Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Reactor nuclear pe baza de toriu

Creat de Mishulanu, August 30, 2010, 02:12:40 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Mishulanu

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/7970619/Obama-could-kill-fossil-fuels-overnight-with-a-nuclear-dash-for-thorium.html

Am citit acest articol foarte interesant despre folosirea toriului ca combustibil in reactoarele nucleare in locul uraniului. Se pare ca toriul este mult mai abundent si mai eficient decat uraniul, o singura tona de toriu generand energia echivalenta a 200 de tone de uraniu, fiind in acelasi timp mai mult mai curat si mai sigur pentru ca eventualele reziduuri radioactive sunt consumate in reactor. Pentru ca reactoarele pe baza de toriu sunt mai sigure si mai simple, construirea lor va deveni mai iefitna decat echivalentul pe uraniu, odata ce costurile realizarii prototipului vor fi amortizate. Cu toate ca toriul ar putea reprezenta o solutie reala la actuala criza energetica, lucrurile se misca foarte incet. Probabil ca lobby-ul facut de companiile petroliere si de cele care construiesc reactoare pe baza de uraniu este mai "convingator" pentru politicienii care ar trebui sa ia deciile astea.

Am mai gasit inca un articol interesant tot pe acesta tema.
http://www.wired.com/magazine/2009/12/ff_new_nukes/

RaduH

Pai asta nu e chestia cu spalatia, cu protonii aceia de peste un GeV ? Si eu sunt uimit ca nu s-au facut progrese.

Mishulanu

Citat din: RaduH din Septembrie 06, 2010, 04:35:09 PM
Pai asta nu e chestia cu spalatia, cu protonii aceia de peste un GeV ? Si eu sunt uimit ca nu s-au facut progrese.

Nu inteleg exact la ce te referi. Stiu ca unul dintre modelele de reactor implica ciocnirea unor protoni accelerati cu o foaie de plumb care sa elimine niste neutroni cu scopul de a cataliza reactia de fisiune a toriului, care nu poate intretine o reactie de fisiune fara un catalizator extern, de unde si faptul ca este mult mai sigur decat un reactor cu uraniu.