Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Zero in logica.

Creat de feodorov, Decembrie 20, 2010, 12:55:53 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

feodorov

Va salut.vreau sa va supun atentiei o chestie care sa ne mai descreteasca fruntile.
Dupa cum stim, logica booleana admite doua valori posibile pentru evaluarea logica a unei propozitii: 0- fals si 1-adevarat.
Ulterior, fuzzy logic (http://en.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_logic)  a extins setul de valori la intervalul inchis [0,1].
       Pentru a ne descreti fruntile, voi enunta o propozitie care trebuie evaluata.
       "Pe Luna se afla o piatra albastra". Cum pute evalua aceasta afirmatie. Este falsa, este adevarata sau este adevarata in proportie de xx%?
Parerea mea este ca ca si in domeniul logicii trebuie introdusa valoarea zero. Propozitia de mai sus ar avea valoarea zero logica iar o propozitie falsa ar avea valoarea -1. Pentru 100% adevarat am avea +1  .
       Pentru aceasta am putea considera un interval inchis de fellul [-1.1], cu zero in centrul intervalului.
Valorile 0 si 1 ar ramane pentru calculul binar discret iar logica aplicata in constructii gen inteligenta artificiala ar trebui sa considere un fuzzy logic extins la intervalul [-1,1].

Sarbatori fericite!
Cu respect.


Adi

Da, exista mai multe feluri de logica, care admit mai mult de doua valori de adevar. Chiar un filosof roman activ la Paris prin anii 1930 a fost unul din pionierii unei noi logici, dar nu ii mai stiu numele. In ultimele decenii a aparut si logica cu un numar foarte mare de valori de adevar, cu numele de logica fuzzy. Este in sensul a ce sugerezi tu. Foarte interesanta idee, intr-adevar.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

feodorov

M-am gandit ca o propozitie nu poate fi evaluata corect in lipsa informatiei care sa confirme sau sa infirme afirmatia.
Valoarea Zero ar fi punctul de plecare in cazul evaluarii (lipsa totala de informatie ). Pe masura ce capatam informatie, putem incepe procesul de evaluare a informatiei.
Intervalul inchis [-1,1] este simetric fata de Zero astfel incat 66% adevarat inseamna 34% fals iar zero ar fi un null logic.

astan


feodorov

Multumesc pentru informatie.

AlexandruLazar

Logica fuzzy nu este un instrument care să îţi permită să lucrezi cu informaţii incomplet definite, dar care admit altfel răspunsuri adevărat/fals. Altfel spus, propoziţia "Pe lună se află o piatră albastră" poate fi gestionată într-un concept de logică binară. Dacă se dau toate datele, ea admite imediat un răspuns "adevărat" sau "fals".

Dealtfel termenul de "fuzzy logic" te duce oarecum impropriu la ideea de "mai mult sau mai puţin adevărat" ceea ce nu e chiar corect decât din punct de vedere matematic. Evident, din punct de vedere semantic, termenii nu prea au sens decât pentru adjective care admit grade de comparaţie (şi după cum ştim din şcoală, ceva nu poate fi "mai adevărat" ca altceva).

Un exemplu de întrebare care se poate trata în contextul logicii fuzzy ar fi, de exemplu, "îţi este foame?". Desigur, ea admite la un prim nivel un răspuns adevărat/fals (mi-e foame/nu mi-e foame). Dar se poate trata la fel de corect pe nişte "scări" -- mi-e o foame de lup, mi-e foame, nu mi-e foame dar iau şi eu o bucăţică, nu mi-e foame deloc -- sunt plin.

Evident că nu se pune problema că una e o foame mai adevărată ca alta (de unde denumirea oarecum improprie de "grad de adevăr"), însă similaritatea cu logica clasică e suficient de utilă pentru a fi păstrată şi în termeni. Dar, logica fuzzy, la fel ca şi logica clasică, presupune disponibilitatea întregii cantităţi de informaţie necesară pentru exprimarea rezultatului.

feodorov

#6
Va multumesc  inca odata pentru raspuns!
In ce priveste logica alternativa, pot spune ca m-am documentat putin si am ajuns la concluzia ca problema a fost abordata inca de la inceputul secolului XX.
       Nuanta pe care o puneam eu in discutie se refera la valoarea "zero logic". In matematica booleana zero inseamna fals, dar stim cu totii ca valoarea NULL in informatica inseamna lipsa de informatie. Ea a fost inplementata in SQL si o regasim pana si in Excell sau echivalentul din Open Office.
Mergand mai departe (speculand putin in aceasta directie, adica), as putea sa enunt banuiala ca valoarea zero in inteligenta artificiala ar putea conduce la cuantificarea sentimentului de indoiala a unei masini inteligente. Ceea ce se reproseaza masinilor de calcul este lipsa sentimentelor si a creativitatii, atribute aparent exclusive a fiintelor biologic vii.
       Banuiala mea este ca indoiala si creativitatea izvorasc din acea *valoare zero*(lipsa informatiei).
Din ceea ce am citit pana acum, logica ternara a fost implementata in niste computere primitive prin anii 50' dar proiectul a fost abandonat.
In ceea ce ma priveste, am sesizat trei aspecte ale problemei logicii ternare:

  • una de natura logica
  • una de natura hardware
  • si alta de natura filozofica
       Banuiesc ca cea mai grea problema o constituie problema tehnologica (hardware).

       La multi ani!
       Constantin-Oleg Feodorov

PS: Fuzzy logic se aplica in practica in domeniul spatial http://med.ee.nd.edu/MED10/pdf/454.pdf, in cazul camerelor steady shot  ,etc.

AlexandruLazar

NULL şi 0 nu sunt acelaşi lucru. În SQL, de exemplu, NULL este diferit de 0.

Există limbaje care nu au un tip boolean distinct (cum este C) şi în care programatorii improvizează unul din alte tipuri de date, dar în limbajele puternic tipizate şi cu tipuri statice, de regulă se face distincţie între valoarea 0 şi lipsa unei valori.