Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Intrebare despre calorimetre :)

Creat de Glasgow, Decembrie 01, 2010, 12:08:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Glasgow

Am de rezolvat cateva pagini de probleme la fizica si in multe dintre ele ne este specificat ca 'intr-un calorimetru (de aluminiu, cupru, etc) cu masa m1=... care contine m2=... apa la temperatura t2=... s.a.m.d.
Intrebarea este, ce temperatura are calorimetrul? Avem nevoie de temperatura acestuia in rezolvarea problemelor de calorimetrie?
Cand scriem Q primita, scriem m1*c calorimetru*t calorimetru sau numai m1*c calorimetru?

Adi

Intai trebuie sa intelegi formula Q=mcdelta teta. Dupa cum vezi, nu e vorba de tempertura (teta) ci variatia de temperatura (delta teta) intre starea initiala si starea finala. m e masa coprului ce isi schimba temperatura, c e caldura specifica a materialului din care e facut corpul, iar Q e caldura cedata sau primita. Sper ca iti e mai clar acum.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Glasgow

Asta am inteles, ca sa calculezi dT ai nevoie de t calorimetrului, da?
Eu asta intreb, cand scrii Q pentru calorimetru ( care are formula Q=m*c*dT) scrii m*c*dT sau doar m*c, avand in vedere ca nu ai temperatura calorimetrului?

Glasgow

Thanks for nothing, imbunatateste-ti skills-urile de intelegere Adi.
 pentru impertinenta

mircea_p

#4
Citat din: Glasgow din Decembrie 01, 2010, 07:13:42 PM
Asta am inteles, ca sa calculezi dT ai nevoie de t calorimetrului, da?
Eu asta intreb, cand scrii Q pentru calorimetru ( care are formula Q=m*c*dT) scrii m*c*dT sau doar m*c, avand in vedere ca nu ai temperatura calorimetrului?
Depinde de problema, in general. Totusi in multe probleme calorimetrul se considera ca are aceeasi temperatura cu lichidul din el.

Daca in calorimetru gol la temperatura t1 se adauga apa la temperatura t2, desigur ca temperatura calorimetrului va fi t1 si dupa un timp se va ajunge la un echilibru, la tf.

Daca e vorba de un calorimetru cu apa in el, la o tempratura t1 in care ulterior se adauga un obiect la temepratura t2, calorimetrul si apa au ceeasi temperatura, t1. Se subintelege ca apa s-a pus in calorimetru cu destul timp inainte ca sa se atinga echilibrul intre apa si calorimetru.


Nota: am postat inainte sa vad mentiunea ta care mi se pare cam rautacioasa. Sper ca imi vei scuza explicatiile unskilled. Totusi sper ca imi dai voie sa remarc ca nici stilul tau de a explica nu se remarca prin precizie si detaliu.  Cand un elev nu intelege ceva inseamna ca profesorul nu a explicat destul de bine, nu?  ;)




Adi

Ce voiam sa spun e ca nu ai cum sa scrii mcT, ci doar mcdT, unde dT=Tfinal-Tinitial al corpului respectiv. Si de obicei ai doua corpuri, unul pierde caldura si altul castiga. In general in fizica trebuie sa stii totul despre situatia initiala (T calorimetru initiala), sa ti se descrie procesul (aducerea la echilibru termic) si sa ti se ceara totul despre situatia finala (T calorimetru finala, de exemplu).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro