Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Ce e timpul pentru un foton?

<< < (3/5) > >>

Adi:
Hmm, zici ca fotonul se misca in sistemul lui de referinta cu viteza luminii? Si mai zici ca fotonul nu exista in sistemul lui de referinta? Tare ciudat. O sa intreb pe aici la facultate, caci sunt intrebare si idee interesante.

mercur:

--- Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 09:51:49 p.m. ---Hmm, zici ca fotonul se misca in sistemul lui de referinta cu viteza luminii?....

--- Terminare citat ---
Nu cred ca s-a exprimat bine. Cum poti raporta miscarea fata de tine insuti?

Adi:

--- Citat din: mercur din Februarie 08, 2011, 10:01:03 p.m. ---
--- Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 09:51:49 p.m. ---Hmm, zici ca fotonul se misca in sistemul lui de referinta cu viteza luminii?....

--- Terminare citat ---
Nu cred ca s-a exprimat bine. Cum poti raporta miscarea fata de tine insuti?

--- Terminare citat ---

Asta e simplu. Eu fata de mine insumi sunt in repaus. Miscarea este de repaus, deci. Sistemul de referinta fata de sine insusi chiar exista si se numeste "rest frame". Masa corpului in acest sistem de referinta se numeste "masa invarianta".

Eu unul asa stiu, ca "masa invarianta" a fotonului este zero, deci ca exista sistemul de referinta propriu si mai stiu ca fotonul este o particula elementara ca si toate celelalte, fara nici o diferenta. La fel si gluonii, care au tot masa zero. Ca nu trebuie tratata deloc diferit. Orice are alta particula are si fotonul, doar cu numere cuantice schimbate. Eu asa stiu. Dar mai intreb pe aici.

mercur:

--- Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 10:09:56 p.m. ---Asta e simplu. Eu fata de mine insumi sunt in repaus.

--- Terminare citat ---
Da, dar de la tavy eu am inteles ca vrea sa spuna ca se deplaseaza fata de el insusi cu viteza c!

tavy:

--- Citat din: mercur din Februarie 08, 2011, 09:31:41 p.m. ---Nu sunt prea sigur ca inteleg ce vrei sa zici aici: ca se deplaseaza fata de el insusi cu viteza luminii?

--- Terminare citat ---
Din postulatele teoriei relativității reiese că dacă ceva se mișcă cu viteza luminii într-un sistem de referință inerțial atunci acel ceva se va mișca cu viteza luminii în orice sistem de referință inertial, deci și în propriul sistem de referință, ceea ce este absurd. De aici deduc eu că noțiunea de viteză nu are sens în sistemul de referință al cevaului care se mișcă cu viteza luminii și implicit nici noțiunea de timp nu mai are sens.


--- Citat din: mercur din Februarie 08, 2011, 09:31:41 p.m. ---Cat despre prima intrebare, pasagerii vor percepe simultan punctele A si B, deci vor fi in acelasi timp si in A si in B.

--- Terminare citat ---
Mai mult, din sistemul de referință al pasagerilor distanța dintre și este . Și chiar mai departe, distanța între oricare două puncte de pe direcția mișcării este . Cu alte cuvinte universul a pierdut deja o dimensiune spațială din cele 3.
Dacă presupunem că universul ar avea un timp finit de viată atunci pasagerii navei vor ajunge la finalul universului fără ca în sistemul lor să fi trecut timp. Odată cu ipoteticul final al universului dispare și timpul, timpul a apărut odată nu universul și dacă dispare universul dispare și timpul. Cum în nava noastră nu a trecut deloc timp până ma dispariția timpului atunci nu știu ce sens are să discut că în respectiva navă ar exista dimansiunea timp.
Dacă considerăm că universul va fi veșnic raționamentul de mai sus rămâne doar că considerăm că timpul de viață al universului este infinit, în universul 4 dimensional poate trece oricât timp, și „o infinitate de timp” fără ca pe navă să fi trecut timp absolut deloc.
Pentru că este greu să cuprindem cu mintea noțiuni de genul dispariția universului și a timpului să modelăm altfel, considerăm că nava va avea un timp de viată limitat în universul 4 dimensional (dacă nava este fotonul atunci vorbesc de timpul dintre emisie și absorție) atunci pasagerii navei nu vor înregistra nici o trecere a timpului cât timp nava există la viteza luminii (indiferent cât timp se deplasează nava cu viteza luminii în alt sistem de referință).


--- Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 09:51:49 p.m. ---Hmm, zici ca fotonul se misca in sistemul lui de referinta cu viteza luminii? Si mai zici ca fotonul nu exista in sistemul lui de referinta? Tare ciudat. O sa intreb pe aici la facultate, caci sunt intrebare si idee interesante.

--- Terminare citat ---
Nu. Zic că dacă fotonul ar exista în sistemul lui de referință atunci ar trebui să se miște cu viteza luminii. Ori există și se mișcă cu viteza luminii ori nu există. Înclin spre nu există. Mai mult, consider că în sistemul lui de referință nici nu există noțiunea de mișcare pentru că nu există timp, în sistemul lui de referință întreg universul este altfel.

În ce privește întrebatul la facultate ai grijă pe cine întrebi, trebuie să fie cinava cu mintea foarte deschisă pentru că noi am forțat rău fizica vorbind despre sistem de referință care se mișcă cu viteza luminii. Să nu-și facă o impresie greșită despre tine, avertizează-l că este doar un exercițiu de imaginație.


--- Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 10:09:56 p.m. ---Eu unul asa stiu, ca "masa invarianta" a fotonului este zero, deci ca exista sistemul de referinta propriu si mai stiu ca fotonul este o particula elementara ca si toate celelalte, fara nici o diferenta. La fel si gluonii, care au tot masa zero. Ca nu trebuie tratata deloc diferit. Orice are alta particula are si fotonul, doar cu numere cuantice schimbate. Eu asa stiu. Dar mai intreb pe aici.

--- Terminare citat ---
Mecanica cuantică nu a fost niciodată punctul meu forte, gluonii respectivi cu ce viteză se mișcă. Din câte stiu eu orice particulă care are „masa de repaus” 0 se mișcă doar cu viteza luminii în orice sistem de referință.
Tot ce am afirmat eu aici este valabil din punctul de vedere ar TRR si puțin din punctul de vedere al TRG, nu mă pot băga pe considerentele cuantice, nu mă pricep, dar în chestiile care le-am vorbit nu prea văd să aibă vre-un cuvânt prea greu de spus cuantica. Deși nu mă pricep la cuantică în ce privește teoria relativității am uimit câțiva profi „bazați” prin faptul că pot înțelege intuitiv fenomene din teoria relativității.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă