Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei

Creat de tery-cane, Octombrie 30, 2010, 10:43:16 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 07:00:40 PM
ANA ASLAN ( 1 ianuarie 1897,Braila-20 mai 1988, Bucuresti)

Conform comentariului de mai ssus al meu, asa cum ai formulat articolul reiese ca tu ai scris articolul cu cuvintele tale, neluand nici macar o fraza cuvant cu cuvant din acele surse. Asa ai facut? Daca nu, te rog sa precizezi clar de unde ai copiat articolul, cine e autorul lui initial, care e revista initiala si apoi si linkul catre acel articol, daca exista. Si sa fie ultima data cand copiezi, pe viitor scrii numai in cuvinte proprii. Si cand faci asta, articolele tale vor putea aparea si pe site la Stiinta Azi, nu doar aici pe forum. Astfel vei avea o audienta si mai mare.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try


Am sa dau un exemplu mai jos:

---- INCEP EXEMPLUL ----

Costin D. Nenițescu (1902 - 1970, Bușteni), un mare chimist român.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Costin_D._Neni%C8%9Bescu

Citez din  http://ro.wikipedia.org/wiki/Costin_D._Neni%C8%9Bescu  :

"
A fost fiul lui Dimitrie S. Nenițescu, doctor în drept și științe politice, avocat, secretar general al Ministerului de Interne, director al Băncii Naționale Române, deputat, fruntaș al Partidului Conservator și ministru al Industriei și Comerțului (1910-1912).

După ce absolvă liceul în București, la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, începe în 1920 studiul chimiei la ETH - Zurich, fiind profund impresionat de cursurile lui Debye și Staudinger. E fascinat de lucrările lui Hans Fischer și se mută în 1922 în München unde își termină studiile în 1925 cu doctoratul condus de Hans Fischer, mentorul său științific. În timpul pregătirii tezei de doctorat realizează, fară a colabora cu Fischer, o sinteză originală a indolului. Era unul din elevii preferați a lui Fischer.
"

Inchei citatul.


---------- INCHEI EXEMPLU ------



terry-cane: in exemplu de mai sus am aratat un exemplu de cum se citeaza din alta sursa.
Ai voie sa citezi pe cineva dar trebuie sa nu existe nici un dubiu ca e citat din alta parte si nu ceva scris de tine.

In acest sens am scris explicit ca e citat din alta parte, am pus inainte de a cita care e sursa si textul citat e intre ghilimele. In plus am demarcat textul citat intre civintele "Citez" si "Inchei citatul". Si am si formatat textul cu italic (diferit de restul textului scris de mine personal) asa incit nu e nici un dubiu ca acest text e citat.

Eu zic ca e obligatoriu sa arati explicit ce anume e copiat ad literam din alta parte. Daca e dintr-o carte trebuie sa spui si pagina.

Alta metoda e sa pui textul citat in format diferit (Lasi un spatiu intre textul scris de tine si textul citat, si pur si simplu paragraful citat sa fie de alta format, fie italic, fie caractere mai mici, fie tabulat mai la dreapta fata de restul textului normal).

Iata exemple de articole care au text citat in ele:

http://philsci-archive.pitt.edu/1622/1/infinite2.pdf (vezi pagina 7 si pagina 8 cum textul citat e indexat diferit (mai de la dreapta) si cum e pusa sursa imediat ce termina citatul. Formatat asa nu poate fi confuzie a cui e textul).
http://philsci-archive.pitt.edu/4263/1/Probability.pdf (vezi pagina 10: textul citat e si formulat altfel (indexat mai de la dreapta) e si intre ghilimele, la inceputul citarii scrie cine e autorul original iar la sfirsitul citatii da explicit sursa (un numar care e referinta). Vezi ca mai sunt si alte citari in acest articol.
http://philsci-archive.pitt.edu/941/3/Boltzmann_final5.pdf (urmareste si in acest articol cum textul citat e formatat diferit si spune si sursa)


Daca insa textul scris de tine nu contine nimic copy/paste din alta parte ci e o compilatie personala a ta (scris cu cuvintele tale), atunci e OK asa cum ai pus tu, iar efortul tau este f. dragut si de apreciat.   



Adi

Excelent cum ai formulat exemplu, florin_! Asa pentru terry-cane e si mai clar.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tery-cane

@ florin_
@ Adi

Imi place cum puneti problema dar nu pot totusi sa las ,,nelamurite" anumite aspecte sau faptul ca am fost gresit inteleasa.
Eu mai am un colaborator (care doreste sa ramana anonim....) si toata povestea a pornit asa:
1) Am ramas stupefiata cand am vazut pe site-ul tau cum un mare om de stiinta roman este luat ,,in bascalie" de tineretul din ziua de azi, cu ,,datat cu carbon", ,,expirat", etc, etc;
2) I-am aratat colaboratorului meu ,,bascalia" deplasata si faptul ca administratorul nu ia nici o atitudine;
3) Am luat atitudine eu, fara sa jignesc pe nimeni, spunandu-le tinerilor ca ,,nu-ti permit acest lucru".....
4) Interesant a fost faptul ca eu am primit avertisment in loc sa fiu sustinuta. In acel moment colaboratorul meu m-a incurajat si sustinut sa fac O POSTARE (nu un articol....) cu CITATE despre mari chimisti romani in sensul ca si tineretul din ziua de azi sa vada si sa inteleaga ca romanii nu sunt o natiune ,,de mana a doua" cum spune un contemporan de-al nostru, nu dau nume...
5) Imi pare rau daca am fost evaziva si nu am precizat corect sursele in text (cu paranteze drepte si numarul din bibliografie) ca este doar o postare si nu un articol, desi in unele privinte ar trebui ca autorii care scriu despre fapte/personaje istorice sa ceara drepturi de autor de la Hipocrate, Diogene sau altii ca ei, nu?
6) Daca veti considera ca este un ,,plagiat" si ,,un furt intelectual" va rog sa stergeti respectivele  postari de pe forum. Va promit ca nu o sa mai fac astfel de ,,plagieri" si ,,furturi intelectuale". O sa incerc sa rezolv numai probleme de chimie pe cat posibil. Probabil ca aceasta inseamna ,,popularizarea stiintei" pentru unii.....Sau toti cei care scriu articole despre stiinta au cerut acordul in scris de la Science et Vie sau alte reviste prestigioase, probabil...A propos si manualele de chimie (nu numai cartile) au drepturi de autor....
7) Cat despre cum se scrie un articol ar fi trebuit sa stiti ca ,,Bibliografie" se pune la sfarsitul articolului iar la inceput Note, Legende, Motto-uri etc. Mai exact nu e nevoie sa-mi arate nimeni cum se scrie un articol sau o carte (colaboratorul meu fiind autor a 5 articole in reviste prestigioase de stiinta), acest lucru gasindu-se cu usurinta pe site-ul romanesc al Revistei de Chimie.
In speranta ca nu sunt gresit inteleasa si am parteneri de discutii constructivi si nu revansarzi,
Cu stima,
T&C
P.S.
Cine doreste mai multe amanunte despre acei oameni minunati denumiti ,,chimisti romani" poate sa dea un ,,search" pe Google........











sumalan dorin

Salutări

Partea bună este că prin postarea acestor informaţii,faci o reclamă gratuită cărţii sau cărţiilor.Uite,chiar sunt curios dacă cartea aceasta o s-o găsesc prin librăriile de la mine din oraş "Costinescu, P.; Mihailescu,N.M.;Olteneanu, M. - Inventatori romani,Editia a II-a revizuita si adaugita, Editura OSIM AGIR, Bucuresti,2000" .

Eu,am acasă o carte "Dicţionar inventatori şi invenţii" editura tehnică 2001,dar nu sunt menţionaţi mulţi români.Astfel că te rog,Tery-Cane,până îmi cumpăr şi eu cartea să mai postezi ,când ai timp.Într-adevăr aş putea să caut pe google despre "chimişti români"-dar mai mult timp îl petrec pe acest forum,când navighez pe internet.

Adi

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
1) Am ramas stupefiata cand am vazut pe site-ul tau cum un mare om de stiinta roman este luat ,,in bascalie" de tineretul din ziua de azi, cu ,,datat cu carbon", ,,expirat", etc, etc;

Nu stiu la ce te referi. Trebuie sa fii detaliata. Din cunostiintele mele, nici un mare om de stiinta roman nu a venit la noi pe forum. Nici macar un om de stiinta roman mai mic. Adica sunt eu, dar eu sunt doctorand. Mai e mircea_p, dar el nu discuta cercetarea lui, ci da ajutor la probleme la elevi. Poate a venit cumva sub pseudonom. Dar si asa, noi aici pe forum nu doar ca nu am luat pe nimeni in bascalie, ci am oferit comentarii critice conform stiintei oficiale. Nu cred ca e vreun om de stiinta roman care sa nu creada in datarea cu carbon radioactiv, sau cine stie la ce te referi. In concluzie, trebuie sa fii mai clara si mai precisa, ca sa discutam pe ceva concret.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
2) I-am aratat colaboratorului meu ,,bascalia" deplasata si faptul ca administratorul nu ia nici o atitudine;

Credeam ca colaboratorul tau este acel mare om de stiinta roman. Acum sunt confuz. Cine e acel mare om de stiinta roman la care te referi? Tu, cumva? Sper ca nu, ca tu ai aratat ca nu stiai ce este furt intelectual si plagiat. Dar daca esti tu, spune-ne. Ca si mai sus, fii mai precisa.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
3) Am luat atitudine eu, fara sa jignesc pe nimeni, spunandu-le tinerilor ca ,,nu-ti permit acest lucru".....

Ah, poate te referi la faptul ca niste tineri liceeni olimpici la chimie au spus ca la olimpiadele de azi nu mai este suficient sa studieze tratatul lui Nenitescu? Pai ei au dreaptate. El este bun, dar este vechi de 20 de ani si intre timp stiinta s-a dezvoltat si acele chestii noi, precum cele pentru care s-a dat premiul Nobel de chimie anul acesta si ce nu sunt abordate in tratatul lui sunt necesare. Nu ai tu autoritate sa nu permiti lor sa aiba o opinie. Si tu iti poti exprima opina si ei la fel. Oricum, mi se pare un subiect pueril de a te lua, la o varsta, de niste liceeni.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
4) Interesant a fost faptul ca eu am primit avertisment in loc sa fiu sustinuta.

Pai cum sa te sustinem cand tu crezi ca ai autoritate sa nu permiti cuiva sa isi exprime o opinie? Care culmea, mai e si corecta, se pare?

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
In acel moment colaboratorul meu m-a incurajat si sustinut sa fac O POSTARE (nu un articol....) cu CITATE despre mari chimisti romani in sensul ca si tineretul din ziua de azi sa vada si sa inteleaga ca romanii nu sunt o natiune ,,de mana a doua" cum spune un contemporan de-al nostru, nu dau nume...

Tinerii nici nu au zis ca romanii sunt o natiune de mana a doua. Au spus doar ca tratatul lui Nenitescu nu e suficient pentru olimpiadele de astazi, ca e vechi de 20 de ani si mai bine. Dar independent de asta, ideea unei postari este buna, cu citate din mari chimisti romani. Cu mentiunea ca ei nu sunt mari la scara internationala, ci doar mari in Romania.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
5) Imi pare rau daca am fost evaziva si nu am precizat corect sursele in text (cu paranteze drepte si numarul din bibliografie) ca este doar o postare si nu un articol, desi in unele privinte ar trebui ca autorii care scriu despre fapte/personaje istorice sa ceara drepturi de autor de la Hipocrate, Diogene sau altii ca ei, nu?

Imi pare rau ca la varsta ta si dupa ce ti-am explicat, inca nu pricepi diferenta intre furt intelectual si plagiat. Daca tu in ziua de azi iei un text din Hipocrate si pretinzi ca e al tau, atunci faci plagiat. Daca tu publici o carte in care spui ca este textul lui Hipocrate, atunci nu faci plagiat. Si nu faci nici furt intelectual, caci nimeni nu are drepturi de autor asupra operei lui. Daca tu in ziua de azi iei un text dintr-un autor in viata, sau care a murit la mai putin de 70 de ani in urma si pretinzi ca e al tau faci in acelasi timp si plagiat si furt intelectual. Daca iei textul si spui ca este al lui si il publici, nu mai faci plagiat, dar faci furt intelectual. Tu in articole ai facut jumate de plagiat si suta la suta furt intelectual. De ce? Caci ai pus bibliografie cu mai multe surse, iar una era a textului, dar ai sugerat oamenilor ca e textul scris din cuvintele tale pe baza acelor surse. Tu de fapt copiasei si doar dintr-o sursa, restul erau de umplutura. Apoi e furt intelectual caci nu ai copyright pe acele texte si nici aprobarea autorilor. Unul din motive pentru care Romania merge prost si pentru care Romania este o tara de mana a doua (si acum o spun eu, nu tinerii!) este tocmai ca exista oameni ca tine in Romania, ajunsi la o varsta si care lucreaza in cercetare/educatie care fura si plagiaza si transmit asta mai departe si liceenilor pe care ii lasa sa copieze referate de pe net, la facultate cand ii lasa sa cumpere lucrari de licenta de la altii si asa mai departe. Sper ca aceasta explicatie detaliata sa o apreciezi ca un cadou al unuia mai experimentat ca tine, plecat pe tari straine si care s-a ridicat mai bun ca tine (cel putin in problema cu plagiatul) tocmai pentru ca ales sa nu ramana in aceasta de mana a doua care este Romania. Tu ai ramas si iata ca sistemul te-a modelat dupa el, o hoata intelectuala. Sper ca ai inteles, caci nu imi face placere sa spun aceste cuvinte dure. Dar cum mi-ai spus in privat ca ai o varsta si lucrezi in cercetare/educatie in Romania, ma revolt. Avem oameni ca tine. De aia merge tara asta prost! Ca romanii isi fura caciula unul altuia. De aia e Romania o tara de mana a doua!

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
6) Daca veti considera ca este un ,,plagiat" si ,,un furt intelectual" va rog sa stergeti respectivele  postari de pe forum. Va promit ca nu o sa mai fac astfel de ,,plagieri" si ,,furturi intelectuale".

In sfarsit! Asa sa faci. Am spus ca le lasam, pentru ca suntem toleranti cu tine de doua ori. Daca faci cumva o atreia oara le vom sterge.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
O sa incerc sa rezolv numai probleme de chimie pe cat posibil.

Excelent. Poti scrie si articole de chimie si de popularizarea ei si de istoria ei. Dar cu cuvintele tale, daca esti in stare, desigur.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
Probabil ca aceasta inseamna ,,popularizarea stiintei" pentru unii.....

Faci presupuneri inutile. Ai vazut la Stiinta Azi ca noi doar rezolvam probleme? Avem stiri si articole de stiinta, avem vizite in scoli, avem concursuri de stiinta. Aia e popularizarea stiintei. Si te invitam sa contribui si tu. Repet, daca esti in stare sa scrii articole in cuvinte proprii. Ceva ce nu ai aratat ca poti. Poate poti, dar nu ai aratat.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
Sau toti cei care scriu articole despre stiinta au cerut acordul in scris de la Science et Vie sau alte reviste prestigioase, probabil...A propos si manualele de chimie (nu numai cartile) au drepturi de autor....

Noi nu copiem si nu traducem in acele reviste. Nici din manuale. Asadar nu trebuie sa cerem drept de autor. Scriem in cuvinte proprii. Sunt cateva locuri unde am cerut permisiune si ne-au dat voie sa traducem sau sa luam cu copy paste, si atunci facem asta si specificam clar la sfarsit de articol, ca sa fie clar ce e scris de noi si ce am tradus sau preluat cu permisiune.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
7) Cat despre cum se scrie un articol ar fi trebuit sa stiti ca ,,Bibliografie" se pune la sfarsitul articolului iar la inceput Note, Legende, Motto-uri etc.

Da, bibliografie se spune la inceput. Dar tu ai scris un articol pe trei bucati, in trei posturi! Si atunci omul care citeste primul post, cum de stie care e bibliografia? De aia am propus, daca tot scrieti pe trei bucati, sa puneti bibliografia la inceput.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
Mai exact nu e nevoie sa-mi arate nimeni cum se scrie un articol sau o carte (colaboratorul meu fiind autor a 5 articole in reviste prestigioase de stiinta), acest lucru gasindu-se cu usurinta pe site-ul romanesc al Revistei de Chimie.

Ba da, e nevoie. Cum nu e nevoie? Cand nu stiti ce e ala plagiat si furt intelectual? Nu mai amintiti de colaboratorul dvs. Nu doar ca noi nu stiam de el, dar e complet irelevant. Nu am inteles daca ati formulat textele impreuna, sau i-ati dat contul dvs sa scrie cu acel cont. Noi am analizat ce a fost publicat pe site. Tehnica pe care o folositi este una de manipulare. Vezi doamne, autor in reviste prestigioase, atunci sigur stie ca nu e furt sa iei din revista unuia si sa pui pe un forum! Ei bine, ziceti-i colaboratorului ca se inseala.

Citat din: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 PM
In speranta ca nu sunt gresit inteleasa si am parteneri de discutii constructivi si nu revansarzi,
Cu stima,
T&C
P.S.

Sigur, v-am raspuns constructiv. Sper sa ziceti sarumana pentru timpul ce vi l-am oferit si sa pricepeti in sfarsit ce inseamna plagiat, furt intelectual si sa va instruiti eleviis i studentii in acel fel. Daca nu o faceti si altii nu o vor face, Romania va ramane o tara de mana a doua mereu. Eu unul am scapat de ea, dar dvs inca nu. Asa ca aveti grija. Si alta data sa nu mai comentatic and vi se miscoreaza salariul cu 25%. Tocmai ca toti fura in tara aia, cu mici expcetii, de aia e rau. Cine a ales sa traiasca acolo isi merita soarta. Ca oricum isi fura mai toti caciula unul la altul.

OK, gata cu prelegerile. Sper ca ati priceput. Nu furtului intelectual si nu plagiatului. Daca e ceva ce a facut Stiinta Azi pentru Romania, e asta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: Şumi din Noiembrie 02, 2010, 12:01:03 AM
Salutări

Partea bună este că prin postarea acestor informaţii,faci o reclamă gratuită cărţii sau cărţiilor.Uite,chiar sunt curios dacă cartea aceasta o s-o găsesc prin librăriile de la mine din oraş "Costinescu, P.; Mihailescu,N.M.;Olteneanu, M. - Inventatori romani,Editia a II-a revizuita si adaugita, Editura OSIM AGIR, Bucuresti,2000" .

Eu,am acasă o carte "Dicţionar inventatori şi invenţii" editura tehnică 2001,dar nu sunt menţionaţi mulţi români.Astfel că te rog,Tery-Cane,până îmi cumpăr şi eu cartea să mai postezi ,când ai timp.Într-adevăr aş putea să caut pe google despre "chimişti români"-dar mai mult timp îl petrec pe acest forum,când navighez pe internet.

Domnule Sumi, vedeti ca si dvs sunteti la fel de vinovat ca doamna Tery-Cane. Si dvs ati copiat din carti ce le aveati acasa. Dar erati bine intentionat si cand noi v-am explicat ce este plagiatul si furtul intelectual ati priceput si nu ati mai scris. Asadar, o puteti ruga pe doamna Tery-Cane sa va trimita pe email doar dvs, dar nu va putea posta aici decat materiale scrise in cuvintele sale. Nu poate pune materiale copiate din carti.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tery-cane

 MA BUCUR CA ATI SCAPAT DE ROMANIA !
DE CE V-ATI MAI STRADUIT  SA  REALIZATI SITE IN LIMBA ROMANA DACA DOREATI SA SCAPATI DE ROMANIA ? NU ERA DESTUL DE BUNA CANADA?
ASA "E" ROMANII, HOTI!!!! SA-I LUAM LA BASCALIE IN CONTINUARE!!!
MA BUCUR CA "V-ATI DAT ARAMA PE FATA"!!!! (cum se spune...) Cum am mai spus: De am face noi 1% din ce au facut inaintasii nostri......dar mi-e frica ca avem epigoni. Eu nu m-am dat nici mare, nici tare,  in nici un fel....Cine are de inteles ceva va intelege.... ;D

Adi

A scapa de Romania inseamna a nu depinde financiar de statul roman, a nu depinde cu sanatatea de sistemul de sanatate din Romania. Dar asta nu inseamna ca nu vreau sa ajut Romania. Ma bucur ca in sfarsit ma intelegeti. Dar oricum, persoana mea si credintele sunt irelevante. Faptele conteaza. Conteaza ca eu ajut Romania sa devina mai curata, pe cand dvs faceti furturi intelectuale. Si nici acum nu ati confirmat daca ati inteles de ce inseamna ca ati furat. Sau mi-am racit gura de pomana?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

#24
Salut!

Nici nu stiu cum sa incep. Imi place sa cred despre mine ca sunt un om integru si dintr-o bucata. Nu fac jocul nimanui si iau intotdeauna partea celui care are dreptate sau este oprimat pe nedrept. Cand imi cere cineva parerea daca pot sa il ajut o fac cu placere. Azi la lucru am primit un mail. Sper ca cel care l-a trimis  nu se va supara. Dar ar trebui sa dea de gandit celor care trebuie sa gandeasca:

CitatStimate Domnule Florin,

am constatat cu stupoare ca ..nu numai "olimpicii" forumisti ai anti-stiintaazi.ro sunt idioti(mai exact doi dintre ei)..DAR.SI CREATORUL SI MODERATORUL  SITE-ULUI E IDIOT, un idiot inteligent dar ..atat. El sustine fatis atitudinea afisata de cei doi! iar parerea despre Romania si romani e absolut ULUITOARE !
Sper sa nu stearga topicul...
Va rog sa cititi in ce mod a putut devia de la ...ce ar fi trebuit sa fie :
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=2291.msg38161#new

In concluzie am decis sa nu mai vizitez acest site! Nu e locul potrivit ....
Mi-a facut placere sa va cunosc si sper sa mai tinem legatura .

Cu stima,xxxxxxx


Nu trebuie sa fii geniu ca sa iti dai seamna ca tery-cane a fost pusa la zid gratuit explicandu-i-se ca unui idiot ce e cu plagiatul si furtul intelectual. Parerea mea e ca pe acest forum sunt baieti destepti la tot pasul care daca dau un google gasesc asta:

CitatPLAGIÁT1, plagiate, s. n. Acțiunea de a plagia; plagiere. ♦ (Concr.) Operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală. [Pr.: -gi-at] – Din fr. plagiat.


CitatFURT, furturi, s. n. Infracțiune care constă în însușirea pe nedrept a unui lucru mobil al altuia; hoție, furătură. – Din lat. furtum.

Prin urmare tot ce a scris tery-cane din punctul meu de vedere nu poate fi considerat plagiat pt ca nu a prezentat textul ca fiind creatie personala si nici furt deoarece a dat bibliografia. Hai sa zicem ca a fost doar neglijenta cu exprimarea. Domnule administrator or fi oamenii nostri de stiinta mici si neinsemnati pe plan international dar sunt ai nostri. Nu sunt nici mai prosti ai nosti si nici ai lor mai destepti. Doar au mai multe sanse. Romani adevarati sunt cei care pun umarul si in ciuda tuturor impedimentelor raman aici si fac ceva. Si sunt destui dar totusi putini.

CitatConteaza ca eu ajut Romania sa devina mai curata, pe cand dvs faceti furturi intelectuale.

Aceasta afirmatie e jignitoare din punctul meu de vedere. Seamana cu pilda aia din biblie cu vamesul si fariseul: "Doamne eu nu sunt ca vamesul asta de langa mine. Eu postesc, dau zeciuiala, etc, etc." Si cu paiul si barna

CitatAh, poate te referi la faptul ca niste tineri liceeni olimpici la chimie au spus ca la olimpiadele de azi nu mai este suficient sa studieze tratatul lui Nenitescu? Pai ei au dreaptate. El este bun, dar este vechi de 20 de ani si intre timp stiinta s-a dezvoltat si acele chestii noi, precum cele pentru care s-a dat premiul Nobel de chimie anul acesta si ce nu sunt abordate in tratatul lui sunt necesare. Nu ai tu autoritate sa nu permiti lor sa aiba o opinie. Si tu iti poti exprima opina si ei la fel. Oricum, mi se pare un subiect pueril de a te lua, la o varsta, de niste liceeni.

Si eu am fost olimpic si am invatat din nenitescu si margareta avram. si am intrat la facultate nr 24 din peste 150x5 candidati cu nota 9.75 (era 10 dar am uitat reactia de autooxidare a aldehidei acetice) si cu nota 9.75 au fost mai multi dar eram mai in spate la alfabet. Am terminat nr 5 din 150. 10 la desen tehnic (manual) 10 tehnologie organica 10 biochime 10 procese industriale biochimice sunt cateva din note. poate suna a lauda dar e doar un exemplu. am refuzat propunede de doctorat sau master pe afara pt ca vreau sa fiu inginer. e irelevant ce am facut dar intre opinia mea si opinia unei olimpice de 50 bani ( locul 50 vreau sa zic) si a unui geniu care copiaza raspunsuri de pe wiky (dar nu fura nici nu plagiaza ca e a tuturor) despre probleme practice prin alte posturi spunand ca nu e posibil si e gresit/lacunar ceea ce am afirmat eu. am pretentia ca opinia mea este mai buna/corecta decat a lor pentru ca eu am trecut prin ceva ce ei inca nu au trecut. La fel si a lui tery-cane. Eu am etrminat un liceu, ei inca nu. Eu am terminat o facultate de inginerie chimice, ei inca nu. Eu am terminat un master ei inca nu. Eu lucrez ca inginer, ei inca nu. Eu raspund de o fabrica, ei inca nu. Eu raspund de utilaje de milioane de euro, ei inca nu. La fel si tery-cane. Prin urmare ma raliez si eu ( as putea spune ca e pleonasm caci am avut de la inceput aceeasi parere) la tot ce a spus mai sus si atata timp cat administratorul sustine ca cei doi au dreptate ma voi multumi sa privesc doar de pe margine. Faptul ca raspund si rezolv probleme pe acest forum o fac de placere si pentru a-i ajuta pe altii nu pentru a arata cate stiu eu. In fond si la urma urmei problemele de genul acesta ( 2 g sulf reactioneaza cu 5 grame fier. calculati  cat FeS se obtine) nu ridica in slavi un inginer. la acest nivel sunt banale. ar trebui sa indemni tineretul asta democrat mai multa modestie si moderatie  Bafta!


Adi

Fiecare opine e binevenita. Si a dvs, si a mea si a liceenilor. Dar tin sa precizez ca chimistul si tery-cane au o varsta, pe cand liceenii acum sunt la olimpiade. Si ei stiu subiectele din anii astia si stiu ca se dau si lucruri la olimpiade care nu mai sunt in Nenitescu. Asta nu inseamna ca nu merita studiat, ca ca doar Nenitescu nu mai e suficient. Dar oricum, eu sunt cu fizica, mai mult nu ma bag.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

Citat din: chimistul din Noiembrie 02, 2010, 07:43:57 PM
Si eu am fost olimpic si am invatat din nenitescu si margareta avram. si am intrat la facultate nr 24 din peste 150x5 candidati cu nota 9.75 (era 10 dar am uitat reactia de autooxidare a aldehidei acetice) si cu nota 9.75 au fost mai multi dar eram mai in spate la alfabet. Am terminat nr 5 din 150. 10 la desen tehnic (manual) 10 tehnologie organica 10 biochime 10 procese industriale biochimice sunt cateva din note. poate suna a lauda dar e doar un exemplu. am refuzat propunede de doctorat sau master pe afara pt ca vreau sa fiu inginer. e irelevant ce am facut dar intre opinia mea si opinia unei olimpice de 50 bani ( locul 50 vreau sa zic) si a unui geniu care copiaza raspunsuri de pe wiky (dar nu fura nici nu plagiaza ca e a tuturor) despre probleme practice prin alte posturi spunand ca nu e posibil si e gresit/lacunar ceea ce am afirmat eu. am pretentia ca opinia mea este mai buna/corecta decat a lor pentru ca eu am trecut prin ceva ce ei inca nu au trecut. La fel si a lui tery-cane. Eu am etrminat un liceu, ei inca nu. Eu am terminat o facultate de inginerie chimice, ei inca nu. Eu am terminat un master ei inca nu. Eu lucrez ca inginer, ei inca nu. Eu raspund de o fabrica, ei inca nu. Eu raspund de utilaje de milioane de euro, ei inca nu. La fel si tery-cane. Prin urmare ma raliez si eu ( as putea spune ca e pleonasm caci am avut de la inceput aceeasi parere) la tot ce a spus mai sus si atata timp cat administratorul sustine ca cei doi au dreptate ma voi multumi sa privesc doar de pe margine. Faptul ca raspund si rezolv probleme pe acest forum o fac de placere si pentru a-i ajuta pe altii nu pentru a arata cate stiu eu. In fond si la urma urmei problemele de genul acesta ( 2 g sulf reactioneaza cu 5 grame fier. calculati  cat FeS se obtine) nu ridica in slavi un inginer. la acest nivel sunt banale. ar trebui sa indemni tineretul asta democrat mai multa modestie si moderatie  Bafta!

Si cu toate astea, nu pot sa nu imi reamintesc cum doi elevi de liceu ti-au dat din prima raspunsul corect la una din intrebarile tale 'dificile' (aia cu carbonatii si cu miracolul ala de groapa) , si au incadrat raspunsul in fundamentele de baza ale chimiei asa cum e invatat in liceu. Fara acel raspuns, unii mai necunoscatori (in ale chimiei) ar fi ramas si astazi cu impresia total gresita caci cumva bicarbonatul cu amoniac sau bicarbonatul cu carbonat pot genera mediu acid, daca maresti cantitatea de bicarbonat.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

Florin

Cea care a dat raspunsul corect a fost tery-cane. Tu ai urmat medelul aratat de ea. 90% din ceea ce ai scris se gaseste si pe wiky. Aici e primul post al lui silvi dupa doua pagini de discutii si el a rezolvat problema simplu. cu barda. a adunat constantele de aciditate si a dat cu barda si le-a impartit in doua. rezultat. mediu bazic. imposibil mediu acid. genial.

Citattu zici ca in cazul in care in groapa se gaseste numai carbonat acid este mediu acid. stim ca ionul HCO3- este un amfolit acido-bazic, corect? deci poate accepta un proton si se comporta ca baza si rezulta acid carbonic, ori poate ceda protonul acela si rezulta ion carbonat (reactiile le-a scris cineva mai sun, nu le mai scriu).  Formula de calcul a pH-ului pentru amfoliti acido-bazici  (care se poate deduce, dar nu mai stau acum sa ii scriu demonstratia aici) in solutii diluate - 140 ppm e suficient de diluat pt a nu aparea erori, este:

pH = (pKa1 + pKa2) / 2

avem exponentii de aciditate pt acidul carbonic:

pKa1=6.37
pKa2=10.25

un calcul simplu cu formula de mai sus arata ca pH-ul solutiei este 8.31 :> nici de cum 6.7

ceea ce inseamna ca ce spui tu nu se leaga undeva, ori in groapa mai este altceva, ori ceva este gresit.

Si uite concluzia de la sfarsit. Am si trei variante de raspuns pot alege care doresc. Deci eu am gresit. Am si trei variante unde am gresit. Excludem raspunsul lui in doi peri ca fiind eronat. Si totusi el a dat solutia zici tu. Te mai miri ca merge tara asta rau? ;D

florin_try

#29
Intr-adevar, raspunsul lui tery-cane a formulat coerent problema. A gresit insa in privinta NH4HCO3-ului. Si nu a dat nimic cantitativ.
Cind insa am aratat cam cit de mult CO2 ar avea apele alea ca sa ajunga la asemenea pH, prima ta reactie a fost ca nu se poate dizolva asa mult CO2. Iar fara excessul ala mare de CO2 raspunsul lui silvi (care e citat de tine mai sus) este, bineinteles, corect.

In orice caz, ideea e ca si problemele "practice" pot fi intelese plecind de la notiuni elementare,  atita vreme cit aceste probleme sunt coerent formulate.