Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Dezvoltarea de metode de a capta dioxidul de carbon din atmosferă

Creat de admin, Mai 18, 2008, 03:15:50 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

admin

Aici va invit sa discutam despre urmatoarea provocare: de ce este o provocare, ce materiale si informatii aveti pe aceasta tema, cum se pot face bani din aceasta provocare.

Dezvoltarea de metode de a capta dioxidul de carbon din atmosferă

chimistul

Stiu ca este neplacut sa deschizi discutii de mult uitate. Daca administratorii  considera ca provocarea mai este valabila pot sa va spun si eu una. Aplicabilitatea ei in practica depinde de costuri dar cand nevoile o cer nici o cheltuiala nu este prea mare!

Adi

Cum sa fie neplacut? Dimpotriva, e placut sa vezi ca in sfarsit cineva acorda atentie unui topic deschis de mine acum multa vreme.

Si de acord, costurile sunt in general mari, trebuie calculat bine inainte de aplicarea ei practica. Opinia mea este ca cercetatorii cauta solutii in general, sa fie. Dar apoi inca se va pune problema implementarii lor se vor face calcule serioase sub toate aspectele.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

Cea mai raspandita metoda in industrie pentru a scapa de CO2 dintr-un amestec de gaze este spalarea. De obicei CO2 formeaza compusi "instabili" si in felul acesta se poate scoate din amestecul gazos . Folosind spalarea cu carbonat de potasiu  in coloane de absorbtie la presiune ridicata (2 bar) si temperatura (100 C) Co2 trece din gaz in solutie apoi solutia este trecuta intr-un desorber unde presiunea este scazuta (1.5 bar) si dioxidul este desorbit iar solutia reintrodusa in circuit. Dioxidul respectiv poate merge la un consumator. O alta metoda este obtinerea lui din gazele reziduale de la separarea fractionata prin lichefiere a aerului . O alta metoda ar fi metanarea lui.

CO2 + H2----------Ni 350 C-------------->CH4 + H2O + caldura

cresterea cu 1% a continutului de CO2 duce la cresterea cu 60 grade a temperaturii de iesire.


Fiindca procentul de CO2 din atmosfera este f mic daca s-ar dori asa ceva tehnologia aplicata mereg implementata langa un consumator mare de aer. Ar trebui sa fie eficienta atat timp cat se gaseste o intrebuintare la o cantitate asa mare de CO2. Argonul de ex este si mai putin in atmosfera si separarea lui este rentabila.

Adi

Multumim mult pentru completari, Chimistul. Ar fi interesat de vazut ce proiecte din acestea au fost implementate deja sau daca sunt proiecte concrete in acest sens pentru viitor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

0VerSus1

Din cate-mi mai aduc aminte eu stiu ca era un circuit al CO2 puternic influentat de dezvoltarea fitoplanctonului marin (si asa peste 2/3 din planeta sunt acoperite de ape, deci alge cat cuprinde ..intinderea albastra), iar acesta, in schimb, era influentat de conditiile atmosferice, in speta de incalzirea globala (pentru o rata ascendenta a dezvoltarii biologice). Parerea mea este ca tot biotehnologiile ar oferi un raspuns printr-o varietate de alga cu un randament bun de fotosinteza si o rata de inmultire care sa nu afecteze prin suprapopulare oceanele si implicit fauna si flora. Poate prin apoptoza programata sau/si rata metabolica accelerata artificial, astfel incat sa fixeze CO2 masiv, sa moara si sa ajunga detritus organic in zonele bentonice..si asta rapid. Ca exemplu de influentare a climei/emisiilor carbonice in trecutul geologic de catre alge as lua cuplul Diatomee-Cocolitofere.
Cat de fezabil este un astfel de proiect? Eu as zice ca destul, tinand cont de "procesul de fabricatie in masa" facil (prin intermediul vectorilor mutageni biologici, precum secventele de insertie virale) dupa ce acest proces a fost, experimental, pus la punct. Problema insa e anvergura. Plus insasi ideea de mutatie genetica scapata de sub control in natura si perspectiva de dezastru ecologic. Multe de zis, dar si mai multe de analizat.