Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Ce e timpul pentru un foton?

<< < (4/5) > >>

mercur:

--- Citat din: tavy din Februarie 08, 2011, 10:22:10 p.m. ---
--- Citat din: mercur din Februarie 08, 2011, 09:31:41 p.m. ---Cat despre prima intrebare, pasagerii vor percepe simultan punctele A si B, deci vor fi in acelasi timp si in A si in B.

--- Terminare citat ---
Mai mult, din sistemul de referință al pasagerilor distanța dintre și este . Și chiar mai departe, distanța între oricare două puncte de pe direcția mișcării este . Cu alte cuvinte universul a pierdut deja o dimensiune spațială din cele 3.
Dacă presupunem că universul ar avea un timp finit de viată atunci pasagerii navei vor ajunge la finalul universului fără ca în sistemul lor să fi trecut timp. Odată cu ipoteticul final al universului dispare și timpul, timpul a apărut odată nu universul și dacă dispare universul dispare și timpul. Cum în nava noastră nu a trecut deloc timp până ma dispariția timpului atunci nu știu ce sens are să discut că în respectiva navă ar exista dimansiunea timp.
Dacă considerăm că universul va fi veșnic raționamentul de mai sus rămâne doar că considerăm că timpul de viață al universului este infinit, în universul 4 dimensional poate trece oricât timp, și „o infinitate de timp” fără ca pe navă să fi trecut timp absolut deloc.
Pentru că este greu să cuprindem cu mintea noțiuni de genul dispariția universului și a timpului să modelăm altfel, considerăm că nava va avea un timp de viată limitat în universul 4 dimensional (dacă nava este fotonul atunci vorbesc de timpul dintre emisie și absorție) atunci pasagerii navei nu vor înregistra nici o trecere a timpului cât timp nava există la viteza luminii (indiferent cât timp se deplasează nava cu viteza luminii în alt sistem de referință).
--- Terminare citat ---
Aici te-am inteles si, mai mult, ai argumentat si explicat foarte bine si afirmatia mea. Atunci, de dragul discutiei, permite-mi sa te intreb: este posibil ca un foton sa se "deplaseze" intre doua puncte A si B, situate la o distanta mai mica decat spatiul Plank? Stiu ca intrebarea este oarecum fortata, de aceea am si pus in ghilimele "deplaseze". Ma refer daca aceasta "deplasare" este posibila doar in timp?

tavy:

--- Citat din: mercur din Februarie 08, 2011, 10:47:10 p.m. ---Atunci, de dragul discutiei, permite-mi sa te intreb: este posibil ca un foton sa se "deplaseze" intre doua puncte A si B, situate la o distanta mai mica decat spatiul Plank? Stiu ca intrebarea este oarecum fortata, de aceea am si pus in ghilimele "deplaseze". Ma refer daca aceasta "deplasare" este posibila doar in timp?

--- Terminare citat ---
Îmi pare rău, nu pot să te ajut, așa cum am spus nu pot discuta decât din punct de vedere al teoriei relativității, îm momentul în care-si bagă coada cuantica mai pierdut.
Pe cât îmi este de ușor să intuiesc fenomenele relativiste pe atât de greu îmi este să intuiesc fenomenele cuantice.
De altfel toată problema asta cu sistemul de referință a fotonului nu mi-am pus-o până acum câteva zile când s-a pus problema pe forum.

Quantum:

--- Citat din: tavy din Februarie 08, 2011, 10:22:10 p.m. ---În ce privește întrebatul la facultate ai grijă pe cine întrebi, trebuie să fie cinava cu mintea foarte deschisă pentru că noi am forțat rău fizica vorbind despre sistem de referință care se mișcă cu viteza luminii. Să nu-și facă o impresie greșită despre tine, avertizează-l că este doar un exercițiu de imaginație.

--- Terminare citat ---
Nu incerc sa creez vreo polemica, dar opinia mea este ca nu ar trebui sa ne fie frica sa intrebam nimic. Reputatia nu e o piedica pentru a pune intrebari. Cel mai rau lucru care s-ar putea intampla este ca raspunsul sa fie ca intrebarea nu-si are rostul. Oricum un om de stiinta valoros este cineva cu mintea foarte deschisa, cel putin eu asa cred.

Adi:
Asa cum am promis, am intrebat pe colegi ai mei studenti in fizica teoretica a particulelor, la masterat sau doctorat.

1) Nu se poate vorbi de sistem de referinta propriu pentru foton. Tavvy a avut dreptate.

2) Particulele elementare se comporta ca si cum ar fi niste puncte. Poate nu sunt neaparat puncte, dar se comporta ca si cum ar fi puncte.

tavy:

--- Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 11:48:12 p.m. ---1) Nu se poate vorbi de sistem de referinta propriu pentru foton. Tavvy a avut dreptate.

--- Terminare citat ---
Dacă-mi permiti o glumă. Se poate vorbi, noi tocmai am demonstrat acest lucru experimental pe acest forum. :)
Că poate nu are sens să vorbim e altă treabă.


--- Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 11:48:12 p.m. ---2) Particulele elementare se comporta ca si cum ar fi niste puncte. Poate nu sunt neaparat puncte, dar se comporta ca si cum ar fi puncte.

--- Terminare citat ---
Din punct de vedere al teoriei relativității nu poti afirma că sunt puncte (poate sunt dar nu ai cum să știi indiferent ce ai face), sau mai corect spus pot avea orice dimensiune între 0 și raza Schwarzschild asociată masei particulei. Despre dimensiunea a ce se găsește sub această rază nu are sens să vorbești.
Este drept că raza Schwarzschild este foarte foarte (:)) mică pentru masa particulelor elementare și atunci este firesc să se comporte, cel puțin în marea majoritate a experimentelor, ca și cum ar fi puncte.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă