Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Conventional-neconventional

Creat de tudor, Iunie 22, 2010, 05:33:44 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

valangjed

Citat din: tudor din August 03, 2010, 03:53:48 PM
ţi s-a întîmplat vre-o dată să fii nesigur de ceea ce priveşti chiar în momentul cînd priveşti oare de ce dacă ceea ce priveşti este o realitate?.dacă o mîncare îţi place de ce nu este constantă plăcerea, ce se schimbă?

pînă şi sistemul de referinţă este relativ, el doar în aparenţă este constant. Nimic nu stă pe loc în univers ca şi universul însăşi, doar segvenţional. Cazuri particulare şi convenţii.

Dacă tu îmi spui unde vom găsi viteza luminii 300.000 km/s eu mă las de filozofie. Să nu te referi în teoriile noastre ci în realitate. Ar fi o perfecţiune.



Ceea ce privesc este o imagine care pana ajunge sa fie "procesata" in creier sufera mai multe transformari.Chiar si procesarea in creier depinde de diferiti factori :factori meteorologici , starea ta din acel moment (suparat , vesel ,nervos etc.) , intensitatea luminii etc.Toti acesti factori pot modifica intensitatea placerii.
Nu a spus nimeni ca ceva sts pe loc in univers dar daca masori din propriul sistem de referinta vitez ta este zero , din alt sistem de referinta , insa , se poate spune ca esti in miscare.Nu exista sistem de referinta privilegiat.
Viteza luminii o gasesti la delasarea undelor electromagnetice si a fost masurata experimental inca de la inceputul secolului 20.Mai exact este 2,99792458*10^8 m/s.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Electron

Citat din: tudor din August 03, 2010, 03:53:48 PM
ţi s-a întîmplat vre-o dată să fii nesigur de ceea ce priveşti chiar în momentul cînd priveşti oare de ce dacă ceea ce priveşti este o realitate?.
Te rog sa rescrii aceasta fraza in mod inteligibil pe romaneste.

Citatdacă o mîncare îţi place de ce nu este constantă plăcerea, ce se schimbă?
Care e relevanta la discutia de fata?

Citatpînă şi sistemul de referinţă este relativ, el doar în aparenţă este constant.
Poftim? Ce inseamna pentru tine "sistem de referinta" si ce variaza in acesta ?

CitatNimic nu stă pe loc în univers ca şi universul însăşi, doar segvenţional. Cazuri particulare şi convenţii.
Cine a spus ca ar exista ceva ce sta pe loc in Univers?

CitatDacă tu îmi spui unde vom găsi viteza luminii 300.000 km/s eu mă las de filozofie.
Vei gasi viteza de 300.000 km/s acolo unde exprimarea nu este suficient de riguroasa, sau acolo unde diferenta cu viteza reala este neimportanta. Viteza luminii in vid nu este de 300.000 km/s, riguros vorbind. (Valoarea exacta ti-a indicat-o valangjed.)

CitatSă nu te referi în teoriile noastre ci în realitate.
In nici o teorie fizica viteza luminii nu este de 300.000 km/s, pentru ca nu este atat in realitate.

CitatAr fi o perfecţiune.
Conform stiintei actuale (si experimentelor cunoscute) ar fi o eroare.

Citat din: tudor din August 03, 2010, 04:01:37 PM
Ceri prea mult şi nu politicos, pe internet nu sînt doar inculţi.
Imi pare rau sa aflu ca a-ti cere sa scrii corect gramatical si ortografic, si a te exprima coerent, e prea mult pentru tine. Daca ti se pare ca nu sunt politicos (desi nu e intentia mea), e poate pentru ca ma vad nevoit sa insist de prea multe ori cu intrebarile si cererile de clarificare, iar tu nu te sinchisesti sa raspunzi in mod coerent. As considera nepoliticos din partea ta sa tratezi astfel partenerii de discutie.
Cat despre cati culti si cati inculti sunt pe internet, nu am nici cea mai vaga idee. De ce aduci asta in discutie?

CitatFaptul că tu nu vezi paradoxurile nu înseamnă că nu există.
Faptul ca tu vezi paradoxuri peste tot nu inseamna ca cu asta spui ceva relevant despre realitate.

CitatPentru tine multe lucruri sînt ridicole şi irelevante, de ce te oboseşti să le citeşti, oricum este inutil.
Te inseli. Este inutil atunci cand partenerii de discutii nu sunt in stare sa dialogheze in mod serios si coerent. Dar pana determin in ce categorie intra interlocutorii de aici, efortul meu este suficient de util pentru mine, si in fond asta conteaza.

CitatLasă-i pe alţii.
Nu pot sa-i las pe altii sa-si bata joc de acest forum. Imi pare rau, dar aici nu face oricine orice vrea. Aici este un forum cu anumite norme si cu un anumit interes in popularizarea stiintei si a metodelor corecte de dezbatere. Iar eu se intampla sa am rol de moderator/administrator ca atare intra in atributiile mele sa pastrez ordinea pe aici, conform conventiilor [sic] acestui forum.

CitatSau vrei să reintroduci cenzura în acest forum, dacă da te rog să mă scuzi.
Pe acest forum nu a existat niciodata cenzura, deci nu pot sa o "reintroduc". In plus te asigur ca nu am nici cea mai vaga intentie sa cenzurez pe cineva, la nivel de idei.

Ceea ce fac aici este sa incerc sa stabilesc cat de coerent si de relevant este (sau poate fi) discursul celor care scriu pe forum. Cei care nu pot discuta nicicum coerent, de obicei devin repede ignorati de ceilalti si se retrag singuri inainte sa intre la categoria de SPAM (adica sa posteze de unii singuri mesaje multiple pe care nimeni nu le citeste). Cu alte cuvinte, atata timp cat inca mai incerc sa obtin ceva raspunsuri coerente din partea ta, inseamna ca mai consider ca e vreo sansa sa comunicam in mod relevant. Daca vrei sa nu mai insist, se poate si asta, daca vrei neaparat.


e-
Don't believe everything you think.

tudor

#122
Viteza luminii este o constantă teoretică, ca orice constantă, adică relativă. Insistă dar făă propoziţii de genul, "aburelile tale suit inconsistente logic si devin repede ridicole si irelevante". parcă ziceai că ştii să scrii. "ca cu asta".

Ţi se pare că sînt singur în discuţie?

Normele le fac oamenii după chipul şi asemănarea lor.





Electron

Citat din: tudor din August 04, 2010, 11:41:55 AM
Viteza luminii este o constantă teoretică, ca orice constantă, adică relativă.
Aceasta constanta a fost verificata experimental. Ce anume este relativ la ea?

CitatNormele le fac oamenii după chipul şi asemănarea lor.
Asa, si?

e-
Don't believe everything you think.

tudor

#124
Mă interesează mai puţin discuţiile colaterale nu mi-aţi zis nimic de definiţia spiritului ca simultaneitate memorie/gîndire/simţ/sentimente/intuiţie/instinct. Credeţi că gîndirea poate fi luată ca al şaselea simţ?. Eu l-am introdus  ca element distinct. Orice părere este bună uneori chiar lipsa unei păreri. Nu trebuie să fii avizat să-ţi analizezi propriul spirit.

tudor

#125
 Fiecare trebuie să fie propriul lui judecător în primul rînd.

Si au găsit exact 300.000 km/s, sau apropiat?. Sînt curios.

Electron

Citat din: tudor din August 04, 2010, 12:19:01 PM
Si au găsit exact 300.000 km/s, sau apropiat?. Sînt curios.
Ti s-a raspuns deja la asta. Tu nu ai raspuns ce consideri ca este relativ la aceasta constanta.

e-
Don't believe everything you think.

valangjed

Viteza luminii nu are cum sa fie relativa.Din orice sistem de referinta ai masura-o are aceeasi valoare (data intr-un post anterior).
Da viteza luminii a fost masurata (vezi experimentul Morley-Michelson).
Pentru mine ceea ce numesti tu spirit nu reprezinta decat niste programe de computer mult mai complexe decat ceea ce cunoastem noi.Sa spunem ca eu sunt un ateu "dinala rau".
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

tudor

#128
Citat din: valangjed din August 04, 2010, 01:24:31 PM
Viteza luminii nu are cum sa fie relativa.Din orice sistem de referinta ai masura-o are aceeasi valoare (data intr-un post anterior).
Da viteza luminii a fost masurata (vezi experimentul Morley-Michelson).
Pentru mine ceea ce numesti tu spirit nu reprezinta decat niste programe de computer mult mai complexe decat ceea ce cunoastem noi.Sa spunem ca eu sunt un ateu "dinala rau".

Şi cei care au măsurat cu precizie de 100% viteza luminii n-au primit premiul Nobel, pentru perfecţiunea lor?. Ciudat, şi timpul se măsoară cu precizie de nu ştiu cîte zecimale, dar nu perfect. Voi ştiţi altceva?.De la zecimalele acelea pînă la perfecţiunea universului sau a realităţii, însemnă relativul acestei constante. Ca şi faptul că acele măsurători nu sînt realitate ele sînt în condiţii create special. Ştiţi cum voiaţi să-mi demonstraţi existenţa cuantelor în vid, acum le eliminaţi. Da programe ceva mai complexe infinite.Cît mai ai pînă la 100% ca ateu?. Ca lumina să treacă cu viteză constantă mediul trebuie să fie constant perfect, ca să ajungă la viteza maximă trebuie vid perfect, mi-e imposibil să cred că cineva sau ceva a atins pefecţiunea aceasta. 

