Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

timpul

Creat de florin_try, Iunie 11, 2010, 11:38:52 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

florin_try


Exista timp in sine? Sau e doar o chestie de perceptie?

Electron

Ce legatura are acest topic cu sectiunea "gedankenexperiment"? Ar fi util daca ai dezvolta putin ideea.

e-
Don't believe everything you think.

florin_try

 
Poveste lunga daca ar fi sa dezvolt.... Nevermind ....

constantin.a

Nu este chiar locul potrivit pentru topic dar intrebarea este buna.

florin_try


Topicul poate fi usor mutat de admisistratori la alta rubrica a forumului, daca la asta te refereai.

Adi

Avem multe topicuri deja despre timp. Raspunsul meu pe scurt este ca da, timpul exista.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

Citat din: Adi din Iunie 12, 2010, 01:20:56 AM
..... Raspunsul meu pe scurt este ca da, timpul exista.

Si care ii este natura?
Implica asta ca universul are un 'tic-tac' intern?

Caci alt mod de a privi lucrurile e ca timpul e o iluzie, dat de faptul ca in univers e posibila miscare relativa. Sau de fapt miscarea relativa e posibila datorita unui tic-tac intern al universului?

Insa:
In absenta unui ceas intern, daca toate obiectele s-ar deplasa fata de mine cu aleasi viteza relativa, nu ar mai fi posibil sa definesc un ceas din relatia intre miscarea relativa a acestor obiecte. Nu?

De fapt, aceasta pare a fi situatia fotonului, toate obiectele se deplaseaza relativ la el cu aceeasi viteza care e si viteza luminii.
Fara un ceas intern, din pdv al fotonului nu ar trebui sa existe perceptia de timp.
Daca exista timp in sine, de ce fotonul din frame propriu pare 'exempt' de la timp?




Quantum

#7
Ce te face sa consideri ca fotonul pare 'excempt' de la timp in frame propriu?
Edit completare:
Dupa cum inteleg eu, din punct de vedere al fotonului toate celelalte obiecte par 'exempt' de la timp. Sa dau un exemplu:
Doua nave se departeaza una de alta cu viteza apropiata de viteza luminii. Fiecare nava declara ca nava cealalta are timpul incetinit, ceea ce ar putea parea un paradox dar nu e. Ambele nave au dreptate, cheia este ca fiecare este un observator independent.

florin_try

Citat din: Quantum din Februarie 06, 2011, 08:25:05 PM
Ce te face sa consideri ca fotonul pare 'excempt' de la timp in frame propriu?

Admitind ca nu ai in tic-tac intern, cum poti defini timp dintr-un frame in care toate obiectele au aceeasi viteza relativa fata de tine?

Citat
Dupa cum inteleg eu, din punct de vedere al fotonului toate celelalte obiecte par 'exempt' de la timp.

Asa pare.





Quantum

E putin abstract, dar conform lui Einstein timpul e numai a patra dimensiune a spatiutimpului. Astfel toate corpurile se "misca" cu aceasi viteza in spatiutimp, doar ca unele se misca mai mult in dimensiunile spatiale iar altele in dimensiunea temporala. Fotonul se misca numai in dimensiunile spatiale si deloc in cea temporala din punctul nostru de vedere. Din punctul de vedere al fotonului e invers, toate se misca in dimensiunile spatiale si deloc in cea temporala. Revenind la intrebarea ta ar reiesi ca timpul nu exita in alt sens decat cel de dimensiune. Totusi stiu ca mecanica cuantica are alte lucruri de zis. Fotonul face parte din "lumea" cuantica, si cand se intalneste cu "lumea" teoriei relativitatii apar contradictii.
Parerea mea care poate fi gresita.     

Quantum

O carte fascinanta pe tema asta "The Fabric of the Cosmos: Space, Time, and the Texture of Reality" de Brian Greene

florin_try

Citat din: Quantum din Februarie 06, 2011, 09:18:17 PM
Fotonul se misca numai in dimensiunile spatiale si deloc in cea temporala din punctul nostru de vedere.

Nu inteleg ce vrei sa spui. Din frame-ul nostru, luminii ii trebuie 8 minute de la soare sa ajunga la noi. Asta nu inseamna ca se misca si in timp?

Citat
Din punctul de vedere al fotonului e invers, toate se misca in dimensiunile spatiale si deloc in cea temporala.

Dar cum poate fi miscare fara timp?
Si apoi ce e spatiul pentru un foton?

Citat
Totusi stiu ca mecanica cuantica are alte lucruri de zis. Fotonul face parte din "lumea" cuantica, si cand se intalneste cu "lumea" teoriei relativitatii apar contradictii.
Parerea mea care poate fi gresita.    

Da.

Quantum

Acele 8 minute sunt ale noastre, deci fotonul se misca in spatiu pe parcursul a 8 minute ale noastre, dar daca ar avea un ceas noi am vedea ca ceasul fotonului sta pe loc (cu cat ceva se misca mai repede fata de noi timpul incetineste pentru acel ceva din perspectiva noastra). Asta e echivalent cu a zice ca fotonii nu au varsta din punctul nostru de vedere (sunt nemuritori :))
Este putin confuz pentru ca am folosit termenul de "miscare" in spatiutimp ceea ce e diferit de miscare in spatiu. Este ca si cum ai descompune o asemenea "miscare" pe axele x,y, z si timp. Daca alochezi intreaga miscare pe axele x, y, z axa timp ramane fara miscare. Dar daca alochezi intreaga miscare pe axa timp nu mai ramane miscare pe celelalte axe (spatiale). In viziunea lui Einstein dimensiunile spatiale si cea temporala formeaza un intreg care nu poate fi considerat separat cand vorbim de teoria relativitatii, acea tesatura a spatiutimpului.

florin_try

Citat din: Quantum din Februarie 07, 2011, 01:42:31 AM
Acele 8 minute sunt ale noastre, deci fotonul se misca in spatiu pe parcursul a 8 minute ale noastre, dar daca ar avea un ceas noi am vedea ca ceasul fotonului sta pe loc (cu cat ceva se misca mai repede fata de noi timpul incetineste pentru acel ceva din perspectiva noastra).

OK. Cred ca am inteles ce ai vrut sa zici.


Citat
Asta e echivalent cu a zice ca fotonii nu au varsta din punctul nostru de vedere (sunt nemuritori :))

Daca nu au virsta si ii percepem ca 'nemuritori' ('time-less' suna mai bine?) si fara ceas, atunci cu transformarea lor in particola-antiparticola cum ramine? Pot lua nastere si pot sa se transforme in altceva (vezi anihilarea sau formarea de perechi particola-antiparticola) ,  ori asta nu necesita 'timp'?

Quantum

Citat din: florin_ din Februarie 07, 2011, 02:19:26 AM
Daca nu au virsta si ii percepem ca 'nemuritori' ('time-less' suna mai bine?) si fara ceas, atunci cu transformarea lor in particola-antiparticola cum ramine? Pot lua nastere si pot sa se transforme in altceva (vezi anihilarea sau formarea de perechi particola-antiparticola) ,  ori asta nu necesita 'timp'?
Din pacate nu am un raspuns. Evident, mai am mult de studiat :)
Poate ca cineva cu mai multe cunostinte are mai multe raspunsuri, oricum trebuie sa mai trec prin topicurile despre timp chiar pe acest forum.