Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Prima noastra inregistrare audio (cu stiri din fizica particulelor)

Creat de Adi, Noiembrie 29, 2007, 10:06:45 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 8 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Prima noastra inregistrare audio (cu stiri din fizica particulelor), sau cu alte cuvinte primul nostru podcast, in colaborare cu stiinta.info (o saptamana noi, o saptamana ei). Realizarea tehnica (mixaj, muzica, unele stiri citite), Mihnea Irima.

Va rog sa oferit sugestii, comentarii, cat sa le facem mereu mai bune!

Va multumesc,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cristi

Buna Adi,

Mi-a placut podcastul. Ai voce, ai talent in explicare, si stii sa faci lucrurile atragatoare. Mihnea are si el voce faina, buna pentru orice (inclusiv stiri sportive sau necrolog...).
Sunt mai multe observatii tehnice, asa, ca dupa prima incercare.
1. Nu mai spune "va multumesc" la sfarsitul stirilor
2. Rubrica "stiati ca..." este acum lunga cat o stire. ori o faci mai scurta, ori ii schimbi numele
3. iti trebuie un fel de jingle la inceput, care sa iti identifice podcastul. Acum intri direct in stiri.
4. ceva muzica intre stiri, sa mai relaxezi ascultatorul?
5. Intrebarea emisiunii parca nu a fost intrebare. La ce trebuie sa raspundem noi, ascultatorii?
numai de bine
cristi

autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

Adi

Buna Cristi! Multumesc mult pentru comentariile tale, sunt foarte bune. O sa implementam in urmatorul podcast, sau trebuie sa il schimbam si in acesta? Eu as sugera sa ramana acesta la fel, ca sa se se poata vedea o evolutie :) ...

1. Nu voi mai spune multumesc la sfarsit.
2. Vom face "stiati ca" scurta de cateva randuri, este usor de facut. Eu m-am lasat dus de val si am zis sa o explic. Totuti, nu este o stire, este ceva ce stim deja. Am putea numi acestea "dosar stiintific" sau asemanator.
3. Da, avem un jingle la inceput, in care Mihnea a pus pe mine si pe el, dar sunt de acord ca acolo trebuie adaugate si "emisiune radiofonica saptamanala cu stiri stiintifice, oferita de stiinta.info si fizicaparticulelor.ro", sau ceva in gen. De asemenea mai lung gingle la sfarsit, cu o invitatie pentru a il asculta si saptamana viitoare.
4. Cat de lunga sa fie muzica intre stiri? De acord ca muzica ajuta, iar daca stiati ca devin scurte, este loc si de muzica.
5. Intrebare ce o punem noi ascultatorilor si o lasam fara raspuns? (cel putin pana la emisiunea urmatoare?). Super idee, eu nu intelesesem asa. Ma gandeam ca invitam ascultatorii sa ne puna intrebari in timpul saptamanii si raspundem noi la ele. Cum acesta era primul podcast, am ales noi o "intrebare" interesanta.

Multumesc mult pentru feedback. La urmatorul vom incerca sa fie inca si mai bine si eu sa citesc si mai fluent.

Adi

PS. Va rugam sa participati si voi cu comentariile voastre, cu intrebarile voastre iscate din ce ati ascultat.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

O prietena mi-a dat sugestii in privat, dar ea nu vrea sa scrie pe forum. Iata-le:

1. Fraze mai scurte, caci daca sunt lungi, ascultatorul poate uita despre ce era vorba la inceputul frazei.

2. Fara "ăăă" şi "îîî".

3. Fara pauze mari intre cuvinte. Aveam pauze pentru ca improvizam pe baza stirii scrise si aceasta se vedea. Mihnea citea si se vedea bine. Cel mai bine este sa scrii tot si apoi sa citesti, sa fie cursiv.

4. Greseli de cuvinte trebuie scoase la montaj.

Multumim, vom implementa si acestea. Comentariile de la voi sunt foarte utile pentru a face pe urmatorul inca mai bun.

Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

daniel.boteanu

In calitate de responsabil cu webhosting-ul, adica administrarea serverului care gazduieste fisierele site-ului Fizica Particulelor, tin sa imi fac cunoscuta parerea in legatura cu un aspect destul de controversat in lumea informatica : copyright.
In termeni legali, copyright-ul est dreptul de a face copii, modifica, folosi si reditrubui continut artistic fie el imprimat pe hartie, inregistrat pe casete video sau in format electronic, pe calculator, internet, email, etc.
Nu dupa mult timp dupa ce am dat drumul la minunatul podcast pe care echipa fizica particulelor l-a facut, am sesizat pe fundal melodii de la Jean Michel Jarre. Dupa o scurta discutie cu Adi, am dedus ca aceste melodii au fost folosite fara a cere permisiunea caselor de discuri care detin drepturile de autor (copyright).

Controversa e urmatoarea : de ce ar plati Fizica Particulelor drepturi de autor pentru melodiile de pe podcast unor case de productii multimilionare avand in vedere ca Fizica Particulelor este o organizatie non-profit ? In ziua de azi mai toata lumea are pe calculator fisiere mp3 piratate si in Romania o gramada de firme incalca drepturile de autor fara a fi sanctionate. De asemenea, Adi sugereaza ca ar fi o anumita limita a bunului simt legal, prin care nimeni nu ar ataca Fizica Particulelor pentru melodiile folosite fara permisiuni pentru ca scopul nostru este bun si nu urmarim sa facem profit.
Desi in anumite aspecte sunt de acord cu Adi, legea nu este asa. In anul 2 de universitate, la cursul de multimedia, am facut un site web futurist in care am folosit fragmente din melodii de Jarre. Profesorul a fost incantat de rezultat si a publicat proiectul pe site-ul web al universitatii. La scurt timp, universitatea a fost somata de casa de discuri care detine drepturile de autor (nu mai stiu care e) si a scos proiectul de pe site. Asta s-a intamplat in Franta in 2002, dar lucrurile ar fi putut fi mai grave.
Ceea ce recomand eu este sa folosim melodii care sunt sub o liceenta Creative Commons (CC). Asta ne permite sa folosim melodia cu foarte putine restrictii, in functie de liceenta CC folosita. Puteti gasi o descriere a liceentelor CC la adresa urmatoare : http://creativecommons.org/about/licenses/.

De unde gasim muzica sub liceenta CC pe care sa o folosim in podcast-uri ? Sunt o gramada de site-uri care publica o melodie CC pe zi; linkuri pot fi gasite aici: http://wiki.creativecommons.org/Music_Podcasts
Dupa 5 minute si cateva clickuri pe site-ul precedent, am dat peste un album de muzica ambientala interesanta (http://www.dispersoul.com/releases.html#dispersoul_1). Melodia Bodydyon - Waiting for Tomorrow mi-a placut in mod particular.

In concluzie, va incurajez sa folosim continut legal pe site-ul Fizica Particulelor si sa transmitem acest mesaj si aceasta atitudine mai departe comunitatii. Legal nu inseamna neaparat OpenSource pentru o organizatie non-profit. Am vazut ca exista liceente ca de exemplu Creative Commons care permite utilizarea continutului cu foarte putine restrictii. O alta solutie este sa cerem detinatorului de drepturi permisiunea de a folosi continutul in contextul pe care il avem. Pentru servere Fizica Particulelor folosim programme Microsoft pe care le-am obtinut gratuit sub acordul MSDN Academic Alliance.

Adi

Dani, multumesc pentru aducerea acestei problematici in atentia noastra, precum si pentru solutiile propuse, adica licenta Common Creative pentru a prelua muzica gratuita de pe internet. Am urmarit link-urile tale si am gasit muzica electronica si ambientala. Am scris de asemenea mailuri lui Jean Michelle Jarre si la cativa creatori romani de muzica pentru a le cere dreptul de a folosi din melodiile lor pe fundal. Urmatorul podcast il vom face la fizica particulelor cu muzica gratuita, sa vedem cum merge. Apoi vom decide o solutie pentru viitor.

Am scos fisierul mp3 cu podcastul din zona www a site-ului, asadar nu e pe internet. Am mutat linkul pentru downloadat si linkul din player catre fisierul care e gazduit la stiinta.info. Conducatorii site-ului nu au avut probleme cu ideea de a tine podcastul la ei pe site. Sper ca asta este de acord cu tine. Caci ma ajuta sa poata asculta oamenii direct din player din pagina de net de pe fizicaparticulelor.ro. Continutul insa este pe alt server.

Una peste alta, la fizicaparticulelor.ro am tradus numai de acolo de unde am avut permisiune. Iar cand nu am avut, am scris in propriile noastre cuvinte. Ar fi minunat sa continuam in acelasi spiriti si sa fim un exemplu demn de urmat pentru restul tarii. Urmatorul pas este asadar ca in pozele ce le folosesc la prezentarea powerpoint ce o voi tine la licee sa dau linkurile de unde am luat pozele si sa scriu mailuri sa cer voie autorilor ei.

Mersi mult, Dani.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Am ascultat si eu podcast-ul, si sincer mi-a placut :) E destul de reusit pentru "prima incercare" ;)
Nu am observatii in plus fata de cele prezentate deja, doar o mica intrebare: e doar impresia mea sau se termina fisierul audio cam "brusc" ?

Bravo si tineti-o tot asa!

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Multumesc, Electron. Ce vom aduce nou la urmatoarea inregistrare (de peste o saptamana). Vom oferi un cuprins si cate o inregistrare pentru fiecare stire in parte, pentru ca oamenii sa poata asculta ce ii intereseaza daca nu au timp sa asculte tot. S-a descis si sa folosim numai muzica legala. Am scris unui compozitor roman de muzica electronica si a zis ca in principiu e de acord sa contribuie. Desigur ca Jean Michelle Jarre inca nu mi-a raspuns la mail :D.

Ce ziceti de o editie speciala de Craciun? Ce subiecte ati dori discutate? Sau ati dori sa scrieti aici impresii dupa primul podcast si noi sa le inregistram si sa le punem pe net?

Daca aveti intrebare pentru noi, va vom raspunde in urmatorul podcast. Asadar, intrebati!, noi va asteptam.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro