Geologie, mediu şi ştiinţe planetare > Geologie si stiinte planetare

Măsurarea temperaturii atmosferice și punerea în evidență a schimbărilor climatice

<< < (18/18)

Electron:

--- Citat din: Stark din Octombrie 30, 2014, 12:20:34 p.m. ---Informatia legata de sigma este eliminata prin stacking oricum, indiferent de cat de mare sau mic este .
Important e sa ai un nr reprezentativ de probe (numarul de foi sa fie mare N =100, sau 1000 etc.)
--- Terminare citat ---
Ok.

De retinut atunci ca, daca sigma acela e prea mare, degeaba il eliminam prin stacking pentru a masura media, ca tot nu avem informatii prea precise despre foile individuale.


--- Citat ---Daca faci masuratori pentru un top de hartie din care vrei sa extragi informatia ptr sigma... forget it. (Merge, poate, numai daca N este mai degraba mic 50, sa zicem 100,  in nici un caz 1000;  si daca sigma ar fi de ordinul 1mm/10 sa zicem, si asta pentru un numar oarecare de topuri...)
--- Terminare citat ---
De acord.


--- Citat ---
--- Citat ---E bine totusi sa avem ipotezele explicit, pentru ca din ipoteze implicite rezulta tot felul de nazbatii

--- Terminare citat ---
De ce imi faci precizarea asta?
--- Terminare citat ---
Nu iti este adresata tie neaparat, ci este o observatie in general. Am intalnit foarte adesea indivizi care nu doar ca folosesc ipoteze implicite, dar devin irascibili cand vrei sa le explicitezi. Nu lua chiar totul personal. :)


e-

Stark:
[]

Electron:

--- Citat din: Stark din Octombrie 30, 2014, 12:49:05 p.m. ---Iti dau o distributie gaussiana pentr valorile unei marimi aleatoare. Distributia e definita de 2 parametrii: media si abaterea standard .
Si iti precizez urmatoarele valori numerice:unde u = unitate (m, Kg, K etc);

Intrebare: ti se pare ciudat ca ti-am dat media cu doua zecimale exacte desi abaterea standard este de ordinul a 10 unitati?
--- Terminare citat ---
Nu mi se pare ciudat. Sigma poate sa aiba orice ordin, ca doar e vorba de abaterea standard a marimii (cum vine ea de la mama natura).

Media se obtine din masuratori si calcule, iar daca masuratorile sunt suficient de multe si de exacte (de la aparatul de masura citire), poate sa aiba si mai multe zecimale.

Oricum, mie mi se pare ca se amesteca doua lucruri in asemenea intrebari: incertitudinile masuratorilor (inerente aparatului de masura) care apar si daca masuram exact acelasi "obiect" de mai multe ori, cu variatia valorilor aferente mai multor "obiecte" asemanatoare, dar diferite, care dau distributia "naturala", adica marimile aleatoare.

Eu am intervenit in discutie atunci cand a fost vorba de o masuratoare (a unui "obiect") si am intrebat ce impact are distribuita "naturala" in cazul acesteia. (Si apropos, nu am intentia sa prelungesc off-topicul).


e-

Stark:
[]

Electron:

--- Citat din: Stark din Octombrie 31, 2014, 10:44:50 a.m. ---Tu nu poti insinua acum ca in exemplu ala cu topul de hartie as fi facut exact greseala pe care tocmai am taxat-o (ignorand caracterul aleator al marimii masurate insasi, si prin analogie, ignorand inconstient eventuala distributie de grosimi a foilor din top).
--- Terminare citat ---
Imi acorzi prea mult credit. Nu am intentia sa insinuez nimic de acest fel.

Eu am pus o intrebare pentru a afla ceva pe o tema cu care am avut tangente cam de multicel: incertitudinea masuratorilor.


e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă