Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Biologie

Sistemul nervos

<< < (2/6) > >>

raul:
Desigur ca durerea este un produs al creierului, ca de altfel si celelalte perceptii senzitive sau senzoriale , cum ar fi vazul, auzul, caldura etc. Atunci cand un stimul dureros, cum ar fi o lovitura, atinge de exemplu pielea, sunt stimulati si receptorii pt durere care transforma stimulul mecanic in curent electric pe care il trimit la creier in o zona corespunzatoare portiunii de piele afectate. De exemplu  zona din creier pt mana este diferita de cea pt picior sau pt dinti. In cazul dintilor, durerea apare prin stimularea nervilor ce inerveaza dintii de catre infectie, sau carii , cald , rece.

In piele, exista de exemplu receptori care sunt stimulati doar de caldura, si receptori care sunt stimulati doar de rece. Si desigur, senzatia de rece sau de cald nu este interpretata ca durere. Totusi, daca stimulii de rece sau de cald sunt foarte foarte puternici, senzatia va fi de durere iar receptorii pt cald sau rece vor fi receptori durerosi. Deci demarcatia nu e foarte clara.

In creier exista apoi o gramada de conexiuni intre diferite structuri cum ar fi talamusul, hipocampul , conexiuni cu rol in integrarea durerii. De remarcat ca aceste structuri , cum ar fi . hipocampul, sunt printre cele mai vechi dpdv al dezvoltarii  evolutive, deci sunt cam printre primele care au aparut atunci cand a aparut creierul.

io:
Dar e corect spus ca senzatia de durere nu se intoarce in dinte pt. a fi traita acolo, ci ea e traita in creier (desi as jura ca ma doare dintele fizic si nu unul virtual aflat in creier)?
Faptul ca eu traiesc senzatia de durere in creier si nu in dintele real poate sa arunce o cu totul alta lumina asupra rolului mintii (ori constiintei) in trairile noastre.

vikingul:
toate simturile sunt virtuale, receptori doar trimit curent electric spre creier, dar creierul transforma acest curent (impulsul nervos) in senzatie...

Eugen7:

--- Citat din: vikingul din Mai 06, 2011, 07:22:36 a.m. ---toate simturile sunt virtuale, receptori doar trimit curent electric spre creier, dar creierul transforma acest curent (impulsul nervos) in senzatie...

--- Terminare citat ---
Simturile sunt reale nu virtuale, si ele trimit la creier (pentru procesare) un semnal electromagnetic ce contine informatie. Nu este vorba doar de "simple" impulsuri electrice (ca in cazul semnalelor ce sunt trimise de creier catre musculatura spre exemplu).

Cele șase simțuri sunt:
    Simțul văzului
    Simțul auzului
    Simțul mirosului
    Simțul gustului
    Simțul pipăitului (tactil)
    Simțul echilibrului
Sistemul nervos are un sistem senzorial dedicat fiecărui simț.

Studiaza doar simtul vazului si vei vedea complexitatea semnalelor (sunt 3 semnale) pe care ochiul ca senzor le trimite creierului.
Un puct de plecare este urmatorul articol.
Cum funcţionează simţul văzului?

Pentru detalii urmatorul articol este foarte bun:
The Electric Signals Originating in the Eye

vikingul:
De faptul ca receptori trimit un semnal electromagnetic ce contine informatie nu am stiut, citisem din mai multe surse ca acestia trimit doar impulsuri electrice. Referitor la cele sase simturi, conventional sunt 5 dar si eu consider ca echilibrul este un simt.

p.s: multumesc pt surse

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă