Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Renovarea şi îmbunătăţrea infrastructurii urbane

Creat de admin, Mai 18, 2008, 03:16:11 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

admin

Aici va invit sa discutam despre urmatoarea provocare: de ce este o provocare, ce materiale si informatii aveti pe aceasta tema, cum se pot face bani din aceasta provocare.

Renovarea şi îmbunătăţrea infrastructurii urbane

chent

Este o provocare deoarece la noi in tara este la un nivel destul de jalnnic - ma refer pentru nivelul UE. Renovarea infrastructurii trebuie sa tina cont de complexitatea sistemului: cladiri, corpuri de iluminat, retele de curent, telefon, transport, internet - adica multe cabluri, canalizare si retele de apa, spatii pt pietoni, spatii pt autovehicule, spatii verzi. Ar fi interesant ca experiment daca la nivelul unui cartier sau a unei comune sa se realizeze un proiect pilot, in care sa fie implicati urbanisti, arhitecti, artisti plastici, ecologisti, ingineri si care sa dezvolte o zona aplicand principii si practici inovatoare. Am aici in vedere construirea unui cartier - zone de locuit cat mai "verzi", adică zona sa aibe dezvoltat un sistem de producere al energiei verzi - panouri solare sau fotovoltaice pe acoperisuri, parcari adecvate, retea de colectare selectiva a deseurilor, cablurile sa nu fie vizibile - sa fie ori ingropate ori sa fie unificate intr-un soi de conducta care sa le transporte pe toate de la cladire la cladire, apa meteorica sa nu se duca pe canal ci sa fie retinuta pentru necesarul de apa menajera - mai mult poate fi retinuta toata apa pluviala - colectata pentru a fi folosita in stropitul spatiilor verzi. Spatiile publice sa fie bine reprezentate, cu multe zone verzi si cu acces liber pe iarba etc. Iluminatul sa nu fie excesiv ci discret pentru a nu perturba farmecul noptii si vietuitoarele nocturne. Accesul masinilor sa fie restrictionat la o limita de viteza care sa nu puna in pericol pe nimeni, iar pistele pentru biciclisti si pietonii sa aibe prioritate. In zonele publice arta sa fie bine reprezentata, atat prin mobilierul stradal cat si prin elemente pur artistice - sculpturi in lemn, metal, materiale compozite, mozaicuri si decoratii murale. Zona sau comuna sa fie delimitata de un cordon verde - canal de apa si arbori sau tip padure nu mai ingust de 100 de metri. Sistemul ar fi interesant de aplicat mai ales intr-o zona noua sau in renovare deoarece daca s-ar porni de la zero ar fi mai simplu. Aplicarea sistemului int-o zona cu indentitatea bine conturata - mai veche, cu cladiri istorice si de patrimoniu, cu o configuratie clar definita este mai dificila, deoarece sistemul trebuie adaptat, insa si rezultatele ar fi mult mai bune, deoarece ar repune in valoare un patrimoniu istoric si cultural.

Adi

Bine ai venit la noi pe forum, chent! Ma bucur ca ne-ai descoperit si ai oferit deja doua raspunsuri foarte frumoase aici pe forum.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chent

:) v-am descoperit de vreo luna dar acum am simtit momentul ca am ceva de zis  ;) Sper sa pot contribui cu idei de bun simt si poate cine stie sa particip la un "nucleu" care sa se ocupe de punerea lor in practica - sau macar informarea cator mai multi cetateni (formarea faimoasei mase critice) ;)
                                                                                                 

Adi

Ne bucuram. Masa critica ne straduim si noi sa o dezvoltam. Daca stiti licee ce vor sa ne devina partenere sa le trimtem materiale educationale gratuite, sau elevi ce vor sa devina voluntari, sau dvs sa scrieti articole sa le publicam, avem nevoie si va asteptam cu placere.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chent

Multumesc pentru oferta Dv. Articole scrise de mine poate mai tarziu; nu stiu licee la modul direct, dar ce ziceti de o biblioteca?

Adi

Suna excelent. Pot afisa un banner Stiinta Azi in biblioteca? Dar pe siteul bibliotecii?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro