IT şi electronică > Software

Documentaţie Linux

<< < (3/6) > >>

tavy:

--- Citat din: Dendros din Februarie 11, 2011, 11:53:02 p.m. ---Dacă tot aţi adus vorba de Network Manager, mi se pare că Fedora (începând cu Fedora 14) furnizează o versiune CLI a lui Network Manager (nmcli). Asta n-ar trebui să-l facă independent de GUI-ul folosit?

--- Terminare citat ---
Nu sitiu cum e la Fedora dar Mandriva a avut mereu unelte de configurare din consolă destul de bune.


Și în GUI:

AlexandruLazar:

--- Citat din: Dendros din Februarie 11, 2011, 11:53:02 p.m. ---Dacă tot aţi adus vorba de Network Manager, mi se pare că Fedora (începând cu Fedora 14) furnizează o versiune CLI a lui Network Manager (nmcli). Asta n-ar trebui să-l facă independent de GUI-ul folosit?

--- Terminare citat ---

Ba da -- problema este că NetworkManager nu este un instrument standard și nu știe să "joace frumos" cu celelalte instrumente de configurare; asta duce la un comportament destul de neplăcut, de exemplu fiecare conexiune este pornită și gestionată odată cu mediul desktop care se întâmplă să aibă applet-ul NM pornit și configurat implicit. Dacă vrei să folosești altul, te scarpini în vârful capului o oră pentru că nu merge nicio interfață wireless pentru că iwlist dă o eroare criptică. Dacă NetworkManager se oprește (eroare, bug, orice motiv), totul pare să se oprească fără niciun motiv.

Nu e neapărat o problemă, dealtfel majoritatea utilizatorilor folosesc oricum mediul implicit al distribuției respective. E neplăcut "de departe" pentru că lucrul minunat la sistemele Unix era ubicuitatea pe care o ofereau, pe toate platformele posibile. Până acum câțiva ani asta era valabil și pentru Linux, în ultima vreme lucrurile nu mai stau chiar așa.

florin_try:

--- Citat din: tavy din Februarie 10, 2011, 02:53:28 p.m. ---Faptul că Windows ar fi mai ușor de utilizat decât GNU/Linux este un mit urban rămas de pe vremea când interfața grafică a „Linuxului” nu era dezvoltată pentru ușurința în utilizare ....

--- Terminare citat ---

Apropo de interfata grafica: Eu tot prefer 'comand line' (si/sau un mic script) ca parca e mai rapid si direct. Interesant e ca si windowsul a evoluat positiv in acest sens cu powershell-ul si terminalul aferent(ala albastru). 

tavy:

--- Citat din: AlexandruLazar din Februarie 12, 2011, 01:31:33 a.m. ---Ba da -- problema este că NetworkManager nu este un instrument standard și nu știe să "joace frumos" cu celelalte instrumente de configurare; asta duce la un comportament destul de neplăcut, de exemplu fiecare conexiune este pornită și gestionată odată cu mediul desktop care se întâmplă să aibă applet-ul NM pornit și configurat implicit. Dacă vrei să folosești altul, te scarpini în vârful capului o oră pentru că nu merge nicio interfață wireless pentru că iwlist dă o eroare criptică. Dacă NetworkManager se oprește (eroare, bug, orice motiv), totul pare să se oprească fără niciun motiv.

--- Terminare citat ---
Comportamentul care-l descrii parcă ar fi rupt dintr-o altă lume, nu am întâlnit astfel de comportament pe ce am folosit eu până acum.
Mi se pare normal ca orice „Network Manager” să nu lucreze la „low level” cu rețeaua, treaba lui ar fi să modifice fișiere de configurare și să apeleze diverse scripturi care fac anumite treburi.
Spre exemplu, pe Mandriva, orice program de configurare a rețelei trebuie să modifice /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-[nume interfață], fișier care are o sintaxă bine stabilită, iar pentru managementul conexiunilor trebuie să apeleze „ifup/ifdown nume interfață”. Pentru pornirea, oprirea și repornirea tuturor interfețeler trebuie să apeleze „service network start|stop|restart”.
Este drept că am folosit destul de puțin wireless pe Linux, nu prea-mi plac calculatoarele portabile (Laptop), dar atunci când am folosit îmi aduc aminte că nu am avut probleme cu managementul interfețelor din consolă, nu prea folosesc unelte de configurare pentru că mi se par inflexibile, prefer „vi”.

AlexandruLazar:
Eu nu mă refer la "un" Network Manager ci la NetworkManager (vezi aici), care n-a fost preluat de toate distribuțiile încă (din fericire ;D -- sper să și moară în fașă cât mai repede).

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă