Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Raza protonului e cu 4% mai mica decat se credea!

Creat de 1epi, Iulie 08, 2010, 01:00:18 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

123

Citat din: Adi din Iulie 09, 2010, 03:08:23 AM
Raza protonului nu se schimba in functie de leptonul care e in jurul sau (electron, muon, tau).

Nici eu n-am zis ca se schimba. Dar din articolul de pe site-ul stiinta azi rezulta ca raza protonului s-a masurat cu o precizie mai mare datorita faptului ca muonul are o masa de 200 de ori mai mare decat electronul si interactioneza electromagnetic mai puternic cu protonul. Intrebarea era: daca se inlocuieste muonul cu tauonul (care are masa si mai mare, deci interactioneaza si mai puternic), precizia masuratorii ar creste si s-ar obtine (eventual) o raza si mai mica a protonului ?

Adi

Da, acum ca ai clarificat la ce te referi, raspunsul este da.

Numai ca leptonul tau traieste si mai putin timp decat muonul si este si este si mai greu (daca nu imposibil) de obtinut un fascicul de leptoni tau (in acest experiment ei au un fasicul de muoni cu care bombardeaza molecule de hidrogen). Toate acestea ar face ca experimentul sa nu fie la fel de precis. Dar in viitor, cand manipularea leptonilor tau va fi mai bine inteleasa, atunc s-ar putea intr-adevar face acest experiment si cu leptoni tau si sa fie mai precis.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

123

Da, asa credeam si eu, multumesc pentru explicatii.

Adi

Articolul amplu de care povesteam a fost publicat la Voxpublica azi si se pare ca va fi publicat si la EvZ.ro duminica.

http://voxpublica.realitatea.net/stiinta/un-rezultat-surprinzator-%E2%80%93-raza-protonului-este-mai-mica-decat-s-a-crezut-48093.html

Cum vi se pare acest articol? Sugestii si comentarii sunt binevenite pentru ca pe viitor sa scriu articole mai bune.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Citat din: Adi din Iulie 09, 2010, 03:06:56 AM
Citat din: mircea_p din Iulie 09, 2010, 01:22:26 AM
Citat din: Adi din Iulie 09, 2010, 12:55:43 AM
teoria QCD care poate calcula raza protonului.
Esti sigur? Chiar poate?


Chiar sigur nu, trebuie investigat. Dar daca nu QCD sa o calculeze, atunci cine?

Nu am vrut sa implic ca nu ar fi de "competenta" QCD ci a unei alte teorii. Doar ca nu sant sigur ca QCD e destul de bine pusa la punct ca sa prezica raza protonului. Cel putin asa am ramas cu impresia de cand am luat si eu cursul de teoria cuantica a campurilor. Dar asta a fost acum cam multi ani.
Poate ca deja se lucreaza mai mult in alte directii.




Adi

Stiu ca au reusit din QCD sa prezica masa protonului. Pentru raza trebuie sa ne mai documentam sa fim siguri.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

 Cred ca vorbim mai mult de o corectie a unor rezultate deja cunoscute, asta nu modifica fizica pe care deja o cunoastem.

Teoretic vorbind, daca incercam sa ne apropiem si mai mult de proton, folosind un tauon, vom perturba si mai mult (in comparatie cu un electron sau un muon) starea protonului. totusi, daca luam in considerare faptul ca in proton interactiuna predominanta este cea tare, putem spune ca un tauon nu modifica aproape deloc (sau o modifica neglijabil) starea protonului, vorbind aici de "masa", "raza" etc.

Masa protonului "s-a prezis" in urma unor simulari pe calculator, nu a calculelor analitice. In cromodinamica cuantica nu se pot aplica corectii perturbative ca in electrodinamica cuantica decat in anumite intervale de energie. Confinarea cuarcilor (studiul protonilor, neutronilor ...) nu se pot trata perturbativ si atunci se folosesc metode aproximative. Pentru referinte ai alte cele QCD - Metode.