa analizam crestinismul,pai atunci haideti sa vedem ce a facut el pentru Europa in general si pentru Romania in particular.

1) Ce fel de "bine" a facut,si cel de "rau" a facut!

Eu nu mă refeream numai la creștinism. Dacă ții neapărat la creștinism, am putea discuta de exemplu despre faptul că biserica este cea care a introdus folosirea pe scară largă a tiparului, și că multe dintre lucrările pe care noi le considerăm fundamentale pentru evoluția științei au fost publicate de edituri din cadrul diverselor biserici europene -- începând, dacă tot ziceai de heliocentrism, cu De revolutionibus... a lui Copernic ;). Dar mai devreme de atâta, foarte multe dintre lucrări importante ale antichității ne-au venit nu din sursele lor originale, ci din traduceri în arabă. Multe dintre versiunile originale sunt acum pierdute, însă deschiderea științifică și filosofică promovată întreținută de religia islamică până spre secolul 12 au contribuit la conservarea (în traducerile arabe) a lucrărilor multor istorici, geografi și filosofi antici.

Citat3) De ce in evul mediu,popi erau de acord cu sclavagismul,ba mai mult il si sustineau! ( daca erau impotriva de mult trebuia eradicat!)

Cunoști tu exemple de spirite revoluționare care prin Evul Mediu să nu fi fost de acord cu sclavia? ;)
 
Citat7 ) Superstiile cine le-au impus si inca le mentin?

Superstiții au existat și dinaintea religiilor, și există și în afara lor, nu-i bai ;D.

Citat8) Astrologia cine a impus-o si cine o mentine?

Pentru asta va trebui să îi bați la cap pe prietenii noștri babilonieni, și dacă ți se pare că e o idee atât de proastă, să le mulțumești amicilor creștini, musulmani, hinduși și budiști pentru ardoarea cu care o combat.

Vezi, poate chiar n-ar strica niște ore de istoria religiilor ;)

tavy

Citat din: AlexandruLazar din Februarie 20, 2011, 10:24:29 AM
Dacă ții neapărat la creștinism, am putea discuta de exemplu despre faptul că biserica este cea care a introdus folosirea pe scară largă a tiparului,
Vezi, poate chiar n-ar strica niște ore de istoria religiilor ;)
Odată apărut tiparul, biserica a contribuit la răspândirea acestuia pentru că era singura entitate care putea face acest lucru, biserica a avut grijă să fie singura entitate care avea asemenea putere.
Pe de altă parte este greu de stabilit cu cât a întârziat biserica apariția tiparului. Oare, dacă societățile antice evoluate nu ar fi fost distruse de biserică, tiparul nu ar fi apărut mult mai devreme?

sumalan dorin



Citat din: AlexandruLazar din Februarie 20, 2011, 10:24:29 AM



..... am putea discuta de exemplu despre faptul că biserica este cea care a introdus folosirea pe scară largă a tiparului, și că multe dintre lucrările pe care noi le considerăm fundamentale pentru evoluția științei au fost publicate de edituri din cadrul diverselor biserici europene --

Corect,biserica a fost de acord cu folosirea tiparului,pentru a-si propaga ideile pentru a le trasmite si altfel decat pe cale orala,chiar daca in acele epoci,cei care erau analfabeti erau foarte multi.Dar e un rationament in asta,daca o persoana nu stie sa citeasca si alta stie,o sa  creada orce i se spune! iar marea majoritate dintre popi crestini din epocile respectivi stiau sa citeasca.

Da,au fost publicate la edituri din cadrul diverselor biserici europene carti cu caracter stiintific,din simplu motiv pentru a arata ca ,crestinismul sprijina stiinta,dar a sprijinit doar ideile care au convenit capiilor bisericii din acele vremuri!

Citat din: AlexandruLazar din Februarie 20, 2011, 10:24:29 AM


Cunoști tu exemple de spirite revoluționare care prin Evul Mediu să nu fi fost de acord cu sclavia? ;)
 


Trebuie sa fii existat,ma voi documenta mai amplu in domeniul asta si fii sigur cand aflu ceva interesant iti voi spune si tie! Daca nu ar fi existat o idee care sa fie impotriva acestui curent atunci inca mai exista in Europa.

Domesday Book, registrul cadastral, arăta că zece la sută din populația Angliei era încă formată din sclavi în 1086.
^  Mihail Kogălniceanu: ,,Pe străzile din Iași din tinerețea mea am văzut ființe umane cu lanțuri la mâini și la picioare, alții cu zgărzi de fier la gât. Bătăi crunte, alte pedepse ca înfometarea și legarea deasupra focului [...] femei despărțite de soți și fiice de părinți, oameni [...] vânduți ca vitele"[6]
^  Felix Colson: seara la masă ,,suferința este atât de evidentă pe fața țiganilor încât îți pierzi tot apetitul"; apoi dimineața este trezit de țipetele sclavilor, pedepsiți cu ,,100 de lovituri de bici pentru o farfurie spartă".[6]

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sclavie

Citat din: AlexandruLazar din Februarie 20, 2011, 10:24:29 AM


Vezi, poate chiar n-ar strica niște ore de istoria religiilor ;)

Multumesc de sugestie o sa tin cont de ea!