Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Câte sinapse are creierul uman?

Creat de sumalan dorin, Iulie 28, 2010, 11:51:27 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin

Salutări.

Câte sinapse are creierul uman?.Am căutat pe internet ceva,detali dar nu am găsit nimic interesat.Şi de asta am pus această întrebare pe forum,poate ştie cineva răspunsul.

ioana.m

#1
Un creier uman adult are aprox. 10 la puterea 14 pana la  5 × 10 la puterea 14 sinapse.

Sursa: wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_synapse)

florin_try


Si cam cite sinapse sunt folosite pentru functiile superioare de gindire? Difera prin ceva de cele pentru functii vegetative?

sumalan dorin

Salutări.

Wow.

Florin,asta vroiam să întreb şi eu.Cum am putea de exemplu să ne activăm toate sinapsele? Se pot activa? sau sunt active,numai că noi nu ne dăm seama.Dacă de exemplu,am activa,toate sinapsele,ce s-ar întâmpla?am deveni cu toţi geniali?!Am avea capacităţi,peste limita noastră de întelegere.

florin_try


Dar procesele cognitive nu sunt date de o singura sinapsa ci de anumite combinatii intre mai multe sinapse. Adica un anumit traseu intreg de sinapse. Numarul de trasee posibile e cu mult mult mai mare decit cel de conesiuni intre 2 neuroni. (permutarile posibile).

Probabil exista limitari biologice, date de faptul ca procesul e prea delicat pentru a putea fi controlat de noi, si deci cu ce ne-a inzestrat natura cam asta e. Nu cred ca putem deveni toti Einstein, natura TREBUIE sa previna asta sa se intimple caci cheia evolutiei este varietatea si intimplarea.

Sinapsele si traseele de sinapse se pot activa prin antrenament. De exemplu Jimmi Hendrix nu stia sa cinte la chitara cind s-a nascut, dar si-a antrenat reteaua neuronala sa o faca si a facut-o f. bine.

Cred insa ca avem limitari inerente date de structura si antrenabilitatea retelei neuronale. De exemplu eu nu pot cinta la chitara precum Jimi Hendrix, si nu am ce-i face.




123

#5
Citat din: florin_try din Iulie 30, 2010, 02:06:47 PM

  Nu cred ca putem deveni toti Einstein, natura TREBUIE sa previna asta sa se intimple caci cheia evolutiei este varietatea si intimplarea.


Aici eu vad o usoara contradictie (alaturarea celor 2 termeni subliniati de mine). Daca intamplarea sta la baza proceselor naturale, atunci nu "trebuie" nimic. Pur si simplu totul se intampla probabilistic.

Citat din: florin_try din Iulie 30, 2010, 02:06:47 PM

Cred insa ca avem limitari inerente date de structura si antrenabilitatea retelei neuronale. 

As vrea sa fac o completare: la nivel pseudo-stiintific se considera ca omul isi foloseste doar o mica parte din creier (10-20%, dupa posibilitati :D). Stiinta, din cate stiu eu, nu a confirmat acest lucru. Insa, s-a confirmat stiintific ca, in situatii pe care le consideram normale, organismul uman nu lucreaza la "capacitate maxima". De exemplu, daca vrei sa ridici o greutate de 200 kg (fara a fi antrenat in acest domeniu) nu vei putea sa o faci pentru ca, in conditii normale, nu se activeaza toate fibrele musculare din tesuturi, ci doar o mica parte. In situatii-limita insa, ele sunt activate in totalitate (pentru o perioada destul de scurta) si atunci poti face lucruri de care nu te credeai in stare. Teoretic, asa ar trebui sa stea lucrurile si in cazul creierului, numai ca, din cauza complexitatii lui (in raport cu celelalte organe) nu putem (inca?) intelege cum se intampla asta.

Pentru expunerea de mai sus nu pot da o referinta exacta, dar am vazut aceste lucruri intr-o emisiune pe Discovery.