Chimistul are dreptate, trebuie densitatea. Nu am gasit densitatea functie de concentratia molara dar am gasit-o functie de cea procentuala.
In general e bine sa nu tratam cu superficialitatea problemele, indiferent cit de simpla pare. Densitatea este cam 1.09 g/ml pentru problema in cauza.
De asemeni, nu imi este clar de ce relatia 1/d1 +1/d2 = 1/d amestec ar fi aplicabila in acest caz.
Putem aproxima aceasta densitate cu 1 ? In final asta ramine la latitudinea fiecaruia, am sa arat insa diferenta intre ce s-ar obtine cu densitate 1 si densitatea diferita de 1.
La adresa de web:
http://www.handymath.com/cgi-bin/hcltble3.cgi?submit=Entry am gasit dependenta densitatii HCl de concentratia procentuala la diferite temperaturi.
Am pus pe un grafic aceste densitati, variatia e aproape linieara (vezi grafic mai jos).
Din datele de mai sus se poate stabili ca la 20 grade Celsius densitatea HCl poate fi aproximata ca: d=0.99763 + 0.00503*p . (d=densitate ; p= concentratie procentuala)
Aceata e o relatie empirica, fitind o dreapta din datele d=f(p) de la adresa de mai sus, pentru 20 grade Celsius.
Si acum, rezolvarea concreta, pentru 20 grade Celsius:
Considerind densitatea solutiei 1 g/ml atunci concentratia procentuala este p=5.6*36.5/(1000*1)*100 = 20.44 %
Daca luam in calcul relatia empirica de variatie a densitatii cu concentratia procentuala este p=18.72 % (si corespunzator, densitatea la aceasta concentratie este 1.092 g/ml)