Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tensiunea si curentul.

Creat de Pillar, Ianuarie 13, 2011, 01:58:34 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Pillar

Am nevoie de ajutor sunt in clasa a 9-a si nu inteleg absolut nimic de la profesrul de tehnologie electronica...
Daca ar putea cineva sa explice cum e cu tensiunea si intensitatea intr-un circuit...
De exemplu de ce la priza scrie ca tensiunea e de 220v dar nu scrie intensitatea si ce s-ar intampla daca am baga un tv in priza la 230v sau mai mult..

Adi

#1
Sigur, trebuie sa studiezi intai manualul. Noi avem cateva lectii online la Stiinta Azi chiar din domeniul curentului electric, vezi StiintaAzi.ro/elevi, dar in plus de ele trebuie sa studiezi si manualul, ca sa intelegi notiunile teoretice despre care intrebi aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Știind cum sunt manualele... ;D

Pe scurt, ideea e așa: curentul electric (căruia i se mai zice și intensitate electrică pe la noi dintr-un motiv care mi scapă :) corect ar fi cel mult "intensitatea curentului electric") este o măsură a numărului de purtători de sarcină (electroni, de regulă, dar și ioni în anumite cazuri) care trec printr-un dispozitiv într-un interval de timp dat. Te poți gândi la el ca la cantitatea de apă care trece la un moment dat printr-un robinet. Tensiunea este este o măsură a diferenței dintre numărul de purtători de sarcină între două puncte.

După cum o să vezi mai târziu, între tensiune și curent există însă o relație care depinde de rezistența (sau mai corect, de impedanța) dintre bornele sursei. Priza (sau mai bine zis generatorul sincron din centralele electrice) este o sursă de tensiune, ceea ce înseamnă că sunt construite ca să dea o tensiune fixă, însă curentul care se poate trage din ele depinde de acel al treilea parametru.

Tensiunea de la priză ar trebui să fie 230V (standardul european -- n-ar mai trebuie să fie 220V acum :) ). Ce se întâmplă dacă tensiunea aceasta e mai mare depinde de "cât de mai mare" și de ce bagi în priză. Dacă bagi în priză un reșou n-o să se plângă nici de încă 100-200V în plus. Dacă bagi un televizor, în principiu o să se descurce bine până la 240-250V încolo, poate chiar și mai mult dacă e pe durate foarte scurte. Creșterea tensiunii atrage însă după sine și creșterea intensității curentului electric prin componentele televizorului și le va arde.

Pillar

ok mc mult :) am inteles cat de cat aucma

Pillar

O nedumerire mai am. Daca tensiunea este diferența dintre numărul de purtători de sarcină între două puncte, cum poate o sursa de curent sa "furnizeze tensiune".
Am citit pe un site ca o baterie furnizeaza tensiune si curent.
Curentul fiind cantitatea de purtatori de sarcina care trec prin circuit intr-un interval de timp, am inteles notiunea de" a furniza curent" dar nu inteleg cum ar putea furniza tensiune :-??.
Daca curentul este cantitatea de apa care trece printr-o teava intr-un interval de timp, tensiunea ce este?
Si am citit manualele dar nu vreau doar sa tocesc definitiile, vreau sa am o idee despre ce se petrece acolo.




Adi

Citat din: Pillar din Ianuarie 14, 2011, 01:41:07 AM
Daca curentul este cantitatea de apa care trece printr-o teava intr-un interval de timp, tensiunea ce este?

Iata o analogie cu mecanica. Imagineaza-ti apa care cade la o cascada. Debitul apei care cade este cantitatea de apa care cade pe secunda peste gura cascadei. Echivalentul ei este curentul electric. Diferenta de inaltime intre nivelul de sus al cascadei si nivelul de jos al cascadei este CAUZA pentru care apa cade. Fiecare nivel de inaltime are un potential gravitational, iar diferenta de potential intre cele doua nivele de sus si jos da energia potentiala a sistemului, energie potentiala care este transformata in energie cinetica de miscare a apei care cade. Ei bine, echivalentul acesti diferente de potential gravitationale este diferenta de potential electrica, adica tensiunea U, de la bornele unei  baterii. Potentialul electric dintr-o parte a bateriei este cu U mai mare decat potentialul electric din partea cealalta. Iar sarcinile electrice pozitive merg de la potential electric mare la potential electric mic, si in deplasarea lor cat de mutle trec pe secunda printr-o sona de circuit creeaza curentul electric.

Sper ca e putin mai clar acum.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Citat din: Pillar din Ianuarie 14, 2011, 01:41:07 AM
O nedumerire mai am. Daca tensiunea este diferența dintre numărul de purtători de sarcină între două puncte, cum poate o sursa de curent sa "furnizeze tensiune".

O menţiune legată de terminologie: bateria nu este o sursă de curent, ci o sursă de tensiune. Câteodată se mai folosesc termenii ca fiind sinonimi, dar în limbaj tehnic înseamnă două lucruri diferite.

Ideea e aşa: o sursă de tensiune (cum este bateria) are, precum ai văzut, două terminale, unul zis + şi unul zis -. Terminalul + iese dintr-un material care are un deficit de electroni faţă de materialul din care iese terminalul -. În interior, între cele două materiale există o membrană care nu permite purtătorilor de sarcină să treacă dintr-unul înspre celălalt (situaţia e un pic mai complicată la bateriile reîncărcabile, dar la cele "normale" e suficient). Deci purtătorii de sarcină nu pot trece dinspre - spre + decât prin circuitul din afară (prin membrană nu au cum).

Ceea ce face bateria să fie o sursă de tensiune este faptul că, în principiu, diferenţa de potenţial dintre cele două zone va fi pe cât posibil aceeaşi, indiferent ce curent tragi din baterie (adică indiferent câţi electroni tragi din ea). Ideal, va rămâne aceeaşi indiferent de curent; în practică, pe măsură ce curentul tras din ea este mai mare tensiunea pe care o poate furniza scade puţin, şi la un moment dat bateria cedează cu totul (fie pentru că începe să se încălzească şi ia foc, fie pentru că se descarcă -- nu mai există purtători de sarcină mobili).

Deci, bateria poate furniza curent deoarece ea are purtătorii de sarcină de care e nevoie pentru asta şi o rezistenţă internă destul de mică.

Există şi ceva care se cheamă sursă de curent, dar proprietatea ei este că furnizează acelaşi curent indiferent de tensiunea pe care o are la borne. Astea sunt însă nişte aparate un pic mai speciale, nu se găsesc peste tot ca bateriile.