Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Noi planete asemenea Pamantului

Creat de Adi, Iunie 17, 2008, 04:17:38 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Planetele din afara sistemului solar descoperite pana acum, aproximativ 300, sunt in mare parte planete gazoase gigant, asemanatoare planetei Jupiter. Foarte putine planete solide, ca si Pamantul au fost descoperite inca, tocmai pentru faptul ca fiind mai mici sunt mai greu de detectat. Totusi, pe masura ce tehnicile experimentale se perfectioneaza, se vor descoperi tot mai multe planete telurice.

Iata de exemplu descoperirea a trei dintre acestea ... cu aceasta, creste si sansa existentei vietii in spatiu ...

http://www.cotidianul.ro/s_au_descoperit_inca_trei_super_terre-48922.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#2
O planeta care bate toate recordurile

Colaborarea britanica de astronomi WASP a detectat o planetă extrasolară care este mai aproape de steaua ei decât oricare altă planetă descoperită până acum. Datorită acestui record, planeta mai bate recordurile şi la temperatură, radiaţie şi viteză şi este o provocare a fi explicată de modele teoretice prezente. Anunţul a fost făcut pe 11 octombrie 2008 la întâlnirea anuală a diviziei pentru ştiinţe planetare a Asociaţiei Astronomilor Americani.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Osmiumbin

#3
Wow, super articol!
Chiar nu ma asteptam la asemenea conditii: 2.300 grade Celsius si un an pe această planetă durează un pic peste o zi terestră.

Este chiar uimitor cate planete extrasolare au fost descoperite in ultimii ani si cu cat se descopera mai multe cu atat rata descoperirii celor telurice este mai mare si prin urmare posibilitatea existentei vietii in univers creste!


Adi

Multumesc, Osm, ma bucur ca iti place stirea. Sper sa placa si ziarelor din tara, carora le-am trimis-o, care preluand-o, ar mai aduce oameni la noi pe site.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#5
A fost descoperita cea mai mica planeta extrasolara. Realizarea a fost satelitului COROT.

COROT descoperă cea mai mică exoplanetă COROT a desoperit cea mai mica planeta terestra detectata pana acum in afara Sistemului Solar. Uimitoarea planeta are o dimensiune mai mica decat dublul celei a Pamantului si orbiteaza o stea asemanatoare Soarelui. Temperatura sa este atat de ridicata incat este posibil ca planeta sa fie acoperita de lava sau vapori de apa. Pana acum, au fost descoperite aproximativ 300 de exoplanete, dintre care cele mai multe sunt giganti de gaz similare lui Jupiter sau Neptun.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

jean

    Citat din postul lui Adi de mai sus:  O planeta care bate toate recordurile
Citatplaneta mai bate recordurile şi la temperatură, radiaţie şi viteză şi este o provocare a fi explicată de modele teoretice prezente
Interesant cum se mentine sistemul, cum se echilibreaza fortele in asemenea conditii.

Adi

#7
Numarul planetelor extrasolare a trecut de 400 ... Dar acum a fost gasita o planeta ca si Jupiter, dar nu fierbinte, ci cu temperaturi asemanatoare planetelor din sistemul nostru solar.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

Citat
Este chiar uimitor cate planete extrasolare au fost descoperite in ultimii ani si cu cat se descopera mai multe cu atat rata descoperirii celor telurice este mai mare si prin urmare posibilitatea existentei vietii in univers creste!

fa-mi te rog si mie un calcul sa vad cu cat a crescut posibilitatea existentei vietii in univers. deocamdata plimbandu-ne intre 0 (lipsa) si 1(exista) suntem la 0 caci deocamdata nu avem cunostinte de asa ceva. acuma daca s-au mai descoperit planetele aste cam care e sansa?

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Nu cred ca e atat de important daca mai exista alte civilizatii in univers daca sunt la distante de la care nu ne putem intalni.
Sa nu insemne aceste descoperiri faptul ca ar putea sa fie si civilizatii care sa poata ajunge la noi, fara sa trebuiasca sa se afle fata de noi la un nivel de la care sa fie putin probabil sa ne si bage in seama.

jean

#11
  Civilizatii asemanatoare noua, se pare ca nu sunt prea aproape de noi, dar cred ca se pot gasi in aceasta imensitate spatiala. Entitati inteligente? Acestea pot fi chiar aici pe Pamant, dar sunt atat de diferite de noi, probabil, incat pot trece neobservate. Pot fi numai energie sau constituite din particule forte fine care scapa obssevatiei noastre.

S-a descoperit prima planeta asemanatoare Pamantului, Gliese 581 g - prima exoplanetă locuibilă. Exoplaneta, adica nu apartine sistemului nostru solar, se afla la aproximativ 20 ani lumina de noi. Pe aceasta planeta ar putea exista viata asemanatoare celei de pe Pamant, dar nu este obligatoriu sa evolueze ca si Pamantul, acest fapt o face interesanta pt. noi. Citat din articol:
CitatSurpriza a venit miercuri, 29 august, când astronomii de la Observatorul W. M. Keck din Hawaii (unul dintre cele mai mari observatoare astronomice din lume) au anunţat descoperirea planetei Gliese 581 g.  Gliese 581 g, care a atras imediat atenţia, deoarece toate calculele indică că se află în centrul zonei Goldilocks!
Mai multe despre aceasta planeta puteti citi aici:
http://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/1008-terra-2-gliese-581-g-prima-planeta-descoperita-in-zona-goldilocks.html
Pai daca sunt doua planete asemanatoare, Pamantul si Gliese 581 g, inseamna ca mai sunt si altele. Daca mai sunt si altele si Pamantul are fiinte vii si inteligenta, atunci sunt sanse mari ca unele sa adaposteasca si ceva inteligenta. Chiar......Este obligatoriu ca un anumit tip de inteligenta sa fie legat de o planeta? Ma intreb si eu asa.....Daca energia care a aparut inaintea planetelor in univers a ajuns la inteligenta inaintea fiintelor aparute destul de tarziu? Nu cred ca stie sa raspunda cineva, dar un LED rosu clipeste in mintea mea, ca ar putea fi si asa.

Adi

Nou articol al meu la EvZ.ro. A fost descoperita prima planeta extrasolara care, desi in galaxia noastra, a luat nastere in alta galaxie ce a fost devorata de galaxia noastra acum 6 miliarde de ani. http://www.evz.ro/detalii/stiri/planeta-de-imprumut-in-calea-lactee-913309.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro