Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Gandacul (problema de fizica penru liceu)

Creat de HarapAlb, Mai 19, 2008, 11:41:25 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Ehe, matematica e mai dificila la inceput, dar nu poti intelege lumea cu adevarat fara sa intelegi legile matematice ale ei. Altfel ramai la explicatii asa vagi, care pot fi gresite si nu ai cum sa le corectezi. Si daca vei urma medicina sau biologia, intelegerea matematicii si fizicii de baza iti vor fi foarte utile. Spor mare la problema!

Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Voi urma biologia...si ma descurc...chiar daca sunt paralela cu matematica (sa nu ma spui  :D )

Adi

Nu te spun, dar te vom ajuta da ai nevoie de ajutor. A rezolva problemele astea e un inceput bun. Lui Android i-am oferit o rezolvare pas cu pas de 5 pagini, ii trebuie azi, dar inca nu a intrat sa confirme daca a citit solutia sau nu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Asa, am respectat sfaturile lui Electron si sfaturile lui Adi. Si am incercat sa rezolv problema, e adevarat, am ales calea cea mai simpla. Nu stiu daca am gandit bine, asta ramane la latitudinea corectorilor :)
  Am ales o franghie dintr-un material elastic, dar rezistent, care masoara un m de la un capat la celalalt (1m=100 cm). Gandacelul se deplaseaza  cu o viteza constanta (si fara oprire) de 1 cm/sec. De la capatul suspendat se trage cu o forta F (nu are importanta, nu este o forta mare care actioneaza asupra materialului) si franghia se lungeste cu 20 cm, deci dupa actionarea fortei F, franghia are 1,20 m=120 cm.
1 cm/sec + 120 cm = 120 de sec (pana cand gandacelul ajunge la capatul celalalt al materialului)
120 sec= 2 min.
  Sunt mai multe variante, sunt valori infinite din care putem alege. Eu am luat valoarea cea mai simpla care sa nu mai fie nevoie de a transforma diferite unitati de masura. Am incercat sa o fac, desi nu cred ca asta era rezolvarea...

Electron

Temari, nu ai tinut cont de una din conditiile problemei, si anume ca in vreme ce gandacelul se plimba cu viteza constanta (fata de banda elastica), aceasta banda se lungeste din cauza fortei F. Actiunea fortei F incepe tocmai cand incepe si gandacelul sa se miste, si va dura atata timp cat alungirea benzii este prea mica, astfel incat forta elastica sa fie inferioara fortei F. Cand forta elastica ajunge la valoarea F (in modul) banda elastica nu se mai intinde. In functie de viteza gandacelului, acesta poate ajunge la capatul liber inainte sa se termine "intinsul" benzii, sau dupa, ceea ce duce la cele doua cazuri de care vorbeam eu.

Ai putea sa refaci rationamentul tau, fie si cu valori concrete, daca ti-e mai usor, dar tinand cont de forta F si constanta elastica k? Sa zicem ca F e de 10 N si k = 100 N/m.

Spor!

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Citat din: Temari din Mai 20, 2008, 05:51:23 PM
1 cm/sec + 120 cm = 120 de sec (pana cand gandacelul ajunge la capatul celalalt al materialului)

Temari, este de admirat curajul tau de a te lupta cu aceasta problema. Sunt de acord cu ce a comentat Electron. As mai adauga ceva si anume faptul ca in fizica trebuie adunate doar marimi ce au aceeasi unitate de masura. Nu poti aduna o viteza cu o distanta si sa iti dea un interval de timp.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

HarapAlb, se poate stii de unde ai luat problema asta? Sunt curios care e textul original, si daca se spune ceva despre masa benzii elastice acolo.

e-
Don't believe everything you think.

Temari

Problema asta mi-a dat mari batai de cap, nu m-am lasat, am reusit sa o rezolv impreuna cu cineva. Nu unt calcule grele, dar e complicata pana prinzi logica (sincer, eu nici acum nu am inteles cum se rezolva problema desi mi s-a explicat de multe ori). Nu cred ca ar fi drept sa scriu rezolvarea, caci nu am facut problema singura...

Electron

Temari, dat fiind ca nimeni nu a dat inca o rezolvare, si ca ai precizat ca ai tu ai rezolvat-o impreuna cu altcineva, iti da toate drepturile sa prezinti aici solutia pe care o cunosti acum. Desigur, ar fi ideal sa o intelegi si sa o explici cu cuvintele tale, pentru ca astfel daca avem intrebari legate de solutie sa ne poti lamuri. Daca prezinti doar "copy/paste" de la o solutie pe care nu ai inteles-o, intrebarile noastre eventuale vor ramane fara raspuns ...

e-

PS: eu sunt in special interesat cum e modelizata forta care trage de banda elastica, dat fiind ca mie imi lipsesc date pentru a face acest lucru ...
Don't believe everything you think.

Sagoth-sabathan

Bun,deci deformarea benzii este ldef=F/k.Pentru a ajunge la capatul benzii trebuie sa strabata noua lungime a benzii care este lfin=l0(lungimea initiala)+ldef.Astfel,timpul necesar este t=lfin/v.Am gresit ceva?

bufnita

#25
SS, mi se pare ca nu ai tinut cont de faptul ca banda elastica se extinde in timp ce gandacul se deplaseaza pe ea. Asta e toata "chichita". Ramane sa vedem cum se modelizeaza aceasta alungire, adica de ce parametri depinde ea (mai ales ca timp).


Sagoth-sabathan

Din datele enuntului am inteles ca gandacelul incepe sa se deplaseze dupa ce actioneaza forta F. :-\

Temari

Da, asa am inteles si eu. rezolvarea e aiurea (o pun dupa ce descifrez hieroglifele astea  :D)

Electron

Citat din: HarapAlb din Mai 19, 2008, 11:41:25 AM
La momentul t=0 de capatul liber al benzii elastice se trage cu o forta constanta F, iar gandacul incepe sa se deplaseze cu viteza constanta v pe banda catre capatul unde actioneaza forta.
Eu din textul de mai sus inteleg faptul ca actiunea fortei si miscarea gandacului sunt SIMULTANE.

Desigur, HarapAlb, cel care a propus aceatsa problema e cel care e rugat sa clarifice acest "detaliu". De asemenea, sper sa raspunda la intrebarea mea despre eventuala masa a benzii elastice ...

e-
Don't believe everything you think.

Sagoth-sabathan

As vrea ca cei care au facut problema sa posteze totusi rezolvarea,pentru a vedea despre ce este vorba :)