Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Universuri SF [7]: Ciclul Dune

Creat de Adi, Mai 30, 2008, 06:21:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Citat din: yueh din Februarie 11, 2009, 05:05:23 PM
Da,dar extrapolarea asta a prezentului,cand Frank Herbert a scris Dune,nu e exagerata?Sugereaza ca totul se repeta,asa sa fie?Mie nu-mi vine sa cred.

Inca o data: el nu sugereaza ca asa ar fi societatea umana. Nu asta trebuie cautat in SF. In SF se pun oamenii in situatii exceptionale care tocmai nu exista in viata de zi cu zi. Pentru viata de zi cu zi trebuie vazute romanele obisnuite.

De asemenea, nu stiu daca ai inteles bine ideea "the golden path" pentru Umanitate. Ideea este ca oamenii au tendita sa se obisnuiasca cu ceea ce au si sa nu mai stie sa supravietuiasca unor schimbari (boli, atacuri, terminarea resurselor conventionale de energie si tot asa). Solutia SF-ista este contructia unei societati care este o imensa inchisoare, o dictatura foarte stransa si orice protest sa fie distrus puternic. Pentru ca omenirea sa acumuleze atata ura fata de dictatura si atata dorinta de libertate, ca atunci cand dictatura moare, omenirea sa mearga care incotro (atat in spatiul fizic, cat si in spatiul potetialelor de dezvoltare si trai), cu dorinta de viata, de dezvoltare, de unicitate si astfel specia umana sa supravietuiasca. Eu asa am inteles.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

yueh

Si eu am inteles cam in felul asta.Dar metoda nu mi se pare prea buna.Efectul scontat,de respingere a oricarei limitari,de imbratisare a libertatii si adaptabilitatii,s-ar putea estompa dupa un numar de generatii.Eu cred ca dictatura singura nu e de ajuns,ar mai trebui si o educatie in acest sens,care sa fie perpetuata pana devine parte integranta a mentalitatii oamenilor.

Adi

Nici el nu zicea ca asta e solutia, el doar propunea o posibila solutie. Un scriitor poate scie una si el sa creada alta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Dendros

Răsfoind forumul, am găsit acest topic, care mi se pare interesant. Am citit şi eu Dune, mai demult, dar nu m-a prea atras: prea mult darwinism social, misticism şi freudism. Nu-i de mirare că societatea din Dune stagna, dacă a ajuns la nivelul unui Ev Mediu galactic, din punct de vedere psihologic şi social. Mi se pare absurdă interdicţia religioasă a fabricării/utilizării computerelor.
Dar un aspect din universul Dune mi-a atras atenţia: mentaţii. Din ce am citit, un mentat putea depăşi un supercomputer, în termeni de putere de calcul.
Asta mi se pare fascinant şi mă întreb dacă se va realiza vreodată. Această capacitate a mentaţilor îmi sugerează că într-un fel sau altul, creierul lor foloseşte efectele cuantice pentru a ajunge la o astfel de putere de procesare. De aici câteva întrebări: creierul poate folosi efectele cuantice? Interzice vreun principiu al fizicii acest lucru? Cît de mare este capacitatea de procesare a unui astfel de creier? Dacă presupunem că fiecare neuron poate procesa în mod cuantic şi avînd în vedere că în creierul uman sunt  ~100 miliarde de neuroni, ajung la concluzia că un asemenea creier are o putere de procesare aproape infinită. Este plauzibil acest lucru sau e doar SF?

Quantum

Citat din: Dendros din Ianuarie 27, 2011, 03:30:09 PM
Este plauzibil acest lucru sau e doar SF?
Parerea mea este ca "plauzibil" si "SF" nu se exclud neaparat. Astfel ceva ce e "SF", cum ar fi speculatiile de cum functioneaza creierul, ar putea sa fie "plauzibil". Asta daca intelegem prin "plauzibil" ca exista o sansa oricat de mica.