Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Exista whiski artificial facut din petrol?

Creat de Adi, Ianuarie 03, 2011, 08:56:43 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

In acest articol foarte bun de la EvZ.ro despre cum se poate data radioactiv daca un vin e facut inainte sau dupa testele nucleare din anii 1940-1960, cercetatoarea Catalina Curceanu spune si ca se poate face whisky artificial din petrol, iar cum petrolul e facut din plante ce au murit acum miliioane de ani, practic el nu mai e deloc radioactiv, si atucni se deosebeste imediat de whiskyul facut recent, care el este radioactiv.

As dori sa inteleg la ce anume se refera cand spune ca whiskyul se poate face si din petrol. Care parte din whisky mai exact si care sunt in mare reactiile chimice necesare?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Poate o poti intreba pe autoare in privinta unei surse.
Eu nu am gasit inca nici o referire la asa ceva.
Ar putea fi vorba de un fel de "esenta" care se adauga la amestecul de apa si alcool, de genul esentelor sintetice de rom, vanilie, etc.


Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Catalina Curceanu, autoarea articolului de mai sus, zice ca a luat informatia din cartea "Fizica pentru viitori presedinti", de R. Muller.

http://muller.lbl.gov/teaching/physics10/pffp.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Multumesc pentru informatie. Acum m-am lamurit. Ei se refera la alcoolul facut din petrol, despre care spun ca ar fi ilegal.
Cum se poate face whiskey din alcool (din petrol sau fermentatie) nu se mentioneaza. Probabil e secret profesional. ;)
Ei doar spun ca in US se testeaza bauturile alcoolice pentru a detecta daca contin alcool din petrol. Nici ei nu stiu de ce ala din petrol e ilegal.

Sigur, daca alcoolul e din petrol bautura nu s-a obtinut prin distilare din cereale sau fructe, deci e "falsa".
Dar reversul nu e neaparat adevarat. Poti folosi alcool din porumb (de exemplu)  pentru a face bauturi false sau lichioruri veritabile (visinata de exemplu).

Si ca o paranteza, mi se pare o carte excelenta de fizica introductiva. Un stil foarte atractiv si interesant.
Unele capitole sant disponibile ca PDF pe site-ul dat de Adi mai sus; inclusiv capitoul "Radioactivity" care contine informatiile cu privire la alcoolul din petrol plus multe altele.

Adi

Aha, multumesc mult de completare. Pai whiskey este alcool, nu, plus niste arome diferite?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Toate bauturile "tari" sant alcool + apa. Mai multa apa decat alcool de obicei (vodca e de obicei 40% alcool si whiskey-ul comun cam tot pe acolo, in momentul in care e pus in sticle).
Dar ceea ce le da distinctia (whisky, vodca, gin etc) este aroma care provine atat din sursa alcoolului cat si din procesul de productie (butoaie, arome adugate, etc). Mi mi se se pare ca asta e mai greu de falsificat si interesant de aflat cum se face.
Chiar nu prea inteleg de ce s-ar folosi alcool din petrol. Daca ar fi mai ieftin decat cel de porumb, atunci chiar nu inteleg toata agitatia cu masinile cu etanol. Doar poate tinand cont ca porumbul e o resursa care se reface.


Adi

Pui o intrebare foarte buna, de spirit critic. Nu ii stiu raspunsul, dar intrebarea e buna.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

#8
Aroma whiskey-ului vine în principiu din două surse:

- Din toate drăciile care se distilează
- Din butoaiele în care e îmbătrânit

În principiu se distilează diversele cereale dar se mai adaugă în timpul procesului de distilare diverse fructe sau plante care să îi adauge ceva aromă, dar chiar şi fără acestea există o aromă naturală. De exemplu dacă în masa pentru distilat se lasă şi spice întregi, o să păstreze un pic din mirosul de iarbă coaptă. Produsul distilat se ţine în butoaie din lemn de stejar (eventual puţin arse pe dinăuntru -- de aici vin mirosul şi gustul caracteristic greoaie al whiskey-urilor Bourbon) timp de un număr oarecare de ani, astfel încât să "împrumute" diverşii compuşi din lemn -- tanin şi alte substanţe.

Producătorii care "se respectă" nu prea adaugă arome (artificiale sau nu) după ce s-a încheiat toată treaba, înainte să pună whiskey-ul în sticle, pentru că asta tinde să dea o aromă "spartă" (amestecul nu e prea omogen aşa că prima înghiţitură miroase a toate drăciile, următoarea e de vodcă chioară şi aşa mai departe).

tl ; dr Teoretic s-ar putea face whiskey din petrol, dar nu prea ar semăna cu whiskey-ul nostru de acum. Pe de altă parte s-ar putea face o vodcă excelentă ;D.

(Edit: desigur, cele de mai sus trebuie luate cu un gram de sare, nu-s opinia unui chimist ci a unui băutor)

chimistul

CitatAs dori sa inteleg la ce anume se refera cand spune ca whiskyul se poate face si din petrol. Care parte din whisky mai exact si care sunt in mare reactiile chimice necesare?

Petrol+ceva+ inca ceva-------------------->wisky+ altceva+ apa (cam imposibila)

mai degraba se obtine numai partea whi din petrol. partea sky se obtine din apa. ;D

Pentru popularizarea stiintei va spun ca toate bauturile destinate consumului alimentar trebuie sa fie obtinute prin fermentatie/distilare DOAR din surse naturale. Restul e interzis. De aceea si otetul (acidul acetic) pt consum alimentar se obtine din vin. In industrie se obtine acid acetic in cant mari dar nu s efoloseste in alimentatie deoarece contine plumb.

Sunt totusi mirat de faptul ca administratorul nostru specialist in fizica atomica/cuantica apreciaza acest articol in mod deosebit catalogandu-l ca "foarte bun". La cate prostii spune ilustra cercetatoare ar fi trebuit sa fie putin mai critic. Pe langa exprimari de genul "raze cosmice" . Well, domnita a copiat de pe aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Carbon-14 dar nu prea a inteles ea cam ce a vrut sa spuna. Nici cel care a scris pe wiky. Limbajul lasa de dorit. Domnita a mai si adaptat un limbaj neadaptat. CEA MAI TARE FAZA E CEA CU TESTELE NUCLEARE IN ATMOSFERA. Cool. Imediat dupa bombardament a scazut si nivelul C14. LOL   

Adi

Ce anume este gresit in articolul Catalinei Curceanu? Si apoi raspunde detaliat la fiecare in parte. Da, se zice "raze cosmice". Da, testele nucleare au avut loc in atmosfera (orice e la un milimetru deasupra solului este in atmosfera, adica au fost teste si la suprafata, nu doar in pamant sau sub apa), da, a explicat bine cu carbonul 14. Dar poate tu vezi niste diferente de nuanta. Daca le explici, iti voi raspunde.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

#11
Citat
Pentru popularizarea stiintei va spun ca toate bauturile destinate consumului alimentar trebuie sa fie obtinute prin fermentatie/distilare DOAR din surse naturale. Restul e interzis. De aceea si otetul (acidul acetic) pt consum alimentar se obtine din vin. In industrie se obtine acid acetic in cant mari dar nu s efoloseste in alimentatie deoarece contine plumb.
Am inteles ca alcoolul din petrol e interzis pentru producerea de bauturi, cel putin in US.
Stii cumva si de ce? E tot din cauza unor impuritati, ca in cazul otetului, sau e doar o decizie politico/economica?

Citat din: chimistul din Ianuarie 05, 2011, 04:40:27 PMCEA MAI TARE FAZA E CEA CU TESTELE NUCLEARE IN ATMOSFERA. Cool. Imediat dupa bombardament a scazut si nivelul C14. LOL   
Recunosc ca abia datorita comentariilor tale am devenit destul de surios sa citesc articolul in intregime. Buna publicitate.  ;D
Totusi nu vad unde spune asa ceva in articol. Adica ca ar fi scazut imediat dupa "bombardament".
In articol spune ca dupa incetarea testelor nucleare nivelul de C14 a inceput sa scada catre cel natural.
Daca ai o problema cu testele in atmosfera, testele intiale, pana prin anii '60, sant considerate "in atmosfera", inclusiv primul test facut in Nevada unde bomba era intr-un turn. "Produsele" exploziei au fost dispersate in atmosfera.
La cele complet subterane produsele nu ajung in atmosfera.
 

chimistul

Salut!

@ mircea produsele alimentare trebuie sa fie obtinute din surse naturale cat mai mult posibil. ca exemplu. pana in urma cu ceva vreme extractul de hamei pt bere se obtinea prin extractie selectiva cu solventi organici, bla, bla, bla. din cateva tone de conuri de hamei se o btineau cantitati de ordinul kg de extract care contineau diclormetan in cantitate de ordinul ppm. in urma studiilor care au aratat ca chiar si in cantitate mica la cantitati d ebere destul de mari si timp indelungat consumatoriii au probleme. de aceeaa mai nou extractele vegetale se fac cu fluide supercritice si in special CO2 in stare supercritica. evident pot ca este inofensiv/netoxic. si lista poate continua.

si daca sunteti interesati nici CO2 folosit in diverse produse carbogazoase ( sucuri/bere/apa minerala) nu poate proveni decat din surse fermentative. la mine la lucru se produce CO2 cu zecile de tone dar nu poate fi folosit in alimentatie datorita urmelor de carbonat si V2O5 de care nu ai cum sa scapi orice ai face. si asa mai departe.


pt nenea adminul. te rog arata-mi un studiu sa vedem si noi cam cu cat s-a modificat concentratia de C14 dupa testele "in atmosfera". si duca ce testele au incetat cum se face ca daca a crescut concentratia C14 a scazut in asa masura incat s afie masurabila asa usor. doara C14 are un timp d einjumatatire foarte mare. ma gandesc ca 30-40 de ani e o nimica toata. Bravii nostri cercetatori dateaza cu C14 cu precizie de sute de ani. in plus ar trebui sa ai niste mostre din fiecare vin din fiecare an sa faci testele exact dupa recoltare ca sa poti compara in timp cu un etalon si sa spui comparativ da este din anul respectiv sau nu. Cam complicat pt fiecare tara/podgorie/zona viticola, etc.  De ex daca o podgorie celebra din Franta sau Germania duce mustul d ela noi ( cum de altfel se si face) si il imbuteliaza la ei si chipurile radioactivitatea e diferita fata de ceea ce ar trebui sa aiba ei pe acolo cum explica distinsa savanta? E fals? E# diferit anul? LOL