tudor

Dacă cineva îmi dă coordonarele perfect stabile ale unui punct şi eu am sa-spun că există constante, universale sau de altă natură. Vă sperie inconsecvenţa, neconvenţionalul realităţii?.Asta este realitatea şi moartea ne sperie dar este inevitabil infinit de infint, este realitate chiar dacă nouă ni se pare iluzie.

valangjed

Observ ca nu ne intelegem.Cred ca ai putea face filosofie si dintr-o carte de bucate , cu conditia sa citesti doar ce-ti place tie.
Raspunsul la intrebarile din ultimele doua posturi ti-au fost date , unele de mai multe ori , asa ca nu inteleg de ce le repeti.
Viteza luminii e cunoscuta cu o anumita eroare (foarte mica).Orice masuratoare are o eroare.La aceasta intrebare nu raspunsesem.Ramasesem dator ;).
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Electron

Citat din: tudor din August 04, 2010, 08:18:40 PM
Şi cei care au măsurat cu precizie de 100% viteza luminii n-au primit premiul Nobel, pentru perfecţiunea lor?.
Nu a masurat nimeni viteza luminii cu precizie de 100%, asa ceva nici nu se poate.

CitatCiudat, şi timpul se măsoară cu precizie de nu ştiu cîte zecimale, dar nu perfect.
Ce anume e ciudat in asta?

CitatVoi ştiţi altceva?.
Nu, si nici nu a afirmat nimeni pe aici ca ar fi altfel. Lasa omul de paie si vino cu argumente serioase, daca poti.

CitatDe la zecimalele acelea pînă la perfecţiunea universului sau a realităţii, însemnă relativul acestei constante.
Aha, deci acum folosesti propria-ti definitie aberanta si pentru conceptul de "constanta". Foarte bine, deja nici nu mai astept mai mult de la "filozofia" ta.

CitatCa şi faptul că acele măsurători nu sînt realitate ele sînt în condiţii create special.
Masuratorile nu sunt realitate? In fizica real este ceva ce poate fi masurat in mod consistent. E clar ca tu ai propriile tale definitii complet irelevante in acest context.

CitatŞtiţi cum voiaţi să-mi demonstraţi existenţa cuantelor în vid, acum le eliminaţi.
Incepi sa faci acuzatii mincinoase. Cine a "eliminat" cuantele (de fapt despre fluctuatiile cuantice era vorba) din vid? Hai, da citatul sa vedem si noi.

CitatCa lumina să treacă cu viteză constantă mediul trebuie să fie constant perfect, ca să ajungă la viteza maximă trebuie vid perfect, mi-e imposibil să cred că cineva sau ceva a atins pefecţiunea aceasta.
Poti sa crezi ce vrei. Fabulatiile tale pe care le numesti pompos "filozofie" sunt oricum complet irelevante in contextul studiului si intelegerii realitatii. A discuta asemenea delatii cu tine e ca si cum as cere sa definesti termenii scosi de tine din burta in mod coerent, adica o totala pierdere de vreme.

Citat din: tudor din August 04, 2010, 08:34:52 PM
Dacă cineva îmi dă coordonarele perfect stabile ale unui punct şi eu am sa-spun că există constante, universale sau de altă natură.
Elucubrezi peste masura. Lasa omul de paie in pace, daca vrei sa fii luat in serios. Cu asemenea abureli nu convingi pe nimeni.

CitatVă sperie inconsecvenţa, neconvenţionalul realităţii?.
Iarasi pui intrebari irelevante? Din fraza asta sigur ai folosit cel putin 3 termeni cu definitii pe care doar tu le posezi si care sunt contrare oricarui discurs relevant. Sunt sigur dupa ce am vazut ce elucubratii versi pe aici de ceva vreme. Ma mira ca nu ai introdus si abureala cu "infinit de infinit de la pozitiv la negativ" in fraza, parca ar fi sunat mai bine ...  ::)

CitatAsta este realitatea şi moartea ne sperie dar este inevitabil infinit de infint, este realitate chiar dacă nouă ni se pare iluzie.
Ah, pardon, aici erau! Vezi, daca aveam putintica rabdare ...

e-

Don't believe everything you think.

tudor

Citat din: valangjed din August 04, 2010, 10:42:07 PM
Observ ca nu ne intelegem.Cred ca ai putea face filosofie si dintr-o carte de bucate , cu conditia sa citesti doar ce-ti place tie.
Raspunsul la intrebarile din ultimele doua posturi ti-au fost date , unele de mai multe ori , asa ca nu inteleg de ce le repeti.
Viteza luminii e cunoscuta cu o anumita eroare (foarte mica).Orice masuratoare are o eroare.La aceasta intrebare nu raspunsesem.Ramasesem dator ;).
Atunci cum rămîne cu costanta aceea universală., unde o găsim îm eroarea măsurătorii sau  variaţia mediului unde măsurăm, sau în interpretarea măsurătorii de cineva. nu mai dau definiţia constantei din dicţionar că am observat că nu sînteţi de acord cu el.Aş fi curios să ştiu dacă la 100 de măsurături aşazise identice rezultattele sînt identice pînă la ultima zecimală şi la care, oricum dincolo de ultimă nu se ştie.

tudor

Citat din: Electron din August 04, 2010, 11:19:51 PM
Citat din: tudor din August 04, 2010, 08:18:40 PM
Şi cei care au măsurat cu precizie de 100% viteza luminii n-au primit premiul Nobel, pentru perfecţiunea lor?.
Nu a masurat nimeni viteza luminii cu precizie de 100%, asa ceva nici nu se poate.

CitatCiudat, şi timpul se măsoară cu precizie de nu ştiu cîte zecimale, dar nu perfect.
Ce anume e ciudat in asta?

CitatVoi ştiţi altceva?.
Nu, si nici nu a afirmat nimeni pe aici ca ar fi altfel. Lasa omul de paie si vino cu argumente serioase, daca poti.



CitatDe la zecimalele acelea pînă la perfecţiunea universului sau a realităţii, însemnă relativul acestei constante.
Aha, deci acum folosesti propria-ti definitie aberanta si pentru conceptul de "constanta". Foarte bine, deja nici nu mai astept mai mult de la "filozofia" ta.

CitatCa şi faptul că acele măsurători nu sînt realitate ele sînt în condiţii create special.
Masuratorile nu sunt realitate? In fizica real este ceva ce poate fi masurat in mod consistent. E clar ca tu ai propriile tale definitii complet irelevante in acest context.

CitatŞtiţi cum voiaţi să-mi demonstraţi existenţa cuantelor în vid, acum le eliminaţi.
Incepi sa faci acuzatii mincinoase. Cine a "eliminat" cuantele (de fapt despre fluctuatiile cuantice era vorba) din vid? Hai, da citatul sa vedem si noi.

CitatCa lumina să treacă cu viteză constantă mediul trebuie să fie constant perfect, ca să ajungă la viteza maximă trebuie vid perfect, mi-e imposibil să cred că cineva sau ceva a atins pefecţiunea aceasta.
Poti sa crezi ce vrei. Fabulatiile tale pe care le numesti pompos "filozofie" sunt oricum complet irelevante in contextul studiului si intelegerii realitatii. A discuta asemenea delatii cu tine e ca si cum as cere sa definesti termenii scosi de tine din burta in mod coerent, adica o totala pierdere de vreme.

Citat din: tudor din August 04, 2010, 08:34:52 PM
Dacă cineva îmi dă coordonarele perfect stabile ale unui punct şi eu am sa-spun că există constante, universale sau de altă natură.
Elucubrezi peste masura. Lasa omul de paie in pace, daca vrei sa fii luat in serios. Cu asemenea abureli nu convingi pe nimeni.

CitatVă sperie inconsecvenţa, neconvenţionalul realităţii?.
Iarasi pui intrebari irelevante? Din fraza asta sigur ai folosit cel putin 3 termeni cu definitii pe care doar tu le posezi si care sunt contrare oricarui discurs relevant. Sunt sigur dupa ce am vazut ce elucubratii versi pe aici de ceva vreme. Ma mira ca nu ai introdus si abureala cu "infinit de infinit de la pozitiv la negativ" in fraza, parca ar fi sunat mai bine ...  ::)

CitatAsta este realitatea şi moartea ne sperie dar este inevitabil infinit de infint, este realitate chiar dacă nouă ni se pare iluzie.
Ah, pardon, aici erau! Vezi, daca aveam putintica rabdare ...

e-



Măsurătorile sînt tot o realitatea interpretată de o entitate, om, aparat, etc., sau interpretare la interpretare,interpretarea omului pentru măsurătoarea unui aparat, etc.

"în mod consistent" este mult prea relativ, cît de consistent.

Ai eliminat cuantele din măsurătorile constantei.A face mincinos nu este atac la persoană?. Am uitat tu ai voie.Chestie de bun simţ, ca şi alte aprecieri lae tale mai ales cînd nu ştii cu cine stai de vorbă. Şi asta estetot bîrfă, subiectul propus presupune altă discuţie.

valangjed

Daca o iei asa inseamna ca nu exista constante universale pentru ca toate constantele sunt masurate cu o anumita imprecizie.Fizica , spre deosebire de filosofie , se bazeaza pe lucruri concrete , masurabile , iar masurarea implica erori.Daca nu ma crezi citeste un curs de metrologie generala.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.