Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teodor Giurca si principiul al doilea al termodinamicii care ar fi gresit?

Creat de Adi, Decembrie 22, 2010, 09:47:13 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mircea_p

Citat din: RaduH din Martie 25, 2011, 09:18:24 AM
Termodinamic nu se poate nimic insa atat campul electric al unei sarcini desvolta forta fara sa se consume sarcina respectiva cat si magnetii permanenti tot dezvolta forta fara sa consume nimic.
Nu avem noi o solutie sa obtinem lucru mecanic sau energie cinetica e adevarat.
Eu cred ca am gasit ceva la magnetism si anume ca marimea magnetica deci de exemplu implicit forta nu are exprimare in puterea unui curent continuu care s-o genereze. Am ajuns la concluzia ca nu depinde decat de intensitate in principiu nu si de tensiune sau de rezistenta electrica de pe acel circuit. Concluzia mea e ca nu depunde de puterea electrica de pe circuit.
Nu prea inteleg tot ce vrei sa spui aici.
Principiul al 2-lea (ca de altfel toata termodinamica) se aplica la sisteme termodinamice (evident, nu?). Ce este un sistem termodinamic este bine definit si trebuie sa satisfaca cateva conditii clare.

O forta se poate aplica fara sa consume energie (sau materie, sarcina) daca nu se efectueaza lucru mecanic (deci nu se transfera energie).

Miscarea in camp magnetic sau electric are loc cu transfer de energie fie catre fie de la camp.
Asta nu inseamna ca se produce energie din nimic. Daca iei orice exemplu concret si il analizezi in detaliu vei vedea ca nu e vorba de energie din nimic.









AlexandruLazar

Citat din: RaduH din Martie 25, 2011, 09:18:24 AM
Termodinamic nu se poate nimic insa atat campul electric al unei sarcini desvolta forta fara sa se consume sarcina respectiva cat si magnetii permanenti tot dezvolta forta fara sa consume nimic.

Ce importanță are asta? Absolut toate obiectele de pe Pământ sunt supuse, de exemplu, forței de greutate, care e generată fără să consume Pământul. Principiul 2, dacă țin bine minte vorbește despre modul cum se poate face transformarea energiei, nu de forțe.

CitatEu cred ca am gasit ceva la magnetism si anume ca marimea magnetica deci de exemplu implicit forta nu are exprimare in puterea unui curent continuu care s-o genereze. Am ajuns la concluzia ca nu depinde decat de intensitate in principiu nu si de tensiune sau de rezistenta electrica de pe acel circuit.

Huh? A trecut ceva timp de când te-ai uitat pe ecuațiile lui Maxwell, nu?

Rezistența este o proprietate de material, nu de câmp -- ar fi culmea ca o proprietate magnetică să depindă de o proprietate de material de natură electrică. Există o dependență de material, prin intermediul susceptivității magnetice. Dacă depinde de curent, înseamnă că acolo există un câmp electric; ești de acord că o valoare diferită a curentului înseamnă altă valoare a câmpului electric?

Cred că te referi la discuția pe care o lăsasem neterminată vis-a-vis de amplificatoarele magnetice (din păcate din sursele citate de tine nu prea e clar care e mărimea pe care vor ei s-o amplifice). Da, în situația în care folosești înfășurări supraconductoare, rezistența nulă a conductoarelor înseamnă că poți să menții la infinit un curent prin ele, fără a menține permanent alimentarea. Asta nu îți permite însă să extragi din el lucru mecanic suplimentar -- dacă vrei să faci și altceva cu acel curent, trebuie să furnizezi în continuare energie.

Dacă nu te convinge principiul conservării energiei, poate măcar un exemplu practic -- gândește-te la superfaimoșii electromagneți cu înfășurări supraconductoare din LHC. Îți dai seama că dacă se putea face ce spui tu, nu s-ar fi deranjat să-i țină tot timpul băgați în priză?

RaduH

CitatCred că te referi la discuția pe care o lăsasem neterminată vis-a-vis de amplificatoarele magnetice (din păcate din sursele citate de tine nu prea e clar care e mărimea pe care vor ei s-o amplifice). Da, în situația în care folosești înfășurări supraconductoare, rezistența nulă a conductoarelor înseamnă că poți să menții la infinit un curent prin ele, fără a menține permanent alimentarea. Asta nu îți permite însă să extragi din el lucru mecanic suplimentar -- dacă vrei să faci și altceva cu acel curent, trebuie să furnizezi în continuare energie.
Dupa sursele respective sau amplifica acel AC imput sau n-or amplificat niciodata nimic. In afara de AC imput se mai introduce doar curent continuu si pe ala nu-l pot amplifica.
Eu zic ca iese smecheria mea rezistiva si fara supraconductori. Ca la ei oricum nu inteleg ce se intampla daca apare tensiune din motive inductive.
Cred ca merita continuata discutia respectiva.