Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

fotoni

<< < (2/4) > >>

HarapAlb:
Nu cred ca ar exista un univers format strict doar din fotoni. Fotonul este particula asociata interatiunii intre sarcini prin camp electric/electromagnetic. Formalismul folosit este unul care include fotoni si sarcini electrice, ele vin "la pachet" si nu le poti separa.

florin_try:

Ca sa existe un foton trebuie existe sarcina electrica pe intreaga durata a existentei fotonului sau doar in momentul in care fotonul a fost generat?

mercur:
Fotonul continua sa existe indiferent de durata sarcinii care l-a generat. Iar intr-un univers aflat in "moarte termica" cred ca nu gresim daca afirmam ca exista cel putin o portiune din acel univers in care se afla, la un moment dat, doar fotoni. Spatiul si timpul din universul respectiv nu vad prin ce ar fi diferite de cele actuale. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de existenta vidului cuantic. Chiar daca nu mai exista in univers decat fotoni, la nivel de vid cuantic se formeaza tot timpul particule virtuale. Acum, ce nu stiu nici eu, este daca starea de entropie echivalenta "mortii termice" mai permite crearea de astfel de particule virtuale.

florin_try:

--- Citat din: mercur din Ianuarie 16, 2011, 03:53:06 p.m. ---... acel univers in care se afla, la un moment dat, doar fotoni. Spatiul si timpul din universul respectiv nu vad prin ce ar fi diferite de cele actuale.

--- Terminare citat ---

Cind spui ca nu vezi de ce spatiul si timpul ar fi diferite de acum, tu vezi spatio-timpul din perspectiva de acum a unui obiect cu masa, subluminic.
Ei bine intr-un univers doar din fotoni, nu mai exista aceasta perspectiva (a unui obiect cu masa subluminica) din care noi percepem acum spatiul, ci doar cea a fotonului. 

Daca universul e doar din fotoni, singurul frame de referinta posibil e cel al fotonului.
Si atunci revin la intrebarea: ce e spatiul si timpul pentru un foton?
Unii fizicieni literalmente interzic aceasta intrebare.
Daca insa un univers format doar din fotoni ar putea (in principiu) fi posibil, de ce intrebarea "ce e spatiul si timpul in perspectiva fotonului?" e ilegitima?
 


--- Citat ---Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de existenta vidului cuantic. Chiar daca nu mai exista in univers decat fotoni, la nivel de vid cuantic se formeaza tot timpul particule virtuale.

--- Terminare citat ---
Probabil particulele virtuale fac imposibil un univers doar din fotoni?

 


mercur:
Daca te referi strict la cum percepe un foton spatiul si timpul intr-un asemenea univers, cred ca il percepe in mod static. Adica nu percepe nici un fel de deplasare a altui foton in raport cu el insusi. De aici rezulta ca nici trecerea timpului nu mai este posibila (din punct de vedere al acelui foton), deci intrebarea "ce e spatiul si timpul in perspectiva fotonului" nu mai are sens. Dar, problema se poate complica: daca acel univers este static (nu se mai dilata), atunci se aplica ce am zis mai sus; daca este dinamic (se extinde), cred ca atunci un foton poate percepe un alt foton ca scazandu-i energia (deplasarea spre rosu). Aici ia nastere o alta intrebare: pana cand va putea sa scada acea energie a fotonului? Pana la energia vidului cuantic, adica se va putea manifesta doar virtual?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă