Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Un peste a "zburat" mai bine 45 de secunde in aer

Creat de Adi, Mai 25, 2008, 10:48:50 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.


Temari

E draguta stirea. Dar nimic nou. Aceste peste se numeste Pestele zburator (Exocetus volitans). Dupa nume, el este un peste care chiar zboara; sare din apa 4-6 m apoi planeaza 120-150 m. Nu ma mira, majoritatea pestilor zburatori zboara chiar si 1 minut fara a atinge apa. Are  o singura inotatoare dorsala mica, solzii mari si inotatoarele anterioare au o membrana interdigitala larga, iar pe timpul zborului se poate vedea clar, astfel planand deasupra apei. Se intalneste in Oceanul Atlantic si Marea Mediterana.
Idee e draguta, putem scrie (daca vrem si care stim si vrem explicatii) la diferite plante sau animale ciudate.  :)

Adi

Ai dreptate, Temari, nu este o stire stiintifica noua. Mai degraba este o parte din stiinta suprinsa de un amator. Astfel de imagini pot asadar sa ajuta la popularizarea stiintei. Prin acest film am aflat si eu ca exista o specie de pesti zburatori. Altii pot invata la fel. Vezi, si tu m-ai invatat ceva. Iti multumesc mult pentru explicatii detaliate.

Va invit sa mai scriem aici ciudatenii din lumea animalelor, cu linkuri spre filme si poze daca se poate.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

#3
Incep eu micul joc. Sa vedem ceva simplu, si cred ca v-ar uimi. Are legatura cu fizica. Ce metoda speciala de aparare are zebra? E ceva uimitor, este singurul animal care are aceasta metoda.  :) Incercati sa ghiciti. Va dau un indiciu: iluzia optica...
P.S: multumesc din suflet Adi ca ai facut un topic pt biologie!

Adi

Ehe, ma bucur ca te avem pe tine interesanta de biologie, sper sa vina si alti tineri asemenea tie. Pai zebra are culoarea ei in alb si negru, dar asta nu e un camuflaj, caci culoarea iese in evidenta. Antilopele au in schimb culoarea savanei. Poate da cu picioarele in spate si loveste atacatorul?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: Temari din Mai 26, 2008, 07:44:41 PM
Ce metoda speciala de aparare are zebra? E ceva uimitor, este singurul animal care are aceasta metoda.  :) Incercati sa ghiciti. Va dau un indiciu: iluzia optica...
Frumoasa intrebare ... :D

Daca e legat de iluziile optice, eu cred ca are de-a face cu dungile albe si negre, dar nu aplicate la iarba din savana, ci la zonele cu apa, unde de departe dungile lor par ca niste unde pe apa ...

Mai e si posibilitatea sa fie o gluma legata de zebrele pentru pietoni, pentru ca in orase nu le vede nimeni, crezand ca sunt marcaje pentru circulatie :D

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Ehe, frumoasa analogia cu zebrele de pietoni. Interesanta ideea cu camuflarea in apa. E drept ca lovitura cu piciorul nu tine de iluzie optica. O sa asteptam acum pe Temari sa ne raspunda.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

In primul rand Adi, nu am spus nimic de camuflare :) Asa este, zebra nu are o coloratie adaptativa anume. Nici nu se poate camufla, nici nu poate alerga prea repede (60-65 km/h). Dar dungile contrastante (alb-negru) provoaca pradatorilor iluzii optice. De ce? Animalele ce vaneaza zebre (de cele mai multe ori feline) vad alb-negru (ca majoritatea animalelor).  Fiecare dunga are rolul ei: dungile negre absorb razele soarelui si caldura, iar dungile albe elimina caldura in exces, astfel zebra isi pastreaza caldura corporala constanta chiar si la 45 grade C, iar intre dungi exista diferente de +-10 grade C. Din cauza caldurii si a iluziei, vederea pradatorului devine neclara, zebrele par mai mari si astfel atacatorul face o saritura mai mica, ratand prada.
Interesant e, ca si la ursul polar, la zebra pielea este defapt neagra cu dungi albe. Si fiecare specimen are propria proportionalitate de dungi pe corp.
Electron, ideea ta cu zebrele pentru pietoni e reusita :D chiar asa e. Dar zebrele (animalele) nu stau in apa sa se balaceasca ca elefantii sau bivolii, ci ele traverseaza raurile mari pt continua migrare.  :)

Adi

Ce chestie minunata, nu m-as fi gandit la asta. Nici nu stiam ca felinele vad in nuante de gri. Si deci nici nu m-as fi gandit ca atunci zebrele par mai mari si obosesc ochii felinelor sau dau iluzia optica ca sunt mai mari. Foarte interesant, multumesc mult, chiar aveam nevoie de cineva din biologie aici pe forum, se pare. Te mai asteptam cu astfel de provocari.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Temari, multumesc pentru explicatie! E chiar interesant. Nici eu nu stiam de vederea in alb si negru a felinelor. :D

Daca mai ai asemenea "ciudatenii" pe care sa le impartasesti cu noi, ar fi nu doar amuzant dar si educativ. :)

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Exact si in plus, daca ai sugestii, cum sa aducem si alti tineri interesati de biologie ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Ma bucur ca va place  :) Am multe mici provocari. Daca vreti puteti pune si voi din ce stiti sau din ce vreti sa stiti mai multe. Va astept.
Da, majoritatea animalelor vad alb negru (felinele, canidele, hianidele(hienele) etc.)  dar sunt si animale care vad color (pasarile, maimutele etc.). Hmm, pot pune urmatoarea provocare putin amuzanta: Prin ce se deosebeste calutul-de-mare de celelalte animale?  :D

Electron

Citat din: Temari din Mai 29, 2008, 12:39:15 PM
Hmm, pot pune urmatoarea provocare putin amuzanta: Prin ce se deosebeste calutul-de-mare de celelalte animale?  :D
Prin nume? :D

e-
Don't believe everything you think.

Temari

 :D Nu prin nume. Asa exista si castraveti-de-mare, pisica-de-mare, caine-de-mare, salata-de-mare, porc-de-mare si alte creaturi marine. Calutul-de-mare are ceva special in comportamentul sau si stilul sau de viata. Care anume?

HarapAlb

Citat din: Temari din Mai 29, 2008, 12:39:15 PM
Prin ce se deosebeste calutul-de-mare de celelalte animale?  :D

Q: Care-i diferenta dintre o pisica si un tren ? (Pisica are ceva particular in stilul de viata)
A: Cu trenul poti sa treci prin tunel, dar cu pisica nu poti sa bati cuie.