Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Femeile din domeniul stiintei

Cate femei au luat premiul Nobel?

<< < (2/6) > >>

Temari:
Nu m-am referit ca nu vreau, as fi vrut si eu eram curioasa. Dar:
1) Linkul principal mergea dar celelalte linkuri pt fiecare (cum ai spus tu, pt poza fiecaruia) nu imi mergeau, adica nu se deschidea. O sa mai incerc si de pe alt calculator (sincer, nu ma pricep...)
2) am vrut sa ma uit la fiecare in parte si sa vad dupa nume daca este femeie/barbat dar scrie destul de mic...(si nu vad prea bine)
 Dar mai incerc, cum am mai spus, mi se pare foarte interesant  :)

Adi:
http://nobelprize.org/nobel_prizes/lists/all/

Mie imi merge si se deschide, mai incearca. Puneti ochelari si fa fontul mare din browser de la View. Si eu am ochelari, nu esti singura, nu iti face griji. :)

memnoch03:
...femeie credeti ca a avut rolul cel mai important in Biologie, Chimie, Fizica etc ? Din fiecare domeniu, spuneti o femeie care credeti ca a avut cel mai mare impact in cercetarea stiintifica din domeniul respectiv. De exemplu, pentru fizica, Marie Curie (Imi cer iertare daca gresesc, dar eu asa imi imaginez). Eu va pot ajuta cu nume contemporane din Biologie si Patologie.

Adi:
Minunat, Claudiu, incepe tu cu nume mari de femei din biologie, vor fi un model folositor pentru Temari, dar si pentru noi, restul.

memnoch03:
Uite, eu din Biologie as propune-o pe Barbara McClintock, care in 1950 descoperea elementele genetice mobile sau transpozonii, care isi pot schimba pozitia in genom si se pot autoreplica la locul de insertie. Astfel, s-au revolutionat multe conceptii despre mutatii, inclusiv despre rezistenta la antibiotice a tulpinilor bacteriene si despre geneza tumorilor. Despre ea puteti citi mai multe la http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_McClintock . Eu nu am avut timp sa citesc articolul, dar banuiesc ca putem avea incredere suficienta in wikipedia. Pentru aceasta imensa descoperire, ea a primit Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie.

Si ca sa avem si un exemplu contemporan, ma gandesc la Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie si Patologie Celulara (imi cer scuze daca numele are inexactitati) Nicolae Simionescu de la Bucuresti, membru cu drepturi depline al Academiei Romane, reprezentantul Stiintelor Biologice in Academia Romana si vicepresedinte al acestui for suprem academic. Am cunoscut-o personal pe Maya Simionescu la Conferinta Societatii Nationale de Biologie Celulara. Insa, din pacate, fiind prima mea participare la aceasta manifestare, nu cred ca am fost pe deplin constient de persoanele care se aflau in jurul meu. Abia dupa aceea m-am documentat despre fiecare in parte si mi-am dat seama cine sunt cu adevarat acesti oameni.

A propos, cred ca Profesorul Nicolae Coman, despre care spuneam ca l-a cunoscut pe Denis Buican, cred ca a cunoscut-o si pe Barbara McClintock.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă