Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Deosebiri intre stiinta si tehnica

Creat de alef, Iulie 11, 2010, 10:20:49 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

alef

        Bună seara. Ce deosebiri există între tehnică şi ştiinţă? Tehnica este mai axata pe aplicaţii practice, din câte ştiu eu. Totuş, m – ar interesa să lucrez într – un domeniu în care să descopăr lucruri noi, şi nu neapărat să aplic noţiuni care se cunosc deja.

        Cred că sunt mai multe locuri de muncă pentru  ingineri decât pentru cercetători.  Asta deoarece în viaţa de zi cu zi este mai multă nevoe de cineva care să ştie să facă ceva practic decât de cineva care să caute lucruri noi. Din cauza asta, competiţia pentru ocupaţii de cercetător ar fi foarte mare, şi nu toţi cei care doresc să ajungă cercetători reuşesc. Mi s – a sugerat că ar fi recomandat să ţintesc o carieră cu profil tehnic, căci astfel aş avea o carieră asigurată. 

chimistul

Salut!

Lucrand intr-un domeniu ca "om de stiinta" cercetator etc etc se presupune ca tu vei fi acela care va descoperi noi si noi materiale, substante, procedee, etc etc. care in final vor face viata noastra a tuturor mai buna si orizontul cunoasterii se va largii tot mai mult. Ca om de stiinta s epresupune ca te vei specializa pe un domeniu ingust si acolo vei despica firul in patru ca sa vezi ce e in el. Apoi vei lua o bucata deja despicata si o vei despica iarasi in patru si tot asa.


Ca si inginer sau tehnician pe de alta parte se presupune ca tu esti acela care vei da solutii la problemele de zi cu zi din diferite domenii punand in practica cunostintele puse la dispozitie de "oamenii de stiinta". Acest lucru presupune ca un bun inginer trebuie sa fie "multilateral dezvoltat". Dau exeplul meu ca si inginer chimist intr-o fabrica de amoniac. Trebuie sa ai cunostinte foarte bune de chimie in primul rand. Fiindca un produs se obtine prin mai multe etape tehnologice exista foarte multe procese fizice care au loc acolo (racire, evaporare, lichefiere, compresie, etc, ect) pe care trebuie sa le intelegi si sa le stii bine. Toate aceste substante in fluxul tehnologic sunt vehiculate cu diferite utilaje ( pompe, compresoare, arzatoare, schimbatoare de caldura, condensatoare, coloane de rectificare, etc, etc) trebuie sa ai si cunostinte foarte bune de mecanica pentru a le exploata corespunzator. In zilele noastre nu exista proces tehnologic cat decat complex care sa nu fie automatizate. Un alt domeniu din care trebuie sa ai cunostinte. In plus ca si inginer vei lucra atat cu masini cat mai ales cu OAMENI. Un bun  inginer trebuie sa fie si un bun psiholog sa se ridice sau sa se coboare la nivelul fiecaruia. In plus odata ajuns intr-o pozitie cu responsabilitati de conducere trebuie sa fie un bun manager ( sau gospodar) fiind responsabil de gestionarea resurselor materiale si umane pe care le are la dispozitie. Prin urmare cam astea ar fi caracteristicile. Evident ca fiind inginer am adus mai multe argumente aici. Ambele "meserii" sunt frumoase si cred ca aduc aceleasi satisfactii celor care le practica cu adevarat si cu drag. Munca este o valoare in sine si ar trebui respectata de toti! Muncind si adunand cunostinte investesti in propriul tau viitor. Daca esti bun in ceea ce faci mai devreme sau mai tarziu banii vor veni oricum!   

AlexandruLazar

tl ; dr: ştiinţa se ocupă cu lărgirea sferei cunoaşterii, ideea de bază fiind obţinerea de cunoştinţe noi. Ingineria se ocupă de aplicarea cunoştinţelor respective pentru obţinerea unui produs în sine.

Distincţia e de fapt valabilă numai la un nivel destul de general. În practică, şi mai ales în domeniile de vârf, munca unui inginer şi cea a unui om de ştiinţă ajung destul de des să semene.