Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Trecutul și viitorul IT-ului.

Creat de Dendros, Noiembrie 26, 2010, 12:19:01 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Dendros

Cred că titlul topicului este destul de clar. L-am deschis gândindu-mă că dacă există topicuri despre istoria fizicii, chimiei, biologiei, de ce nu și unul despre istoria IT-ului modern (nu mă refer la abacuri și altele de gen :))? Este o istorie scurtă, dar densă, dinamică și interesantă.
Dar am inclus în titlu și partea cu viitorul, pentru că ar fi interesant să încercăm să deducem direcția în care va evolua în viitor știința și tehnologia IT, pornind tocmai de la trecut și prezent.
Eu nu pot contribui, deocamdată, la acest subiect, decât cu acest topic. Sper să fie un topic cât mai util.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

O să încerc să contribui eu cu câte ceva, măcar cu poze ale colecţiei mele de calculatoare vintage dacă nu cu altceva ;D.

cris

Primul sistem de calcul fabricat in Romania a fost Felix (Iris Franta).
Era alcatuit din dulapuri (cam cat o usa de sifonier) fiecare cu functia lui:
- unitate centrala
- unitate de memorie un modul de 16 KB pe toruri de ferita cantarea cam 5 Kg.
- unitate de schimburi multiple
- cuploare unitati periferice
Perifericele principale erau :consola,unitatea de disc (cam cat o masina de spalat),cititor si perforator de cartele,unitate de banda magnetica (tot cat un dulap).
Consumul lui era de cativa Kw si avea nevoie de o instalatie de climatizare care injecta aer la 20 grade sub dulapuri.Ca sa-l depanezi erai obligat sa stai cu capul bagat in dulap,asa ca m-am ales cu o spondiloza cervicala.

Dendros

@cris:
Imi pare rau sa aflu ca v-ati ales cu asa ceva-ma refer la spondiloza.
@AlexandruLazar:
Da, ar fi o idee buna sa postati poze cu colectia dv. de calculatoare, ar fi interesant.
Ma bucur ca gasiti acest topic ca fiind util.

AlexandruLazar

cris -- eşti sigur? Eu ştiam că primul a fost CIFA-1, care a fost construit în 1957. Calculatoarele Felix au venit la ceva vreme după aceea -- au trebuit să mai treacă şi prin altele (MECIPT, făcut la Timişoara, şi DACICC de la Cluj).

Dendros

Cred ca aveti dreptate, CIFA-1 a fost primul calculator romanesc.
Iar primul calculator complet electronic din lume mi se pare ca a fost ENIAC (au existat si calculatoare mecanice si electro-mecanice, dar cum am spus, topicul nu le include).
Vorbind de inceputuri, care a fost primul sistem de operare din lume, "stramosul" OS-urilor actuale?
E fascinant ce repede a evoluat IT-ul, acum avem tablet PC-uri care depasesc cu mult performantele ENIAC-ului, fiind si mult mai mici. Iar in viitor, cine stie ce vom avea?

AlexandruLazar

CitatVorbind de inceputuri, care a fost primul sistem de operare din lume, "stramosul" OS-urilor actuale?

This one's tricky ;D. În principiu, NAA/IO de la General Motors, pe care-l foloseau pe IBM 704-urile lor, e cam primul program care se mulează pe ceea ce numim astăzi sistem de operare. La momentul acela nu se punea problema de multitasking, cât se punea cea de batch management. Un singur calculator era folosit de colective foarte mari, aşa că sistemul era unul în care programele erau trimise spre execuţie şi stăteau la coadă până le venea rândul, ceea ce putea să dureze chiar şi câteva zile.

În altă ordine de idei, te rog să nu mă chinui cu "dumneavoastră" şi cu "aveţi" -- deja e freaky când elevii maică-mii îmi zic "dumneavoastră", nu vreau să mă urmărească asta şi online. E drept că am barbă şi chelie dar sunt acolo doar de formă  ;D

Dendros

N-as vrea sa va "chinui" cu modul meu de exprimare, dar si pentru mine e un "chin" sa tutuiesc. Chiar nu inteleg de ce se foloseste tutuirea in mediul online, din moment ce nu cunosti persoana cu care conversezi. Sper sa intelegeti asta, pentru mine e natural sa ma exprim cu "dumneavoastra" si sper ca asta sa nu constituie o piedica intre o buna comunicare cu membrii forumului. Nu incalc regulamentul, nu-i asa?

AlexandruLazar

Nicicum, doar că la 22 de ani ai mei tot mai multă lume începe să-mi spună "dumneavoastră" şi e tare ciudat ;D.

cris

Citat din: AlexandruLazar din Noiembrie 27, 2010, 06:26:51 PM
cris -- eşti sigur? Eu ştiam că primul a fost CIFA-1, care a fost construit în 1957. Calculatoarele Felix au venit la ceva vreme după aceea -- au trebuit să mai treacă şi prin altele (MECIPT, făcut la Timişoara, şi DACICC de la Cluj).
Eu vorbeam de sisteme de calcul fabricate in serie mare.Cu ele au fost dotate toate centrele teritoriale de calcul.

Dendros

Vorbind de trecutul IT-ului, ar trebui menţionaţi mai ales oamenii, nu doar computerele. Oamenii au creat şi dezvoltat IT-ul, aşa că ar trebui să spunem câte ceva despre ei. Mă refer la oamenii care au avut contribuţii semnificative la dezvoltarea IT-ului, nefiind posibil să-i menţionăm pe toţi cei care au lucrat în domeniu şi au rămas anonimi.

Întrucât eu folosesc acum Ubuntu, numele lui Linus Torvalds apare de la sine. El a creat primul nucleu Linux şi se ocupă şi acum de kernelul ce-i poartă numele. Contribuţia lui Torvalds este în mod clar semnificativă. Datorită lui, avem un OS open-source care poate rivaliza cu OS-urile comerciale şi care poate acoperi practic toate domeniile în care se foloseşte calculul numeric.

Vă invit să dezvoltaţi mai departe lista oamenilor care au marcat istoria IT-ului.

AlexandruLazar

Cred că numele cu care ar trebui să înceapă orice astfel de prezentare este al lui John von Neumann pentru că lui i se datorează ceea ce noi astăzi înţelegem atunci când spunem "calculator".

mircea_p

#13
Si inainte de Neumann, poate ar trebui sa ne gandim la Charles Babbage, Ada Lovelace, Alan Turing.

Dendros

Ce posibile motive istorice credeți că au făcut ca Windows să fie atât de "umflat", în termeni de masă de cod? Am citit că Windows are și avea de la început o structură foarte complexă. De ce Microsoft a adoptat o astfel de strategie în privința Windows, au fost și motive ce țin de trecut, de concurența cu alte firme? Mă refer la motivele pentru care proiectanții l-au construit astfel de la început.
Asta e o curiozitate mai veche a mea.