Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Chimie organică

Exista whiski artificial facut din petrol?

<< < (2/3) > >>

Adi:
Aha, multumesc mult de completare. Pai whiskey este alcool, nu, plus niste arome diferite?

mircea_p:
Toate bauturile "tari" sant alcool + apa. Mai multa apa decat alcool de obicei (vodca e de obicei 40% alcool si whiskey-ul comun cam tot pe acolo, in momentul in care e pus in sticle).
Dar ceea ce le da distinctia (whisky, vodca, gin etc) este aroma care provine atat din sursa alcoolului cat si din procesul de productie (butoaie, arome adugate, etc). Mi mi se se pare ca asta e mai greu de falsificat si interesant de aflat cum se face.
Chiar nu prea inteleg de ce s-ar folosi alcool din petrol. Daca ar fi mai ieftin decat cel de porumb, atunci chiar nu inteleg toata agitatia cu masinile cu etanol. Doar poate tinand cont ca porumbul e o resursa care se reface.
 

Adi:
Pui o intrebare foarte buna, de spirit critic. Nu ii stiu raspunsul, dar intrebarea e buna.

AlexandruLazar:
Aroma whiskey-ului vine în principiu din două surse:

- Din toate drăciile care se distilează
- Din butoaiele în care e îmbătrânit

În principiu se distilează diversele cereale dar se mai adaugă în timpul procesului de distilare diverse fructe sau plante care să îi adauge ceva aromă, dar chiar şi fără acestea există o aromă naturală. De exemplu dacă în masa pentru distilat se lasă şi spice întregi, o să păstreze un pic din mirosul de iarbă coaptă. Produsul distilat se ţine în butoaie din lemn de stejar (eventual puţin arse pe dinăuntru -- de aici vin mirosul şi gustul caracteristic greoaie al whiskey-urilor Bourbon) timp de un număr oarecare de ani, astfel încât să "împrumute" diverşii compuşi din lemn -- tanin şi alte substanţe.

Producătorii care "se respectă" nu prea adaugă arome (artificiale sau nu) după ce s-a încheiat toată treaba, înainte să pună whiskey-ul în sticle, pentru că asta tinde să dea o aromă "spartă" (amestecul nu e prea omogen aşa că prima înghiţitură miroase a toate drăciile, următoarea e de vodcă chioară şi aşa mai departe).

tl ; dr Teoretic s-ar putea face whiskey din petrol, dar nu prea ar semăna cu whiskey-ul nostru de acum. Pe de altă parte s-ar putea face o vodcă excelentă ;D.

(Edit: desigur, cele de mai sus trebuie luate cu un gram de sare, nu-s opinia unui chimist ci a unui băutor)

chimistul:

--- Citat ---As dori sa inteleg la ce anume se refera cand spune ca whiskyul se poate face si din petrol. Care parte din whisky mai exact si care sunt in mare reactiile chimice necesare?
--- Terminare citat ---

Petrol+ceva+ inca ceva-------------------->wisky+ altceva+ apa (cam imposibila)

mai degraba se obtine numai partea whi din petrol. partea sky se obtine din apa. ;D

Pentru popularizarea stiintei va spun ca toate bauturile destinate consumului alimentar trebuie sa fie obtinute prin fermentatie/distilare DOAR din surse naturale. Restul e interzis. De aceea si otetul (acidul acetic) pt consum alimentar se obtine din vin. In industrie se obtine acid acetic in cant mari dar nu s efoloseste in alimentatie deoarece contine plumb.

Sunt totusi mirat de faptul ca administratorul nostru specialist in fizica atomica/cuantica apreciaza acest articol in mod deosebit catalogandu-l ca "foarte bun". La cate prostii spune ilustra cercetatoare ar fi trebuit sa fie putin mai critic. Pe langa exprimari de genul "raze cosmice" . Well, domnita a copiat de pe aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Carbon-14 dar nu prea a inteles ea cam ce a vrut sa spuna. Nici cel care a scris pe wiky. Limbajul lasa de dorit. Domnita a mai si adaptat un limbaj neadaptat. CEA MAI TARE FAZA E CEA CU TESTELE NUCLEARE IN ATMOSFERA. Cool. Imediat dupa bombardament a scazut si nivelul C14. LOL   

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă