Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ereditate si Variabilitate

Creat de Cryss, Iunie 27, 2010, 01:24:43 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Cryss

Buna ziua.

Ma puteti ajuta sa inteleg si eu.. despre "Ereditate si Variabilitate"? mai detaliat
Sunt putin in ceata.

Adi

Citat din: Cryss din Iunie 27, 2010, 01:24:43 PM
Buna ziua.

Ma puteti ajuta sa inteleg si eu.. despre "Ereditate si Variabilitate"? mai detaliat
Sunt putin in ceata.

Buna Cryss? Spune-ne intai despre tine, in ce clasa esti si la ce iti trebuie. Domeniile astea sunt foarte largi si sunt tratate pe larg in manualul de genetica de clasa ca 11-a, nu? Primul pas este sa citesti acolo. Daca nu ai manualul, urmatorul pas este sa citesti in engleza pe Wikipedia. Aici nu cred ca iti va face nimeni o lectie intreaga de manual. Dar te putem ajuta la puncte de finete care nu sunt clare din manual. Dar trebuie sa ne arati intai ce ai cautat tu, ce ai gasit, ce ai inteles, ce ai studiat si noi te ajutam mai departe.

Te asteptam!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

vikingul

#2
  
 Ereditatea si variabilitatea sunt doua insusiri fundamentale ale materiei vii.Ereditatea este propietatea organismelor de a-si transmite caracterele urmasilor.Variabilitatea este propietatea organismelor de a se diferentia unele de celelelalte.
      Pentru ca toate organismele poseda un acid nucleic(ADN si ARN),care contine toate informatiile despre organismul respectiv,ele isi pot transmite caracterele si urmasilor.ADN-ul are forma un spirale duble,cele doua spirale din care este compusa sunt paralele adica nu se ating in nici un punct si sunt unite prin baze azotate.Bazele azotate sunt de doua feluri purinice(adenina,guanina) si pirimidinice(,timina,,citozina).Spiralele sunt alcatuite din pentoze(glucide cu 5 atomi de carboni si care sunt de doua feluri riboza pt ARN si dezoxiriboza pt ADN)si grupari fosfat (PO4).
        ARN-UL are o singura spirala si are cam aceseasi structura cu deosebirea ca in loc de timina(baza azotata pirimidinica)contine uracil.
      Majoritatea organismelor au ca acid nucleic ADN-ul dar sunt si bacterii care au ARN-ul.
       In momentul formari celulelor sexuale(procesul de meioza,o diviziune reductionala,prin care se formeaza celule cu jumatate din nr obisnuit de cromozomi)ADN-ul si scindeaza ,fiecare celula sexuala are doar una  din cele doua spirale.Astfel  spermatozoidul are doar una din spirala de ADN a masculului,iar ovulul doar una din sprirala de ADN a femelei.Prin unirea celor doua celule sexuale se formeaza celula ou(cu nr de cromozomi caracteristic speciei) sau cum mai este numita zigotul.
         Zigotul este un nou organism care prin numeroase diviziuni va agune precum genitorii sai.Va trece prin diferite stadii de dezvoltare depinde de specie(morula,blastula,gastrula,embrion...).Jumatate din ADN-ul sau este de la mama,jumatate de la tata.Astfel noul organism are cateva din caracteristicile fiecarui parinte dar prin combinarea lor,el se diferentiaza de acestia si devin un organism unic.Acestea ar fi variabiitatea.
          Prin ereditate organismele isi transmit caracterele comune speciei(caini nasc caini,raci nasc raci...) si cateva specifice lor.Prin variabilitate noul urmas mosteneste cateva din caracterele parintilor dar se formeaza si altele noi care-l fac unic,diferit de toate celelalte organisme din cadrul speciei.In cazul speciilor care se divid asexuat(prin diviune,sciziparitate...)urmasi au acelasi patrimoniu genetic.
        Mutatiile sunt un factor important care determina variabilitatea organismelor dar asta ii alta poveste....