Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

CV?

Creat de Reveuse.Kaari, Octombrie 25, 2010, 12:14:06 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Reveuse.Kaari

Salutare. Ştiu că nu prea am mai intrat pe site, îmi pare rău, dar şcoala îmi ocupă poate prea mult timp. Oricum, am şi eu o întrebare. Ce ar trebui să conţină un CV la vârsta mea? (15 ani) Dar grila de autoevaluare? Sunt foarte confuză ???.

HarapAlb

In general trebuie sa cuprinda rubrici de genul:
- date personale: nume, prenume, data nasterii, telefon, e-mail...
- domeniile de interes: ce ai vrea sau ce ti-ar placea sa faci
- educatie: ce forme de invatamant ai urmat, unde si cu ce rezultate...
- experienta profesionala: unde ai lucrat, ce post ai avut si cu ce-ai ocupat...
- activitati "extrascolare": participari la concursurii la care ai castigat premii, diverse cursuri optionale...
- abilitati: poti include limbile straine, cunostinte din diverse domenii (calculatoare, design, muzica, desen, dansuri ...)
- hobby-uri

Grila de autoevaluare nu stiu ce e...

Adi

Cam la orice varsta CV-ul are acelasi format, doar ca poate are lucruri mai putine in el. Iti recomand sa il faci direct in Latex si cu aceasta ocazie te invit sa inveti Latex. Daca vrei, iti pot da template-ul CV-ului meu pe care il gasesti aici www.adrianbuzatu.ro.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mercur

#3
Salut! În primul rând, de la început, trebuie să-ţi spun din experienţă, că este este necesar să adaptezi CV-ul în funcţie de ce urmăreşti, adică: să dezvolţi anumite abilităţi expuse în CV în măsura în care sunt importante pentru scopul propus. De exemplu: dacă ai ca pasiuni, să zicem, pictura şi calculatoarele, aplicând un CV pentru o poziţie în cadrul unui proiect ce presupune cunoştinţe de IT, va fi necesar să dezvolţi în cadrul acelui CV cunoştinţele tale de calculatoare; dacă proiectul presupune şi grafică, sau grafică pe calculator, atunci este bine să etalezi în CV şi experienţa ta la pictură. Sper că m-am făcut înţeles până acum! Oricum, diverse exemple despe CV-uri găseşti pe net.
Dacă totuşi doreşti să vezi un exemplu concret despre ceea ce trebuie să conţină un CV pentru vârsta ta, te sfătuiesc să îţi faci cont pe WEDU.RO (exact aşa scris); e site-ul ăla despre Consiliul Naţional al Elevilor...  în sfârşit: după ce îţi faci cont vei putea să vezi exact un model despre ceea ce trebuie să conţină un CV pentru un elev. Succes!
Grila de autoevaluare se referă la activităţile tale specifice şi rezultatele obţinute în cadrul acestora. Pur şi simplu preiei din CV ,,activităţi profesionale" sau/şi ,,extracuriculare" şi dezvolţi. Adică la modul concret (ce ai făcut, cum ai făcut, de ce, ce te motivează, etc... cât mai amănunţit).

Adi

Excelente sfaturi de la mercur!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Reveuse.Kaari

#5
Mulţumesc pentru răspunsuri, m-aţi ajutat foarte mult. Adi, de ce să folosesc LaTex? Nu am nevoie de nicio ecuaţie, forumulă sau ceva de genul. Sau am? ???

Adi

Citat din: Reveuse.Kaari din Octombrie 25, 2010, 07:29:54 PM
Mulţumesc pentru răspunsuri, m-aţi ajutat foarte mult. Adi, de ce să folosesc LaTex? Nu am nevoie de nicio ecuaţie, forumulă sau ceva de genul. Sau am? ???

Latex nu se foloseste doar pentru ecuatii, ci in general la redactarea de documente. Poti face in el de la CV-uri la carti. E mult mai elegant si mai placut la aspect ca Word. Dar nu ai neparata nevoie de Latex, poti face CV si in Word.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Reveuse.Kaari

#7
Mai elegant? De ce? Dacă chiar îl vreau elegant pot sa schimb fontul şi în plus Wordul mi se pare mult mai uşor. Probabil mi-ar lua mult mai mult timp în LaTex decât în Word.
A, şi mai exact unde pe Wedu pot vedea un model? Mi-am făcut cont dar deocamdată nu am descoperit niciun CV :).

Adi

Citat din: Reveuse.Kaari din Octombrie 25, 2010, 07:52:30 PM
Mai elegant? De ce? Dacă chiar îl vreau elegant pot sa schimb fontul şi în plus Wordul mi se pare mult mai uşor. Probabil mi-ar lua mult mai mult timp în LaTex decât în Word.

Ti-ar lua mai mult daca nu stii Latex. Daca stii, e la fel de mult, poate chiar mai scurt. Dar ideea era ca acum nu esti grabita de nimic si poti folosi aceasta ocazie de a iti face un CV pentru a invata bazele Latex-ului, ca sa fii deja familiarizata cu el cand vei face lucruri mai ample, gen brosuri, articole stiintifice, teze de licenta, de master, de doctorat.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Reveuse.Kaari

Ok, o să mă străduiesc să îl fac în LaTex:D.

mercur

Citat din: Reveuse.Kaari din Octombrie 25, 2010, 07:52:30 PM
A, şi mai exact unde pe Wedu pot vedea un model? Mi-am făcut cont dar deocamdată nu am descoperit niciun CV :).
Din meniul "profil". Dacă vrei să-ţi creezi un profil vei vedea acolo câteva date pe care trebuie să le completezi, exact ca pentru un CV. (Informaţii personale, Educaţie şi formare, Aptitudini şi competenţe personale, Informaţii suplimentare, Interese)

Adi

Citat din: Reveuse.Kaari din Octombrie 25, 2010, 07:57:19 PM
Ok, o să mă străduiesc să îl fac în LaTex:D.

Daca vrei, nu e musai. Daca il faci in Latex, arata-ni-l si noua. De fapt, arata-ni-l in orce l-ai face, ca sa iti dam feedback sa il faci sa fie cat mai bun, adica sa transmita informatiile utile in mod care sa te puna in evidenta cat mai bine.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

#12
Citat din: Adi din Octombrie 25, 2010, 07:38:00 PM
Latex nu se foloseste doar pentru ecuatii, ci in general la redactarea de documente. Poti face in el de la CV-uri la carti. E mult mai elegant si mai placut la aspect ca Word.

In ce sens e mai placut la aspect ca textul generat de Word? In Word poti selecta ce caractere vrei, si poti schimba forma caracterelor sa arate cum vrei.
De asemeni, in Word ai posibilitatea sa folosesti tot felul de indexari, referinte si crosrefereinte asa cum poti face si in latex (ca de exemplu \cite{} din latex). Ca sa nu mai spun ca Word cu End Note e inegalabil ....
Pe urma in Word ai "Track Changes" care e inegalabil de util cind mai multe persoane lucreaza la acelasi document. Ai asa ceva in latex?

Cine mai compileaza azi 30-50 pagini document .tex ? Cine mai pierde azi timp sa converteasca figuri in format .ps si sa calculeze de mina  \vspace sau \hspace sau \includegraphics? Eu zic ca latexul e pierdere de timp. E util daca nu ai Word pe computer, dar cine nu are azi un Word?
     

Adi

Ei, in Latex merge si cu figuri .pdf sau .gif, nu trebuie musai .ps. Si cand faci un CV nu ai nevoie de track changes. Dar poti avea un stil deja facut de altii si atunci doar inlocuiesti acele informatii cu ale tale. Pentru 30-50 de pagini chiar se merita sa faci in Latex. Oricum, articolele stiintifice, lucrarile d elicenta, masterat si doctorat se fac in Latex. Cei care fac lucrarea de licenta in Word (si din pacate sunt majoritatea din Romania) arata ca tehnologic sunt abia coborati din copac. Cine nu face lucrarea de licenta in Latex se face de ras. Dar oricum Romania intreaga se face de ras cat de inapoiata e tehnologic. Eu vreau sa ofer tinerilor informatia ca pot invata Latex, tehnologia de varf, inca de acum, cand sunt tineri. Daca o vor aplica sau nu e treaba lor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Eu am invatat Latex din curiozitate si consider ca este mult mai bun pentru ecuatii decat editorul Word.
Dar in general nu as recomanda unor elevi sa invete Latex (ca o necesitate),  in afara cazului in care au in vedere o cariera in fizica particuleleor (High Energy Physics).
Cei din acest domeniu au aceasta conceptie, care se transmite din generatie in generatie, ca un rit de initiere: daca nu scrii teza in Latex si nu programezi in Fortran nu faci parte din clasa celor intiati si esti bineninteles de rasul lumii. Similar cu situatia din Evul Mediu si Renastere, cand daca nu scriai in Latina erai mort pentru comunitatea culta si educata.
Interesant ca uneori se pot observa si tendinte misionare, de a raspandi vestea buna a Latex-ului.
Sper ca se intelege ca glumesc, in mare parte.

Totusi, in afara unor grupuri selecte, paprerea mea e ca Latexul nu este asa de raspandit si majoritatea jurnalelor de cercetare articole in Word (inclusiv Physical Review). Eu avand de-a face cu fizica in afara domeniului particulelor (condensed matter, biophysics), nu am avut pe nimeni, in grupurile in care am lucrat, care sa-si fi scris teza de doctorat sau masterat in Latex. Articolele trimise la jurnale pana acum, au fost in Word. Asta nu din cauza calitatilor nemaipomenite ale acestui program (uneori te poate scoate din minti) dar cand ceilalti din grup nu folosesc Latex si trebuie sa lucrezi la un articol in comun, cu revizuni si adaugiri repetate, chiar nu merita sa fii tu ala cu mot care folosete Latex.