Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Biologie

Sistemul nervos

<< < (3/6) > >>

AlexandruLazar:
Informația conținută este de fapt sub forma modului în care impulsurile sunt modulate. Adică, receptorii chiar doar trimit impulsuri electrice, însă durata, intensitatea, frecvența etc. a acestor trenuri de impulsuri este cea care "poartă" informația. Clasificarea simțurilor este mai mult orientativă. Cea la care face referire Eugen7 este a lui Aristotel, dar ea încă e folosită astăzi pentru că chiar este remarcabil de utilă și de cuprinzătoare.

vikingul:

--- Citat din: Eugen7 din Mai 06, 2011, 09:42:27 a.m. ---
--- Citat din: vikingul din Mai 06, 2011, 07:22:36 a.m. ---toate simturile sunt virtuale, receptori doar trimit curent electric spre creier, dar creierul transforma acest curent (impulsul nervos) in senzatie...

--- Terminare citat ---
Simturile sunt reale nu virtuale

Pentru detalii urmatorul articol este foarte bun:
The Electric Signals Originating in the Eye

--- Terminare citat ---
ce intelegeti prin termenul ,,virtual'', legat de acest subiect? pt ca eu inteleg ceva produs de creier, o reprezentare a acestuia asupra stimulilor, de aceea am afirmat ca simturile sunt virtuale, practic ele nu exista ci sunt doar reprezentari ale creierului, ce exista sunt stimului (presiunea, lumina, caldura) care actioneaza asupra organismului

Eugen7:

--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 10, 2011, 08:16:20 p.m. ---Informația conținută este de fapt sub forma modului în care impulsurile sunt modulate.
--- Terminare citat ---
Corect.
Ochiul genereaza un impuls electric care este o unda electromagnetica.

Modulația este un proces folosit în telecomunicații prin care se modifică unul sau mai mulți parametri a unui semnal purtător (carrier) pentru a transmite informații.
Există trei semnale ce intră în procesul de modulație:
-Semnalul modulator - Semnalul original ce se dorește a fi transmis
-Semnalul purtător - Semnalul al cărui parametri vor fi modificați pentru a transmite semnalul modulator
-Semnalul modulat - Semnalul ce se transmite, și anume semnalul purtător, modificat corespunzător

Metode de modulare a semnalelor analogice sunt:
a) modulare in amplitudine
b) modulare in frecventa
c) modularea fazei


--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 10, 2011, 08:16:20 p.m. ---Adică, receptorii chiar doar trimit impulsuri electrice, însă durata, intensitatea, frecvența etc. a acestor trenuri de impulsuri este cea care "poartă" informația.
--- Terminare citat ---
Receptorii trimit informatiia cu ajutorul unei unde electormagnetice (impuls electric). Aceasta unda este modulata de catre receptori, adica informatia este "pusa" pe unda (cu ajutorul modulatiei), iar creierul demoduleaza una electromagnetica primita de la receptori si apoi "proceseaza" informatia. Semnaul este analog. (Exista si semnale digitatale si bineinteles modalitati de modulare digitala, dar nu este cazul sa discutam acum despre ele.)


--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 10, 2011, 08:16:20 p.m. ---Clasificarea simțurilor este mai mult orientativă. Cea la care face referire Eugen7 este a lui Aristotel, dar ea încă e folosită astăzi pentru că chiar este remarcabil de utilă și de cuprinzătoare.

--- Terminare citat ---
Asa este.
Simturile sunt multiple si complexe.

Eugen7:

--- Citat din: vikingul din Mai 10, 2011, 04:52:52 p.m. ---De faptul ca receptori trimit un semnal electromagnetic ce contine informatie nu am stiut, citisem din mai multe surse ca acestia trimit doar impulsuri electrice. Referitor la cele sase simturi, conventional sunt 5 dar si eu consider ca echilibrul este un simt.
--- Terminare citat ---
Impusurile electrice sunt scurte semnale electromagnetice.
Fiecare simt are propriul sistem senzorial. De aceea si echilbrul este un simt.


--- Citat din: vikingul din Mai 10, 2011, 04:52:52 p.m. ---p.s: multumesc pt surse

--- Terminare citat ---
Cu placere.

Eugen7:

--- Citat din: vikingul din Mai 11, 2011, 12:23:00 a.m. ---ce intelegeti prin termenul ,,virtual'', legat de acest subiect? pt ca eu inteleg ceva produs de creier, o reprezentare a acestuia asupra stimulilor, de aceea am afirmat ca simturile sunt virtuale, practic ele nu exista ci sunt doar reprezentari ale creierului, ce exista sunt stimului (presiunea, lumina, caldura) care actioneaza asupra organismului

--- Terminare citat ---
Receptorii "culeg" informatia din lumea reala, in care este subiectul (omul), si transmit aceste informatii despre "realitate" la creier care "interpreteaza"(percepe) realitatea. Apoi omul actioneaza corespunzator in functie de conditiile reale de mediu: cald, frig, lumina, intuneric etc.

Intreg sistemul senzorial este pentru preceptia realitatii.

Sistemul senzorial cuprinde organe care recepționează diferiți excitanți din mediul înconjurător (lumina, sunetul, presiunea, temperatura, câmpul electric, câmpul magnetic sau exitanți de natură chimică), care sub forma de impulsuri bioelectrice este transmis de la receptor pe traiectul nervilor la sistemul nervos central care poate fi măduva spinării sau creierul. Transformarea excitantului din afară la nivelul organului receptor într-un impuls nervos are loc prin o serie de procese fizico-chimice, fiind apoi din nou interpretat la nivel central.

Receptorii sistemului senzorial se află în organe specializate numinte organe de simț sau analizatori ca: ochiul, nasul, urechea, gura cu cavitatea bucală și pielea.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă