Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Conventional-neconventional

Creat de tudor, Iunie 22, 2010, 05:33:44 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

tudor

Ce ar fi să lăsaţi puţin convenţiile pe care le utilizaţi (chiar dacă sînt ale unuia Kant sau Heidegger sau chiar personale şi să vă relaxaţi cu o altă imagine a filozofiei, o imagine mai puţin convenţională, convenţionalneconvenţională. Îmi pare rău că sînt un necunoscut care vă deranjează, dacă este aşa este pentru prima şi ultima oară, dar va rog să terminaţi lectura prezentă. De 2000 de ani filozofii au încercat o sistematizare generala fară sorţi de izbîndă. Ei nu au înţeles că nu materia este prioritară, nici ideia, materia şi ideia sînt simultane. Adevărat însă că cele doua noţiuni sînt perimate, după noua teorie orice entitate nu este doar materie şi ideie este formaexistenţăspirit  în care şi aceste noţiuni sînt reformulate. Astfel foma reprezinta caracteristicile unei entităţi în totalitate (de la culoare la formă convenţională, pînă la energia sau cîmpurile unei entităţi care dau definiţia entităţii respective), existenţa este entitatea în sine dar nu doar entitatea cu existenţă de sine (om, animal,planete, etc.) ci şi entitatea cu existenţa de efect (dumnezeu, vidul, transcedentalul lui Kant, etc.) şi în final spiritul care este simultaneitatea gîndirememoriesimţsentimentintuiţieinstinct. Reformulaţi convenţiile cunoscute grefîndu-le pe aceste noşiuni şi veţi constata o legatură logică. Ca un exemplu, pentru că toate filozofiile de pînă acum vizau  în plan central omul, de data aceasta pentru orice entitate exista simultaneitatea individgrup asemănător lui unu şi mai mulţi de la Noica. Eu sau dumneavoastră nu trăim lumi paralele, ci simultane, în primul rînd sîntem o simultaneitate convenţionalneconvenţională, apoi iluzierealite ca şi tot ce în mod convenţional numim realitate, dar nu în ultimul rînd sîntem o simultaneitate de finitinfinit. Şi nu vă gîndiţi doar la noi ca oameni ci şi ca elemente universale (de la atomi şi molecule, la particule infinit de infinit de mici, neconvenţionale), noi convenţia sîntem finiţi dar universul din noi niciodată. Mă opresc aici continuarea depinde de dumneavoastră, pe mine m-ar interesa.
     

Electron

Bine ai venit tudor. Stai linistit ca nu deranjezi pe nimeni.

Citat din: tudor din Iunie 22, 2010, 05:33:44 PM
[...] convenţionalneconvenţională [...]
Ce inseamna "conventionalneconventional"?

e-
Don't believe everything you think.

tudor

Simplu orice entitate adica şi tu şi eu nu putem ajunge la realitate care este neconvenţională decit convenţionalizînd-o. Mai exact trecînd-o spre aşazisul nostru creier prin simurile noastre care evident modifică realitatea în raport de posibilităţile noastre. Mai simlu încearcă să separi convenţionalul de neconvenţional şi nu vei reuşi ele sînt simultane, aşa cum leam scris meu. Oric gîndim sau scriem sau visîm sînt convenţii sînt convenîî ale neconvenţionalului ca orice lucru supus relativului.


                                            Totul este relativ, este un absolut.

AlexandruLazar

De ce realitatea este neconvențională? Ce înțelegi prin asta?

tudor

Cînd spui relativ ce înţelegi, nu faptul că orice regulă stabilită este destbilizată continuu, asta înseamnă că nu respectă convenţia iniţială. Arată-mi o regulă, o expresie, o realitate care nu este relativă, adică interpretabilă sau variablă, care devine asolută şi o facem convenţie.

                                                   Totul este relativ, este un absolut.

Cum să stabileşti o regulă, o convenţie în acest context? Noi nu emitem decît convenţii şi toate relative, pentru că aşa cum spune noua teorie tranformareaspaţiultimpul sînt simultane,continue şi infinitde infinit.

mircea_p

#5
Citat din: tudor din Iunie 22, 2010, 11:16:21 PM
Arată-mi o regulă, o expresie, o realitate care nu este relativă, adică interpretabilă sau variablă, care devine asolută şi o facem convenţie.

                                                   Totul este relativ, este un absolut.

Se pare ca ai gasit-o chiar tu. Sau cel putin asta inteleg din citatul repetat de cateva ori.
Sau si faptul ca totul e relativ este tot relativ?  Asta e ce as intelege eu prin paradox.

AlexandruLazar

Citat din: tudor din Iunie 22, 2010, 11:16:21 PM
Cînd spui relativ ce înţelegi, nu faptul că orice regulă stabilită este destbilizată continuu, asta înseamnă că nu respectă convenţia iniţială. Arată-mi o regulă, o expresie, o realitate care nu este relativă, adică interpretabilă sau variablă, care devine asolută şi o facem convenţie.

                                                   Totul este relativ, este un absolut.

Cum să stabileşti o regulă, o convenţie în acest context? Noi nu emitem decît convenţii şi toate relative, pentru că aşa cum spune noua teorie tranformareaspaţiultimpul sînt simultane,continue şi infinitde infinit.

Eu am intrebat de "neconvențional", nu de relativ. Faptul că ceva este relativ înseamnă că depinde de altceva. Sunt destule lucruri suficient de absolute pe lumea asta, cum ar fi constantele universale.

Electron

Citat din: tudor din Iunie 22, 2010, 10:07:01 PM
Simplu orice entitate adica şi tu şi eu nu putem ajunge la realitate care este neconvenţională decit convenţionalizînd-o.
Pentru a intelege si eu la ce te referi cu asta, cel mai simplu ar fi sa dai un exemplu de "conventionalizare" a realitatii neconventionale. Poti da mai multe exemple daca vrei.

CitatMai exact trecînd-o spre aşazisul nostru creier prin simurile noastre care evident modifică realitatea în raport de posibilităţile noastre.
Mi se pare fortat sa spui ca "simturile noastre evident modifica realitatea". Din nou, niste exemple ar fi binevenite.

CitatMai simlu încearcă să separi convenţionalul de neconvenţional şi nu vei reuşi ele sînt simultane, aşa cum leam scris meu.
Din pacate acesta nu este un raspuns relevant, deoarece revii la termenii pe care inca nu i-ai definit: conventional si neconventional (adica nu ai explicitat ce sens au ele in sistemul tau filozofic). Ca atare dai niste definitii circulare irelevante.

CitatOric gîndim sau scriem sau visîm sînt convenţii sînt convenîî ale neconvenţionalului ca orice lucru supus relativului.
Aceasta afirmatie nu are nici o valoare cognitiva atata timp cat nu ai explicitat ce inseamna "conventie" si "neconventioanal" pentru tine.

CitatTotul este relativ, este un absolut.
Aceasta fraza este un nonsens, deoarece nu are valoare de adevar.


e-
Don't believe everything you think.

tudor

convenţie - înţelegere, acord între două sau mai multe state, insttituţii sau persoane cu privire la anumite probleme.

convenţional - stabilit prin convenţie, acceptat prin tradiţie

neconvenţional - care nu se supune convenţiilor, canoanelor, original.

fotografia este o convenţie, limbajul tău o convenţie, noţiunea de om, sau entitate, planetă, etc. Cine spune că nu putem să le denumim altfel sau că imaginea noastră despre ele este singura?

tudor

dacă nimic nu este perfect evident şi simţurile noastre, ca dovadă că fiecare simte diferit aceilaşi stimul. Nici un aparat nu poate masura cu precizie de 100% ceva cu atît mai mult omul atunci cum poţi reda tu realitatea 100%.Este un paradox, o convenţie despre neconvenţional.

tudor

convenţionalneconvenţional înseamnă tocmai acest lucru adică există realitate dar nu o putem percepe nici noi şi nici un aparat ca realitate 100% ci ca o convenţie mai mult sau mai puţin, combinată cu realitate mai mult sau mai puţin. Deoarece realitatea este supusă transformării, timpului şi spaţiului în continuu înseamnă că ea nu respectă niciodată tradfiţia şi nici convenţia anterioară, ca atare este neconvenţională.

tudor

constantele chiar universale sînt relative, depint de condiţiile din jur. Viteza luminii este o constantă dar în vid. Unde ai găsit vidul perfect. Cei din Elveţia nu au ajuns la viteza luminii cu acceleratorul. A atinge limita unei constante universale înseamnă perfecţiune şi acest lucru nu ne aparţine pentru că totul este relativ, ca şi relativulabsolut sînt paradox ca şi fraza "totul este relativ, este absolut".

Electron

Citat din: tudor din Iunie 24, 2010, 10:48:43 AM
convenţie - înţelegere, acord între două sau mai multe state, insttituţii sau persoane cu privire la anumite probleme.

[...]

fotografia este o convenţie
Cum anume se inscrie fotografia in definitia de mai sus? In aceeasi ordine de idei, cum se inscriu legile naturii (formulate stiintific) in conceptul definit aici?


Citatlimbajul tău o convenţie, noţiunea de om, sau entitate, planetă, etc. Cine spune că nu putem să le denumim altfel
Numele date conceptelor sunt conventii, dar ceea ce exprima ele (omul, planeta etc) nu isi schimba natura doar prin simplul fapt ca le schimbam numele. Ca atare, amestecarea conventiilor legate de numele conceptelor cu conventiile legate de natura lor (adica de perceptia naturii lor) mi se pare irelevanta si chiar producatoare de confuzii nefericite.

Citatsau că imaginea noastră despre ele este singura?
Nu exista epistemologic nici o metoda prin care sa determinam cu o prea mare certitudine daca imaginea noastra despre univers este "singura". Daca pe asta se bazeaza toata teoria ta legata de "paradoxuri" si "conventionalneconventional" atunci este practic un truism imbracat cu cuvinte pompoase (si inventate) fara a aporta nimic nou.


e-
Don't believe everything you think.

tudor

folosiţi cuvinte spectacol,"truism" dar nu înţelegeţi sensuri de dicţionar "convenţie şi convenţional." Cuvîntul "mamă" îl înţelegeţi ca o convenţie? Dacă da mai putem continua dacă nu desigur nu puteţi înţelege fotografia ca pe o conveţie a dumneavoastră cu aparatul foto. Orice imagine poate fi descrisă în cuvinte cum şi orice aşazisă realitate din jurul nostru poate fi transpusă în fotografii. Eliberaţi-vă de convenţiile tradiţionale mai întîi şi largiţi orizontul tuturor convenţiilor dumneavoastră, apoi mai dicutăm limitele.
Toate lucrurile îşi schimbă interpretarea dar nu realitatea, toate interpretările sînt convenţiile ale celor care interpretează, deşi este o singură realitate interpretată, "Omul" este o convenţie în limba romăna în engleză este "man", pentru animal cu totul altă convenţie, chiar cîinele face diferenţa între om şi pisică, are şi el convenţiile lui. Eu n-am zis că este singura, am zis că este cea care recunoaşte realitatea  ca iluzie simultan şi că variantele convenţionale sînt finitinfinite de la pozitiv la negativ pentru orice entitate şi deci şi pentru om.

tudor

cuvînt pompos este truism, nu convenţie, orice teorie poate fi noua şi nu neaparat buna sau acceptată convenţia ei.