Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)

Creat de admin, Mai 18, 2008, 03:09:50 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: mm din Septembrie 12, 2008, 01:58:46 PM
---De la ministere nu se poate astepta absolut nici "o miscare" astfel ca lucrurile pot fi pornite imediat doar pe baze "private" , asociative dupa cum am sugerat .
Nu asta ziceam. Ma refeream sa se investigheze care e pozitia actuala a ministerelor relevante. Au gandit si oamenii de acolo ce se zice aici? Se incearca o implementare "oficiala", chiar daca actualmente nu prea se vad rezultate? Spun de asta mai ales la nivel industrial, pentru ca la nivel casnic ministerul nu prea are ce sa faca (decat daca nu legifereaza ceva interdictii in acest sens).

Citat---Nu costa nimic inlocuirea respectiva . Ca si consumator casnic vei cumpara "sapunuri" de toate consistentele (solid , lichid , paste , etc) , in loc de detergenti la preturi chiar mai mici . Producatorii de detergenti isi vor reprofila productia , pe baza profitului lor sau/si cu ajutoare de la stat .
Aici intrebarea este: exista "sapunuri" de toate calitatile echivalente celor anorganici? Stii tu, din aceia care scot pete, care nu decoloreaza, care imbalsameaza hainele, care reduc depunerile de calc etc? Nu ma pricep, de aceea intreb. ;)

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Ma bucur ca discutia evolueaza foarte frumos, sunt lucruri de bun simt spuse aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

Pozitia actuala a ministerelor relevante e "sa-i doara-n cot" .
Da , ei au gandit si gandesc mereu cum sa ne jefuiasca mai tare .
Ce implementare , da ce-s prosti sa munceasca pentru noi ?
La nivel industrial , industriasul ar trebui sa se ocupe dar legea nu-l obliga si atunci "il doare sipe el ..."
La nivel casnic putem face si singuri , fara minister .

Am raspuns un pic mai sintetic pana aici la intrebarile dvs. dar deja reiese ca initiativele ar trebui sa vina de la noi parlitii , in fine , de la cei preocupati de propasirea comunitatii deoarece aceia care-s platiti ptr. asta sunt ocupati cu altele .

Exista "sapunuri" de toate felurile , pentru toate utilizarile . Ce pete sa scoata , d-le ! Va uitati cumva la reclame ? Pai , in ziua de azi toate hainele sunt sintetice si de aceea imposibil de patat ! De altfel , numai clorul scoate petele . Nu va mai luati dupa reclame si TV , 's numai minciuni .

Adi

Da, pai initiativele trebuie sa vina si de la noi, de jos. Eu am inceput una: sa popularizez stiinta, dar mai ales fizica particulelor. Am creat aceasta infrastructura (site, forum) dar si articole multe (cele mai multe traduceri din cei buni din vest, cu permisiune; dar am scris si articole proprii; am iesit si in presa, etc).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

Foarte frumos . Chiar apreciez asta . Dar vorbitul /si scrisul/ nu rezolva problemele concrete . Eu ma gandeam la implicare personala de gen (poate n-o sa sune bine) "echipa de cartier" sau asociere pe cateva "fumuri" la sat , care impune o organizare impreuna cu persoane concrete si executia propriuzisa . De aceea ce discutam noi aicea despre apa curata e cam "apa de ploaie" in rezolvarea problemei .

Adi

De acord. Insa pentru popularizarea stiintei, scrisul de aproape suficient, scrisul e foarte mult. Daca omul poate gasi informatie usor, este foarte bine. Desigur, e bine sa mearga si cercetatorii la scoli sa faca prezentari direct acolo. In iarna trecut am fost in tara de Craciun si am petrecut o saptamana facand un turneul la 7 licee mari din tara, facand la fiecare prezentari de fizica particulelor (m-am deplasat pe banii mei la Arad, Timisoara, Bucuresti plus orasul meu natal, Craiova). Profesorii au fost foarte incantati. Asa ar trebui sa sa faca si cercetatorii. Chestii concrete, dar mici. A fost un offtopic, ma gandesc. :)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

De acord cu chestiile concrete , un gram de practica valoreaza mai mult decat o tona de teorie . Insa poti si sa militezi , organizezi , treburi mai concrete mici care se finalizeaza cu facut . La noi dupa cum sti , e cu zasei si mai rar cu facui . Tata era timocean  de pe malul Dunarii , cunosc zona sudica . Toti sunt destepti acolo , unul mai tare ca ailalti . Tari de cap . Si au probleme cu apa potabila . E greu sa te duci si  sa-i inveti ceva . off topic .

Adi

Off-topic, e un dram de adevar in ce spui. Eu sunt in Craiova si cam asa, e zona saraca, cu agricultura, la Craiova ce mai e un pic de industrie si apoi la munte mine de carbuni. Dar da, trebuie facut. Atat. Ca faci mai bine sau mai rau, faci. Primesti feedback, sugestii, schimbi, faci iar. Asa am incercat eu sa fac. Recunosc ca stilul asta mi l-a dat traiul i strainatate.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

alev

Cu utilaje si echipamente din dotare proprie,executam cu profesionalism : foraje apa,pompe de caldura, echipamente profesionale de pompare, studii hidrobiologice si autorizatii, studii geotehnice, piloti forati-subtraversari. http://www.geofor-foraj.ro

valangjed

Inteleg ce vrea sa spuna mm.De aceea cred ca ar trebui facuta o popularizare(ca sa nu-i spun reclama) a acestor sapunuri organice.
In Romania insa mai trebuie facuta si o educatie a unei parti din populatie(atunci cand arunc biletul de autobuz in cosul de gunoi,am observat ca oamenii se uita ciudat la mine).Trebuie sa facem in asa fel incat oamenii sa inteleaga faptul ca de ei depinde viitorul vietii pe planeta(inclusiv viitorul copiilor lor,asta ii doare cel mai tare).Trebuiesc dezvoltate in acelasi timp doua programe:cel de educare a oamenilor si cel de gasire a unor solutii tehnologice pentru ecologizare(nu as mai vrea sa merg cca. 800 de metri pentru a gasi un cos de gunoi unde sa arunc o hartie).
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Da, totul sta in educatie. Deja in ultimii ani multe ONG-uri sunt foarte active si prin voluntariatul la ele multi tineri se educa. Dar desigur, este mult mai mult de facut. Noi la Stiinta Azi educam publicul roman pe partea de stiinta, atat pe voluntarii nostri, cat si pe liceenii ce participa la concursurile noastre sau ne citesc stirile. Fiecare trebuie sa faca cate putin si ar fi lumea un colt mai bun.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chent

mm...cred ca ar trebui regandit tot sistemul. Se poate incerca cu un proiect pilot. In primul rand, o problema cu care Romania s-a cam confruntat in ultimul timp: seceta. O modalitate de economisire a apei ar fi ca TOATA apa care cade din cer sa nu curga anapoda in canal sau sa ne inunde strazile, ci sa fie colectata de pe acoperis , strada, practic de pretutindeni intr-un sistem de canalizare care sa o duca in niste bazine in care impuritatile sa se depuna la fund...alte tratamente nu cred sa fie necesare. Aceasta apa poate fi apa menajera din casele si apartamentele noaste si poate fi apa care uda parcurile, gradinile, copacii - apropo de asta vedeti ca in fiecare an se planteaza mii de puieti in orase insa cel putin jumatate dinre ei se usuca fiindca nu sunt udati si nu au gropile facute calumea ca sa retina umiditatea . De aici ar rezulta o mare economie de apa. Apa de baut am putea-o achizitiona separat sau ar putea ajunge in casele noaste pe alte conducte, si ar trebui sa aibe un alt pret - si bineinteles o alta calitate - decat apa menajera.
2. Mult mai sanatos ar fi sa existe spalatorii unde oamenii sa duca rufele la spalat ca in Statele Unite, nu sa-si inghesuie in micile bai si masina de spalat. Apa aceea cu detergenti etc poate beneficia de o colectare si tratare speciala.
Apele care ar rezulta din folosirea apei menajere - bucatarie, baie, toalete - ar fi mult mai putin incarcata chimic, iar mizeria din ea ar fi mai usor de filtrat, indepartat, putand ajunge chiar ca ingrasamant pe camp sau ca un compost special mai ales pentru refacerea solurilor afectate de desertficare si nisip. Sunt multe solutii, insa la noi e mai greu fiindca depindem de administratie si politica.

S_Mirela

Eu consider ca atata timp cat se pune accentul pe "bani" si ma refer la acele corporatii carora nu le pasa de mediu ci numai sa "iasa bani" nu se va putea face nimic. Sunt foarte multe lucruri necesare si cred ca ar trebui implementate prin scoala . Copiii nu stiu nici macar regulile de circulatie rutiera ,ce sa mai spun de altele.
Daca noi invatam copiii sa pretuiasca ce le-a dat natura ,cred ca mai exista o sansa.Dar atata timp cat parintii le arata prin propriul exemplu ca nu este nici o problema sa arunci deseurile "pe unde apuci" ,asa vor face si copiii.Iar statul la momentul actual este mai preocupat cum sa adune mai multi bani la buget.
Nimic nu este usor dar trebuie sa plece de undeva,de la cineva ,iar acela trebuie sa fie exemplul de urmat.
Spre exemplu in fiecare an cand am fost la noi la mare (Marea Neagra) am facut alergie pe piele de la apa aceea "infecta" unde toate hotelurile deverseaza resturile menajere(mancare,detergenti,etc) .

RaduH

Mirela sunt intru totul de acord cu tine. Consider ca as putea sa incers sa-ti fac un fel de "teoria sistemului" din care sa rezulte ca absolut tot ce facem ar trebui regandit. Si nici macar nu cred ca eu as fi cel mai grozav dintre cei care sa incerce asa ceva. Problema e ca nu esti realmente lasat sa gandesti asa si ca nu ne unim realmente sa si putem sa facem ceva. Eu consider ca democratie inseamna sa te lasi condus de prostia majoritatii dar in acelasi timp consider ca nu am fost in stare sa concepem ceva mai bun. Dar nici sa consideri ca democratia e deja perfecta si ca e "blasfemie" sa te gandesti la imbunatatiri chiar si radicale la o adica. Plus ca daca consideri ca te amenininta o calamitate urmeaza sa se apeleze la ceea ce se numeste "stare de necesitate".

RaduH

CitatPrimesti feedback, sugestii, schimbi, faci iar.
Total de acord daca nu apuca media sa-ti faca mult prea tare praf nivelul de inteligenta general. Cred ca ar fi bine sa invatam ceva din ultima definitie la moda "consumerismul".